Mozaik Showbizz

Krvave bajke

Koja: ‘Đubrivo’ nitko ne želi objaviti, pa se dajemo besplatno

Krvave bajke
Jedan od najdugovječnijih splitskih rock-bendova “Đubrivo” objavljuje novi album. S prvim “100 % prirodno” skoro su oborili diskografski rekord, jer su ga “rađali” trinaest godina. Drugi, radnog naziva “Krvave bajke”, uslijedio je nakon “samo” sedam godina, što možda navješćuje bolje dane za bend i za rock’n’roll.
- U stvari, mi smo neki metal-punk, premda je meni glupo stvari gurat u naziv – odmah napominje Toni Aničić Koja, frontmen “Đubriva”, te uz Darka Grubišića i Bruna Matijaševića potpisnik većine pjesama.

Najavni singl zove se “Smršavi”, a naziv ne zvuči ni upola brutalno poput nekih prijašnjih: “Vaša kćerka (je kurva)”, “Napokon silovana”, “Ubij se”, i drugih...

- Ostajemo dosljedni svom izrazu, govoru ulice, svjesni da nas nitko neće objaviti, pa ćemo to učiniti sami, i odmah ponuditi na download. Znamo da nas ni radijski urednici neće puštati. Naslovna pjesma puna je krvi, stvar romantičnog naziva “Večera uz svijeće” završava masakrom uz sjekiru, “Nenadani abortus” također je brutalno upozorenje što se sve nekome može dogodit ako pijan sjedne za volan – navodi Koja, a mi nizu dodajemo i skladbu naziva “Suzo didova”. Premda namah zvuči “thompsonovski”, stihovi “curice druge posjećuje dobra vila, djetinjstvo si provela uz didu pedofila” demantiraju svaku sličnost...

Kiča je lišena i stvar “Smršavi”, koja tek naoko diskriminira pretile cure. Pažljivim slušanjem razabire se da je riječ o svojevrsnom manifestu protiv nametnutih kanona ljepote.

Nesretno ime

- Grozno je to što se ljude gleda površno, ali svijet oko nas, društvo u kojem živimo okrutno je i mi prenosimo ono što se stvarno govori. “Zato mi oprosti, ali ti nemaš teške kosti, bit ćeš moja dragana kad postaneš lagana, u ljubavi bit ćeš sretna kad ne budeš nepokretna” – ilustrira stihovima Koja svoju tezu.- Svjestan sam da će nas uvijek pratiti stigma benda nespretno izabranog imena, kako je za Đubrivo napisao u jednom članku Nikola Čelan. Zbog toga ćemo uvijek teško, to jest nikako nać sponzore, jer kao što sam jednom rekao, puno je popularnije i milozvučnije zvat se “Hladno pivo”, što naravno ne umanjuje kvalitetu benda. Ali zato se mi, kao “Đubrivo”, uvijek možemo mirne duše slikat na Karepovcu – ironično za kraj poručuje frontmen dvadesetogodišnjeg rock-benda iz Splita.

lenka gospodnetić
snimio: duje klarić / Cropix

Od profesora do škveranina

Budući da sebi većina ekipe iz benda ne može priuštiti luksuz da samo svira, gitarist Darko Grubišić popravlja kompjutore, Ante Barišić, metalac po struci i uvjerenju, radi u škveru, basist Bruno Matijašević profesor je glazbene kulture, a bubnjar Goran Brodarić ne svojom voljom je nezaposlen kao i sam Koja, koji i u kasnim tridesetima uživa status djeteta u suživotu s roditeljima.


Iz ljubavi prema Hajduku

"Pisanje navijačkih ili novogodišnjih pjesama je čista prostitucija, mada ne isključujem neku parodiju; ali i to je već izlizano. Navijač sam Hajduka cili život i iz ljubavi i poštovanja prema svom voljenom klubu neću nikad napisat neko sranje. Pitali su me iz Torcide kad ću napisat neku pravu, žestoku navijačku rock-pjesmu za Hajduka, budući da je uglavnom opjevan \'umotan u bilo\', i to. Pa, ako osjetim, dobijem pravu ideju tek tada možda hoću. U međuvremenu, samo Hajduk 1950! – uskliknuo je Koja za kraj.


Naslovnica Showbizz