StoryEditorOCM
Slanobez p‘o muke

Gulaš iz pećnice, jelo koje će vas oduševiti iz više razloga: evo kako ga pripremiti da meso bude meko poput pamuka

Piše SD SPIZA
9. lipnja 2023. - 13:09

Svinjski but je omiljeni komad mesa, a i jedan od povoljnijih. Bezbroj je recepata u kombinaciji s upravo ovim glavnim sastojkom, od sočnih pečenki, preko kremastog umaka s njokima do brzih i finih šnicela. Pored navedenog, sa svinjetinom od buta možete pripremiti i jedno fino jelo na žlicu - gulaš. 

Svako ima svoju verziju ili neki svoj poseban dodatak gulašu, a mi vam donosimo recept za naš. Posebnost ovog gulaša je što se meso priprema u pećnici što mu daje posebnu sočnost i mekoću, a vama omogućuje da se pozabavite važnijim stvarima dok se ručak krčka. Na primjer, odmaranjem...

Svinjski gulaš iz pećnice 

Sastojci:

500 g svinjskog buta
400 g crvenog luka
3 češnja češnjaka
600 g krumpira
400 g mrkve
320 g graška
1 l mesnog temeljca
50 g svinjske masti
sol, papar
svježi peršin 1 žličica 
1 lovorov list

Priprema:

Luk i češnjak nasjeckajte na sitno, a krumpir, mrkvu i meso na kockice. Meso začinite po želji i popecite ga kratko na tavi sa svih strana. Kad je meso gotovo prebacite ga u nauljenu posudu za pečenje i stavite u pećnicu. Pecite desetak minuta na 180 stupnjeva.

U međuvremenu pirjajte luk, kad ‘uvene‘ i dobije zlatnu boju ubacite češnjak, opet malo popržite i dodajte prethodno narezane kockike krumpira i mrkve. Podlijte s malo temeljca, začinite i kuhajte otprilike 20 minuta. Povremeno pomiješajte sastojke i po potrebi ulijte još malo temeljca. Pred kraj dodajte grašak, peršin i lovor te kuhajte još 2-5 minuta. Kad je varivo gotovo dodajte meso, još jednom začinite po želji i poslužite gulaš. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 10:13