StoryEditorOCM
Savjetikao kod bake

Nekoć su svi jeli palentu na ovaj način: služila je kao doručak ili večera, a lako je probavljiva, zasitna i nostalgična

Piše Spiza SD
14. studenog 2023. - 07:10

Jedna od stvari po kojima se najviše razlikuje priprema hrane u modernom domaćinstvu od one u nekadašnjima je nepotrebno bacanje. Danas olako bacamo čak i hranu koja je sasvim jestiva, samo zato što nam ju se ne da jesti. O iskorištavanju ostatak jednog obroka u drugom da ne govorimo.

Nekoć je to bilo nezamislivo i jelo se ama baš sve. Jedno od popularnih jela od ostataka bila je palenta s mlijekom, jednostavan i zgodan obrok koji se služio za doručak ili večeru. Pura na ovaj način još je bolja kad joj se umjesto običnog doda kiselo mlijeko ili čak vrhnje, a oni koji baš ne vole kiselo ovom jelu na kraju vole dodati i malo šećera.

image
AFP

Zašto puru s mlijekom ne biste češće uvrstili i na svoj jelovnik? Sasvim je sigurno puno zdravija od bilo čega iz pekare. Ako vam je važna i nutritivna vrijednost obroka, a ne samo ekonomska, tada ćete odabrati kvalitetnu, domaću krupicu i skuhati "pravu" palentu. Još ako uspijete nabaviti domaće mlijeko, možete biti sigurni da ćete uživati u obroku koji je zdrav, ukusan, lako probavljiv i niskokaloričan (osim ako joj dodate vrhnje - 100 g palente sadrži tek 70 kcal), a mora se priznati i neodoljivo nostalgičan...

U tom vam slučaju preporučujemo da za kuhanje ne koristite običnu vodu, bolje joj je dodati malo mlijeka, a ni žličica maslaca (ako ne pazite na težinu) neće biti na odmet, pa će palenta biti kremastija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 13:58