Mozaik Showbizz

'Manifest nasilja'

'Kad te otac udari pred društvom...': Jelena Veljača brutalnim primjerima nasilja iz našeg najbližeg susjedstva ilustrirala stanje u državi, dotakla se i nekih 'nedodirljivih'

'Manifest nasilja'

U Hrvatskoj i svijetu međuljudsko nasilje odvija se na svakome mogućem planu koji vam pada na pamet, žrtve se broje u milijunima, a oni koji bi trebali biti odgovorni najčešće disfunkcionalnost bespomoćno promatraju dok se ne dogodi tragedija.

Primjer: socijalna služba redovito posjećuje obitelj koja je i ranije pokazala naznake koje izazivaju brigu kod običnog građanina, da bi vrlo skoro otac te iste obitelji pokazao takvo nasilje nad svojom djecom da danima svi pokušavaju doći k sebi kakav im se monstruozni čin dogodio u susjedstvu, u vlastitom dvoru, u državi.

No ono što je još katastrofalnije je da se danas nasilje - tolerira. Ne samo tolerira, već ide i do te mjere da neki sasvim lagodno žive s njim, bar tako kažu, osim kada nastupi onaj loši dio, naravno, tada malo "pretrpe", pa sve po starom. Djeca razvijaju tikove kada čuju povišene glasove, plaču kada majka i otac iz pregoleme ljubavi koja ih veže krenu razbijati čaše o zid, trpe vršnjačko nasilje, ono u školi, u autobusu.

Glumica Jelena Veljača regirala je na svome Facebook profilu upravo nakon monstruoznog čina oca kojega se tako ne bi smjelo više ni nazivati, pozvala je ljude da ju podrže na prosvjedu, a to su mnogi i učinili. Njih 6 milijuna, otprilike, pobunilo se na ulicama Zagreba protiv ne samo nasilja, već i protiv birokracije, institucija koje ne pomažu već uvelike otežavaju slobodu građanina, ukratko protiv nasilnika svih vrsta i oblika, a nije da ih nedostaje. 

Zašto bih bila ljubomorna na Jelenu Veljaču? To je smiješno!': na pothvat kraljice sapunica reagirala poznata aktivistica, događaj je izazvao buru, evo što su činjenice

No unatoč jasnim postavkama samoga događaja, mnogima je iznad glave ostao upitnik - kakvo uopće nasilje, zašto su neki galamili, o čemu se radi?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Who run the world? #aboutlastweek #mygirls #mojzagreb

A post shared by Jelena Veljača (@jelka12) on

 

Ako je bilo nejasnoća, riješila ih je glumica i redateljica u svojoj kolumni za portal Buro 24/7, u pravom revolucionarnom tonu u kojem je povela i prosvjednike. Zanima vas što je nasilje, kako ga definirati? Njene su "parole" stvarne priče, naglašava Veljača i piše:

 

"Ono kad te otac udari pred društvom jer misli da ti je minica prekratka ili da nisi dovoljno napravila po kući? Ti si žrtva nasilja."

"Kad te država tjera da rodiš, iako iz ovih ili onih razloga nisi sigurna da ćeš biti dobra majka - to je nasilje."

"Kad svaki dan moraš moliti da ti da pare za sok djetetu i ručak vama, to nije zdrava dinamika obiteljskih odnosa. To je ekonomsko nasilje."

"Ono kad otac odgurne dijete koje je preživahno, a on je umoran od tjedna, ne, to nije trenutak kad majka treba uskočiti i utješiti dijete toplom pitom čiji će najbolji dio ostaviti za oca nasilnika. To je nasilje."

"Ono kad te svećenik siluje pa ti govori da je to zato što si izazvala nečasne misli u njemu, ti kao opatica, ti kao svjetovna žena, ti kao dijete? To je nasilje.

Prozvala je, dakle, ne samo loše majke i loše očeve, već i nasilnike u vezama, državu, dotakla se pitanja pobačaja i pedofilije u crkvenim redovima. Ne one "standardne" primjere zanemarivanja i vrijeđanja, već i strogi, tradicionalni odgoj, "pleske" iz ljubavi, kućni red... Što je najgore, svaka od rečenica jedan je zasebni primjer, a on se opet ponavlja u mnogim kućanstvima, u vašem dvoru i susjedstvu.

Ako primijetite nasilje, nazovite ga onime što je, prijavite.

Cijeli "manifest" možete pročitati ovdje.

Naslovnica Showbizz