StoryEditorOCM
Savjetibez greške

Za savršeno skuhanu rižu pripazite na ova dva detalja i iskoristite trik koji jamči top rezultat čak - i u slučaju smeđe

Piše Spiza SD
26. listopada 2023. - 10:47

Riža je tako korisna i svestrana namirnica da će teško proći tjedan dana, a da je nismo skuhali. Neki je iz istog razloga kuhaju gotovo svaki dan. No kuhanje riže mnogima je bauk pa će umjesto zrnja te zdrave biljke radije skuhati tjesteninu, ispržiti krumpir ili pribjeći nekom sličnom, nutritivno siromašnom izboru.

Kakva šteta, jer rižu zapravo nije teško skuhati kako treba, samo je potrebno držati se određenih pravila. Kako smo vam već pisali, bitno je odmjeriti pravu količinu vode, a ta je dvostruko veća od količine riže (detalja se podsjetite ovdje), a osim toga je važno pravilno podesiti temperaturu, a to u ovom slučaju znači da ćete nakon što riža prokuha trebati smanjiti vatru na najslabiju (detalja se podsjetite u ovom tekstu).

image
Shutterstock

No to nije sve. Postoji još puno trikova za najbolji uspjeh, a jedan od njih jamči rastresitu, pahuljastu rižu kakva je najbolja ako rižu poslužujete kao prilog (za rižote je uvijek bolje da je pomalo ljepljiva). Ako vam je cilj upravo takva riža, iskušajte ovu caku: dodajte joj malo octa, najbolje jabučnog ili bijelog alkoholnog. Zahvaljujući kiselini iz octa, razgradit će se dio škroba u riži, što će joj pomoći da bolje apsorbira tekućinu.

Ovaj trik s octom funkcionira za sve vrste riže, ali može biti posebno koristan kada kuhate smeđu rižu koju često zna biti pravi izazov skuhati u potpunosti pa se lako nađe neko nezgodno zrnce koje kao da se odbilo skuhati do kraja. S dodatkom octa osigurat ćete da se riža rasprši i bolje skuha, sve do zadnjeg, tvrdoglavog zrna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 01:58