Mozaik Showbizz

Tragičan kraj najpoznatije jugoslavenske missice Nikice Marinović

Nikica Marinović, nezaboravna prva misica bivše Jugoslavije, rođena
prije 61 godinu u Rijeci dubrovačkoj,  pronađena je u utorak mrtva u stanu u
središtu Beograda, gdje si je oduzela život.

Kćerka dubrovačkog ribara, Nikica je 1966. godine osvojila naslov prve ljepotice
SFRJ, da bi nekoliko mjeseci kasnije na svjetskom izboru u Londonu bila proglašena najljepšom Europljankom  i drugom pratiljom Miss svijeta.

Iz tog razdoblja kolaju priče da joj je lenta najljepše Zemljanke izmaknula zbog toga što dolazi iz zemlje komunističkog bloka. Titula najelegantnije misice ipak je otišla u njezine ruke, a proslavili su je modeli kreatora Ace Joksimovića.

Odmah nakon trijumfa u Londonu, plavokosoj ljepotici je ponuđen odlazak za turneju po Vijetnamu gdje bi zabavljala američke vojnike.

Nikičina ljepota očarala je i moćnog filmskog producenta, oskarovca Dina de Laurentisa koji joj je zauzvrat obećao angažman u Hollywoodu. Tada 19-godišnja Nikica ponudu je odbila, rekavši da kao Jugoslavenka ne odobrava vijetnamski vojni sukob.

U godinama nakon londonskog trijumfa, Nikica je surađivala s jednom od najpopularnijih ženskih revija bivše države, "Bazarom", čije je čitateljice savjetovala o modi i ljepoti.

Uspješno se bavila i crtanjem, a karijeru joj je obilježio i poslovni ugovor s modnom kućom "Centrotekstil".

Najpoznatija jugoslavenska misica nije imala sreće u ljubavi. Udavala se dvaput, prvi put za književnika Vuka Vuča, koji danas živi u Parizu i otac je njezina sina Đorđa.  Iz drugog braka s redateljem Zdravkom Šotrom ima sina Marka.

Nikica, koja je za života slovila kao dobrodušna i skromna osoba, posljednjih godina zbog kronične depresije otuđila se od prijatelja i u potpunoj izolaciji dočekala smrt.

O tragičnom kraju nekadašnje misice izvijestile su beogradske "Večernje vijesti", koje javljaju kako Nikica nije ostavila nikakvo oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se dali razaznati motivi koji su je natjerali na očajnički čin.

Gabrijela Bijelić / EPEHA

 

Naslovnica Showbizz