Mozaik Showbizz

Posljedice terapije

'Najteže je bilo u početku, mršavjela sam, povraćala... Stalno su me liječili od krivih stvari!': Žanamari brutalno iskrena o zdravstvenom problemu koji muči mnoge

Posljedice terapije

Da je bolest štitnjače problem modernoga doba, ne treba prenaglašavati. Vjerojatno ste se nekad u životu susreli s osobom koja muku muči s ovom bolešću, ako se već ne radi o vama ili nekome iz obitelji, na to ukazuje statistika.

Iako su prije bili "rezervirani" za stariju populaciju, naročito ženski dio, poremećaji u radu ove žlijezde sve su češći, a rasprostranjeni su i kod mlađih osoba u pubertetu. Problem je što se bolest najčešće razvija postupno i potpuno neprimijetno, a za simptomima mladi čovjek obuzet školom i učenjem zacijelo neće ni ići.

Umaranje, loša kondicija, uspuhivanje i dobivanje na kilaži mogu se jednostavno pripisati sjedilačkom načinu života, dok se s druge strane nervoza, tremor ruku i opadanje kose mogu pripisati stresu. A u brojnim se slučajevima radi zapravo o smanjenom ili pojačanom radu štitne žlijezde, tako važne za ljudsko tijelo.

Nije neophodno stoga svako nekoliko godina prekontrolirati hormone. Da su ju doktori uputili da to učini ranije, možda bi mnogo manje propatila i Žanamari Perčić, jedna od mnogih koje su štitnjaču izvadile još u tinejdžerskim godinama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žanamari Perčić (@zanamari) on

"Najteže je bilo na početku, dok mi još nije dijagnosticiran problem sa štitnjačom. Mršavjela sam, povraćala, popustila u školi, pao mi je imunitet i stalno su me liječili od krivih stvari, a mjesecima nisu posumnjali na štitnjaču. To je, kako se kaže ‘tricky part’ - diagnosticirati. Poslije je sve lakše kad uzimaš odgovarajuću terapiju'', ispričala je Tučepljanka za Dnevnik.hr.

No i nakon dijagnoze stvari ne moraju nužno biti crne. Ako se radi o smanjenom ili pojačanom radu štitnjače, ali ničem pretjerano zabrinjavajućem, doktori najčešće upute pacijente da "bildaju" imunitet nekim dodacima prehrani. Ne biste ih smjeli, dakako, uzimati na svoju ruku, kao ni bilo tko s medicinskom dijagnozom, pogotovo ako mu je propisana terapija.

Pjevačici je pak, stanje bilo toliko loše da su je doktori uputili na operaciju. 

''Ja sam uklonila štitnjaču s 15 godina i od tada sam na Eutyroxu, sintetičkom hormonu koji inače luči štitnjača", objasnila je Žanamari, uz važnu napomenu za sve žene s ovim problemom koje namjeravaju zatrudnjeti.

"U trudnoći treba biti oprezan i podizati dozu Eutyroxa jer je potrebno pratiti rast djeteta kad treba više tog hormona. To treba često pratiti i meni je izazvalo dodatnu komplikaciju u trudnoći jer mi u prvih nekoliko mjeseci nisu dovoljno brzo povećali dozu. Dobila sam strašno puno kilograma već u prvim mjesecima trudnoće. Kasnije sam prešla kod privatnog liječnika i sve se izbalansiralo'', priča Perčić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žanamari Perčić (@zanamari) on

Dakako da ni hormonski nadomjesci nisu bezazleni; otkrila je pjevačica i kakve posljedice trpi nakon dugogodišnjeg korištenja tableta Eutyrox.

''U svakom slučaju, kao i svaka tableta, tako i ova koju ja uzimam ima neke posljedice nakon dugogodišnjeg korištenja, kao npr. problemi s kalcijem u kostima. Nastojim ga nadomjestiti, pijem vitamin D kad se sjetim i kod mene je sve OK iako ga pijem već više od 20 godina", zaključuje.

Kada posjetiti liječnika?

Ako imate više od nekoliko ovih simptoma, prekontrolirajte hormone štitnjače:

- kronični umor

- nagli gubitak/ dobitak težine

- vrat izgleda otečeno

- promjene u pulsu (prebrzo/ presporo)

- promjene raspoloženja

- pojačano opadanje kose

- konstantno vam je hladno/ vruće

- suha koža, ispucali nokti

- peckanje/ odumiranje osjeta u prstima ruku

 

Naslovnica Showbizz