Mozaik Showbizz

'Mali je čudo'

Jacques nam je otkrio kojim se trikom Marije Šerifović Roko 'ufilmava' za nastupe: naša novinarka uhvatila ga je pred nastup, ima važnu poruku za sve Hrvate

'Mali je čudo'

Sve je u Tel Avivu spremno za večerašnji show: za svega sat-dva počinje program druge polufinalne večeri ovogodišnjeg Eurosonga.

Probe su odrađene, a natjecatelji zauzeti probama; ipak, uspjeli smo na nekoliko trenutaka uhvatiti jednu od najzaslužnijih osoba za plasman Roka Blaževića na Eurosong, njegova mentora Jacquesa Houdeka. Porazgovarali smo s njim na terasi sunčanog hotela u kojemu odsjeda ekipa, pjevač nije skrivao uzbuđenje...

Nekoliko sati je preostalo do druge polufinalne večeri. Kako se osjećate?

Uzbuđenje je stvarno na jednoj visokoj, ali pozitivnoj vibraciji. Svi smo dobro, posebno naš Roko - njega smo ovih dana malo čuvali, malo pazili... Iako on nije baš neki veliki filozof, haha. Kaže da se "ufilma", kako za pozornicu, tako i kada treba neki mir, to je ono što ga čini velikim u stvari. Iako je on jedan vrlo mlad dečko, ima izrazitu zrelost i jednu urođenu profesionalnost, predanost glazbi i poslu. 

I on tako sistematično funkcionira. Ima svoj sustav, zna kako sa sobom i svojim tijelom, glasom, instrumentom treba postupati. Tako da ja kao mentor nemam s njim mnogo posla, samo ga pratim, dajem mu pozitivnu energiju, vjetar u leđa. Cijeli tim to čini, naravno, cijela delegacija je izuzetno pozitivna. Naša šefica Elizabeth Homsi je stroga, ali pravedna. Odlično nas vodi, štiti, čuva.

Super smo se pripremili, mislim da ćemo večeras stvarno biti "tutta forza" i da će Roko pokazati sve ono što posjeduje. A evo, ja sam imao prilike to vidjeti, svjedočiti tom njegovom čudu, nekoliko puta. Siguran sam da neće ni ovaj put izostati ta čarolija.

Koliko se razlikuje iščekivanje nastupa kada vi izlazite na pozornicu od onoga kada vaš učenik sprema nastup?

Pa evo, ja ću vam najiskrenije reći da je moja trema puno veća sada za Roka. Ne zato što on možda nešto ne bi uspio - on je nevjerojatan - ali, kad sam prije dvije godine ja bio na pozornici, nekako sam imao osjećaj da imam više stvari pod svojom kontrolom, samim time što sam ja na pozornici... Onda imaš osjećaj da čvrsto držiš uzde u rukama. A ovako kad sam sa strane na pozornici, mene se ne vidi, ali ja jako dobro njih vidim na sceni. Čujem ga jer imam slušalice zajedno s njim, doslovno dišem s njima.

Jako intenzivno to proživljavam. Zajedno sam s njim, sa svakim tonom, svakim pokretom plesača, pratim da sve ispadne dobro, onako kako smo mjesecima vježbali i trudili se. Tako da, lakše mi je bilo sa samim sobom.

Rekli ste da je Roko spreman, no hoćete li mu udijeliti neki savjet prije izlaska na pozornicu?

Roko je sve moje savjete već upio. Prije izlaska na pozornicu ću mu još samo jednom ponoviti da je emocija ključ, da ispriča svoju priču kroz ovu pjesmu i da, naravno, bude potpuno, potpuno svoj. Osim toga, bit ću mu blizu, tako da zna da mu čuvam leđa. Ne samo njegovi plesači, anđeli čuvari, nego i ja i njegov menadžer Mihovil i šefica Elizabeth, svi smo uz njega.

Kako provodite dane u Tel Avivu? Došla vam je obitelj, jeste stigli uopće otići na plažu?

Nisam stigao, plaža je prekrasna, ali nismo imali vremena. Jedno popodne sam se malo bućkao u bazenu i izgorio, haha. Nemamo baš puno slobodnog vremena, a ono što uhvatimo pokušavamo iskoristiti na način da odradimo neki intervju, da iskoristimo vrijeme u pravu svrhu.

A opet onaj mali dio koji imaš slobodno je samo za odmor i rekuperati se, da možeš sljedećeg dana dati sve od sebe. Roko jeprije neki dan dao petnaestak intervjua, nakon probe, nakon presice, na engleskom... Moraš imati stvarno visoku koncentraciju i paziti što ćeš reći na jeziku koji ti nije materinji. Biti i duhovit i šarmantan, a on je to jako dobro radio. Tako da, kada se on povuče u svoju sobu, povučemo se i mi, on igra svoje PlayStation igrice.

Mislim da je to dobro, jer Marija Šerifović mi je rekla, moja draga prijateljica, da je ona prije dvanaest godina kad je pobijedila na Eurosongu svaki slobodni trenutak provodila u sobi i igrala - PlayStation. Pa, tko zna, možda je baš to način da se i naš Roko malo udalji od ovog jednog pozitivnog ludila Eurosonga.

'Na Zidu plača sam se napunio energijom, osvjetlat ću obraz Hrvatskoj, neću iznevjeriti!': Roko Blažević nekoliko sati prije izlaska na pozornicu stao je pred kamere za 'Slobodnu'

Ako prođete u finale, kako će pripreme izgledati?

Volimo reći "kada" prođemo u finale, ako Bog da, uvijek je to sve na njemu... Ako se poklope zvijezde i nastup prođe po planu, što nam je glavna namjera, te se dogodi prolazak, nema velike filozofije. Dobro ćemo se naspavati, jer su generalne probe i ocjene žirija već sutradan, u petak. Roko mora biti spreman ponoviti sve dva dana za redom...

Možda ljudi ne znaju, ali osim klasičnih proba, pressica, intervjua, ostalih promotivnih obaveza, zapravo se pjeva i u srijedu i četvrtak, a ako prođeš i u petak i u subotu. Znači to su četiri nastupa za redom, a svaki mora biti briljantan. Od osam nastupa, dogodi se da jedan "kiksa". Stoga je jako velik fokus, jako velika koncentracija potrebna. Pazimo da upravo ovih dana kad smo bili malo slobodniji, da se dan prije akumulira u našem Roku jedna energija, da ima dobru zalihu energije u sebi koja kad pljusne van kroz pjesmu,  dobaci do gledatelja.

Da postigne onaj efekt da netko podigne slušalicu i kaže "Idem glasati za ovog malog, ovaj mali je čudo, ova pjesma je čudo!". Svi koji možete, razasuti Hrvati po svijetu, glasajte za našeg Roka.

Naslovnica Showbizz