Mozaik Showbizz

savršen uvod u ljeto

Lipanj je krcat zanimljivim koncertima i festivalima: Foo Fightersi, Psihomodo Pop, Vojko V, Đorđe Balašević, skriveni elektronski party u šumi, filmske projekcije pod zvijezdama...

savršen uvod u ljeto

Čim zakoračimo nogom kroz vrata Ljetnog kina Bačvice na programe 12. Festival mediteranskog filma Split (FMFS), možemo kazati da je ljeto i službeno počelo, a s njime i brojna događanja duž cijele obale.

Tako će od 13. lipnja u kinu Bačvice, Splićani i njihovi gosti i ove godine uživati u selekciji najboljih filmskih ostvarenja mediteranskih zemalja kroz nekoliko natjecateljskih programa Kroz deset dana održavanja Festivala, prikazat će se 20 dugometražnih, šest srednjometražnih i 44 kratkometražna filma iz 32 zemlje. Nakon projekcija, sastavni dio FMFS-a su i nadaleko poznati tulumi uz DJ-a koji traju do sitnih noćnih sati, a iz godine u godinu su uvertira u ljeto pred nama.

Osim tradicionalnog filmskog festivala, lipanj donosi brojna događanja i zagrijavanje pred špicu turističke i festivalske sezone.

Naravno, nisu sva glazbena događanja smještena uz obalu, a jedno od takvih je i peti po redu “King Fest” koji se održava od 14. do 16. lipnja na Kninskoj tvrđavi.

snimio: Darko Tomaš / Hanza Media

Prva ''okrugla'' brojka donosi posebnu svečanost i najveći spektakl do sad, a glavni izvođač je energični Psihomodo Pop. Kroz dva festivalska dana nastupit će još i Grše_fp, Koji bend?, Nikola's Cage, Teški Osjećaji, Stonetribe, El Marrow, Akaweli, Jerry White 23, Iskra & deja, a ulaz za posjetitelje je besplatan!

Vjerojatno najbolji koncert ovoga ljeta, a možda i godine, dva dana zaredom, 18. i 19. lipnja, u Pulskoj areni održat će nevjerojatni Foo Fightersi. Premda su karte za oba dana rasprodane, društvenim mrežama i raznim oglasima nude se ulaznice za nezaboravan spektakl koji očekuje sve ljubitelje ovog popularnog američkog rock sastav na čelu s karizmatičnim Dave Grohlom.

Sudeći po lipnju, ovoga ljeta nas očekuje veliki broj festivala na otocima, a svi koji su bili dio takvih događanja, znaju o kakvom je istinskom odmoru riječ.

Jedan od takvih festivala je “Lastovo u zvijezdama”. Premda će nekima za odmor i dobar provod biti dovoljna činjenica da su na Lastovu, sve posjetitelje od 20. do 25. lipnja očekuje uživanje u uvalama ovog prekrasnog pučinskog otoka, raznolik i šarolik glazbeni program te mnogo novih izvođača. Uz glazbu i ples organizatori su pripremili i zanimljive radionice za djecu i odrasle u sjeni borova, kino predstave pod zvijezdama i romantične izlete u skrivene kutke Parka Prirode.

Također, u Selcima na Braču, 21. lipnja je organizirano zanimljivo glazbeno druženje “Contact 002” koje će se održati u šumi, a na Facebooku su posjetiteljima dostupne samo koordinate nastupa nekoliko izvođača elektronske glazbe.

Ostajemo u prirodi, ali se spuštamo u Konavosko polje u Čilipima, gdje će istoga dana na glazbeno-kulturnoj manifestaciji “Moba” nastupiti Vojko V, Elemental i Otpisani klan. Organizatori kažu da jamče savršen ambijent, vrhunske glazbenike i brojne aktivnosti, radne akcije, izložbe ..

Za one drugačijeg “đira”, u organizaciji folklornog ansambla Tempet iz Makarske, u subotu 22. lipnja održat će se 11.MEtno festival tradicijske i suvremene etno glazbe. Osim u radionicama, zaljubljenici u taj bogati žanr mogu uživati u koncertu ansambla Harmonija disonance i Barcelona Gipsy Balkan orkestra.

Dan nakon, iz Makarske se selimo u Šibenik gdje će na Tvrđavi sv. Mihovila, “panonski mornar” Đorđe Balašević, održati koncert ''Kalendar mog djetinjstva''. Ne zaboravite da je već počeo i 53. po redu Festival dalmatinskih klapa u Omišu, gdje od 28. lipnja do 20. srpnja, kroz četiri vikenda, slijedi deset što natjecateljskih, što revijalnih koncertnih večeri.

Među ovim događanjima sigurno su barem dva na kojima bi rado sudjelovali. Potrebno je samo malo kvalitetne organizacije i volje kako bi se i mi domaći na ovakvim manifestacijama mogli osjećati kao turisti i uživati u čarima ljeta na obali.

Naslovnica Showbizz