Mozaik Showbizz

NAJPLAĆENIJI AUTORI

Ninčević: Radim kao konj i trebao bih zarađivati duplo više od 25 tisuća kuna mjesečno

NAJPLAĆENIJI AUTORI
Skladatelj Miro Buljan našao se među deset domaćih autora koji su lani od autorskih prava najviše zaradili, a društvo mu čine Ante Pecotić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić Hus, Nenad Ninčević, Neno Belan, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Stjepan Šulek i Zlatan Stipišić Gibonni.

Buljan je za Jutarnji.hr komentirao kako, umjesto u vili s bazenom, kako bi neki pomislili, živi u stanu za koji plaća kredit.

- Ne treba nas autore brkati s izvođačima. Nikad ni najuspješniji autor neće uspjeti zaraditi ni blizu iznosu koji može zaraditi netko od izvođača tzv. srednje lige, a s najboljima i najskupljima bilo bi bezveze da se i uspoređujemo - objašnjava Buljan.

216 autora na 'minimalcu'

Iz HDS-a su objavili da je ukupno 65 autora imalo bruto honorar jednak ili veći od 95.436 kn, što je prosječna godišnja hrvatska bruto plaća za 2014. godinu, a 133 autora imala su godišnji bruto honorar između 36.204 kn (minimalna godišnja bruto plaća) i 95.436 kn (prosječna bruto plaća).


Boris Đurđević, Miro Buljan i Tonči Huljić među najplodnijim su autorima. I Zrinko Tutić im je nekad činio društvo
Podaci kažu i kako je 216 autora imalo godišnji bruto honorar između 15.000 kn i 36.204 kn, što je minimalna bruto plaća RH.

Napuhane priče

I splitski Skladatelj sa zagrebačkom adresom, Neno Ninčević, godinama se nalazi na popisu onih koji "dobro utrže".

- Ako imam ludo dobru godinu, ako divljački radim i ako mi se pjesme vrte kao lude, uspijevam od ZAMP-a dobiti 300.000 kuna bruto. Podijeljeno na dvanaest mjeseci, to bi bilo 25.000 bruto, a kako na taj dobitak plaćam i PDV, te u svaku svoju pjesmu ulažem znatna sredstva, mislim da je svakom jasno da su priče o velikom bogatstvu autora jako napuhane.

Iskreno, kako radim kao konj, i to svakodnevno od jutra do mraka, mislim da bih trebao zarađivati barem dvostruko više od ovog što zarađujem - stava je Ninčević.

PSD, FOTO: CROPIX
Naslovnica Showbizz