Mozaik Showbizz

Uvrnuto i zabavno

Zakon! Pala prva klapa nove HTV-ove humoristične serije

Uvrnuto i zabavno

Ne očekujte kreveljenje i prvoloptaško karikiranje. Ne očekujte ni prepričavanje starih viceva i ekranizacije nikad uistinu šaljivih skečeva, koji su svoju zahvalnu publiku imali po mjesnim zajednicama na godišnjice njihova osnivanja, objasnio je redatelj

Prva klapa nove humoristične serije “Zakon!“, iz radionice produkcijske kuće “Interfilm”, pala je jučer u studijima zagrebačkog Jadran filma. Na setu nas je dočekala pozitivna radna atmosfera i posve neobična scenografija – forenzički alati i detaljne upute za seciranje leševa, no sve to u pomalo uvrnutom stilu.

Nesvakidašnja humoristična serija djelo je ekipe koja je svoj renome izgradila na “Bitangama i princezama“, a temelji se na humoru punom apsurda i nadrealizma, rezerviranom za one koji imaju ponešto drukčiji pogled na zabavu pred malim ekranima.

Redatelj “Zakona“ je Ivan Goran Vitez, a scenaristi su Tonči Kožul i Zoran Lazić, nekada glazbeni novinari, a danas predstavnici nove, urbane i pomaknute domaće scenarističke škole.

Među glavnim glumcima pojavljuju se Stojan Matavulj, koji tumači ulogu starijeg inspektora, i Robert Ugrina, mladi, nadobudni policajac koji je potajno zaljubljen u konobaricu Rajnu (Ines Bojanić), njihovu doušnicu s prve linije šanka. Stalni gost u policijskoj postaji je Krmpotić (Nenad Cvetko), koji redovito čini zakonske prekršaje kako bi se mogao skriti od supruge. Kako bi prekratio vrijeme, u svakoj epizodi bavi se novim hobijem: slikanjem, muziciranjem, sportom, dekoriranjem ćelije i slično.

– Od “Zakona” ne očekujte kreveljenje i prvoloptaško karikiranje. Ne očekujte ni prepričavanje starih viceva i ekranizacije nikad uistinu šaljivih skečeva koji su svoju zahvalnu publiku imali po mjesnim zajednicama na godišnjice njihova osnivanja. Pokušat ćemo naglavce postaviti svima dobro poznate šablone kako kriminalističkih, “policijskih” serija, tako i srodnih humorističnih, pritom ne zaobilazeći ni ovdašnje aktualnosti i svakodnevicu – objasnio je redatelj Vitez namjere svoje ekipe.

– Tamo gdje su s nekim bizarnostima i asocijacijama stale “Bitange i princeze“, počinje humor “Zakona“. Nadam se da će se ljudima svidjeti serija koju smo napravili za svoju dušu, pod utjecajem nama omiljenih stranih uzora poput “South Parka“, “Father Teda“ ili “Policijskog odreda“ – dodao je Lazić.

Serijal je za sada zamišljen u 24 epizode, a emitiranje će na programu HRT-a početi u prosincu.

Antonela Marušić / EPEHA     
foto:  vedran đulić / cropix

Od pljački do sotonizma

Radnja humoristične serije “Zakon!” smještena je u Svetkovinu, mjesto na samoj granici dviju prosperitetnih županija, u prijestolnicu industrije namještaja i, zahvaljujući jakim policijskim snagama, inspektoru Zdravku Mačeku i njegovu zamjeniku Mateu Ćiriću, najsigurnije naselje u domovini. Njih će se dvojica baviti slučajevima koji uključuju pljačke, otmice, serijska ubojstva, pedofiliju, kradljivce bakra, automobilsku mafiju, CD pirateriju, mitska čudovišta, sotoniste i drevno pleme Afro-Hrvata.

Glumci koji ne iskaču iz paštete

“Sviđa mi se kako je postavljena serija. Dopuštaju nam intervencije na liku i mislim da ćemo biti originalni. S Robijem Ugrinom i Matavuljom dosta sam radila i baš mi je drago da je Vitez pozvao kolege glumce za koje šira publika baš ne zna. Cijelo vrijeme na domaćoj se televiziji i filmu angažiraju jedni te isti ljudi, a ima puno onih koji na sebi predano rade, a ne iskaču baš ‘iz svake paštete’”, komentirala nam je članica “ansambla” Ines Bojanić.

 

Naslovnica Showbizz