Mozaik Showbizz

preko dunava

Kći pokojnog Siniše Svilana o životu u Beogradu: Otkrila sam da smo mi Hrvati zapravo najveći Srbi

preko dunava

Gala Svilan (30) kći nekadašnjeg televizijskog urednika Siniše Svilana koji je iznenada preminuo prije dvije godine osvrnula se na svoj život u Beogradu gdje je studirala komunikologiju, piše portal 100 posto.

Jedno me vječno pitanje prati otkad sam se vratila: A dok si studirala u Beogradu jesu li od svuda treštale cajke? I moj vječni odgovor: Nisu. Treštao je Toma Zdravković. Ipak smo mi Hrvati najveći Srbi', napisala je u svojoj kolumni za 100 posto.

Studirati u Beogradu, umjesto u nekoj drugoj hoch europskoj prijestolnici, odlučila sam iz razloga iz kojeg radim sve u životu: iz prkosa. Prkosa prema poznanicima, prolaznicima, društvenim kritičarima i dušebrižnicima. Zanimalo me što se nalazi preko Dunava, te imaginarne granice koja navodno odvaja civilizaciju od kaosa. Koliko istine ima u stereotipima i društvenim tabuima. Zaključak mog "eksperimenta" zapravo je bio da sam više naučila o svom narodu, nego onom preko plota.

U Srbiji nisam imala nikakvih negativnih iskustava, osim o spoznaji da smo mi zapravo jedan suštinski neduhovit narod. A što sam naučila o nama? Da u Zagrebu postoje samo dvije vrste ljudi, oni koji Extra FM u autu slušaju s otvorenim prozorima i pi… koje Extra FM slušaju sa zatvorenim prozorima. Za to vrijeme na splavovima trešti Dino Dvornik, iz kafana Nina Badrić, a restorana Gibonni. Jer najgori od svih izama je kulturni elitizam, zaključila je Gala.

Naslovnica Showbizz