Mozaik Showbizz

PROVOKATIVNI TROJAC

Stiže južnoafrička rap rave senzacija Die Antwoord

PROVOKATIVNI TROJAC

Južnoafrička rap rave senzacija Die Antwoord nastupit  će u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajama 13. lipnja ove godine, najavili su u srijedu organizatori koncerta LAA.

Taj trojac uzdrmao je glazbenu scenu svojom provokativnim glazbom i pojavom koje prate viralni spotovi i adrenalinski nastupi. Zagreb i Hrvatska dugo su čekali na njihov premijerni dolazak koji će se konačno dogoditi u sklopu aktualne turneje i bit će jedini u našoj regiji.

Die Antwoord su osnovani u Cape Townu 2008. godine, a predvode ga reperi Ninja i Yo-Landi Visser te DJ Hi-Tek. Prvi album "$O$" objavili su besplatno online, spot za pjesmu "Enter the Ninja" proširio se internetom uz milijunske YouTube preglede i osigurao im je međunarodnu pozornost, a trend probijanja interneta nastavio se s kontroverznim singlom “Evil Boy”.

Njihova glazbena mješavina hip-hopa, rapa, rocka i ravea donosi priču s ruba urbanog društva i siromašnih ulica južnoafričkog Cape Towna te kroz pokret “zef” portretiraju underground glazbeno i vizualno. Dio je to alternativne kulture koju oživljavaju u svojim spotovima i glazbi, a specifičan izgled Ninje u potpunosti prekrivenog nasumičnim tetovažama ili Yo-Landi Visser s glasom djevojčice pridonose prepoznatljivosti benda.

Upravo se njihov alternativni pokret brzo proširio svijetom. Nedugo nakon albuma prvijenca održali su debitantski međunarodni nastup na Coachelli, nakon kojeg je uslijedila i velika svjetska turneja, uz nastupe u Australiji i Novom Zelandu.

Poslije razlaza s Interscopeom, koji je htio da njihov zvuk bude više generički, Die Antwoord pokreću vlastitu Zef Records etiketu te izdaju drugi album “Ten$Ion” koji uključuje singlove "I Fink U Freeky" i "Fatty Boom Boom”, te stavlja bend u fokus svjetske glazbene scene. "XP€N$IV $H1T", "Pitbull Terrier" i “Ugly Boy” predstavili su treći studijski album “Donker Mag” iz 2014. koji se našao i na prvom mjestu Billboardove ljestvice dance/electronic albuma.

Početkom 2016. grupa je dala prve informacije o novom studijskom albumu koji se prvotno trebao zvati “Rats Rule”, ali su promjenili naziv u “We Have Candy”. Zbog dosta specifičnog izričaja i zvuka bend nije imao puno suradnji, usput su odbili i par ponuda, poput primjerice one Lady Gage da nastupe kao predgrupa na njezinoj južnoafričkoj turneji.

Njihovi tekstovi su provokativni, smiješni, čak pomalo i morbidni, ali nose jaku poruku. Praćeni hordom sljedbenika Die Antwoord glazbom i pojavom dižu prašinu diljem svijeta. Do sada ih se moglo vidjeti samo u susjedstvu na Exitu i Schengenfestu, a njihov samostalni i premijerno hrvatski nastup bit će u Paviljonu 9 na Zagrebačkom velesajmu u ponedjeljak 13. lipnja.

Prodaja ulaznica kreće od petka 8. travnja, najavili su organizatori.

 

Naslovnica Showbizz