Mozaik Showbizz

Razlog nepoznat

'Način na koji je svirao imao je golem utjecaj...': u 82. godini preminuo veliki američki glazbenik, kolege mu šalju poruke pune divljenja

Razlog nepoznat

U 82. godini umro je kalifornijski glazbenik Dick Dale, začetnik "surf rocka" i ime iza uvodne pjesme kultnog "Pulp fictiona".

Njegovi suradnici s javnošću su podijelili tužnu vijest. Pravoga imena Richard Monsour, glazbenih je još 50-ih izbacio pjesmu "Misirlou" koja je svoj pravi procvat doživjela tek nakon što je izašao Tarantinov film za čiju je "špicu" poslužila.

 

Aktivni glazbenik karijeru je nastavio prateći na turnejama svoj bend i svirajući gotovo do posljednjega dana. Uzrok smrti javnosti nije poznat, kao ni podatak da je Dale od nečega bolovao.

 

Dusty Watson, prijatelj i suradnik, potvrdio je ipak vijesti, a počast su glazbeniku nakon toga odali brojni kolege. Brian Wilson, član Beach Boysa koji nikada nisu skrivali da su upravo u Daleovu načinu sviranja pronalazili inspiraciju, posvetio je objavu preminulom prijatelju.

"Način na koji je Dick svirao gitaru imao je golem utjecaj na svih nas", napisao je.

"Počivaj u miru, Dick Dale - oče surf gitare. Svi ti mnogo dugujemo. Rock on", poručio je Brian May, gitarist grupe Queen.

Naslovnica Showbizz