Mozaik Showbizz

gradina

Započelo 16. izdanje festivala Ethno Ambient Salona: Afrikanci oduševili publiku

gradina
Publika na solinskoj Gradini večeras je zahvaljujući entuzijastičnim organizatorima i sudionicima 16. izdanja 'Ethnoambient' festivala, svjedočila još jednom glazbenom slavlju kulturne raznolikosti.

Na festivalu koji ne poznaje kategorije 'zvijezda' ni 'headliner-a' na svoje su došli poklonici tradicijskog zvuka i autentične glazbe, a posjetitelji Gradine već su na samom početku zanimljive glazbene večeri imali priliku čuti kako zvuči novi projekt Dunje Knebl naziva „Kololira“ u kojemu uz jednu od najagilnijih ovdašnjih etno glazbenica djeluju Danijel Maoduš, Hrvoje Ban i Martin Turšić.

Solinskoj publici potom su se predstavili članovi engleske skupine „Spiro“ čiji je zvuk baziran na tradiciji prostora u kojemu su odrastali, a koji su glazbeno sazrijevali kroz klasiku, punk i rock. Kvartet je zavrijedio pohvale kako publike tako i glazbene kritike, a njihov izričaj zaintrigirao je i slavnog Petera Gabriela što ih je dovelo do suradnje sizdavačkom kućom Real World Records.

"Spiro" (na slici) je istovjetne reakcije večeras izazvao i kod ovdašnje publike koja je ipak najviše iščekivala nastup Seckou Keita iz Senegala,  starog znanca poklonika „Ethnoambient“ festivala, u čijoj je pratnji ovom prigodom u Solin, umjesto njegova kvarteta ili grupe “Baka Beyond”, stigao prijatelji i kolega Adama iz Burkine Faso.

Dvojac je doputovao s više prtljage nego prosječan akustični peteročlani bend i svojom virtuoznošću na tradicijskim glazbalima Afrike oduševio publiku.

Domaćin Medvešek

Domaćinsku ulogu je, uz Dunju Knebl, sinoć preuzeo i glumac i redatelj Rene Medvešek koji je u ulozi pripovjedača otvorio novu stranicu festivala.

Organizatori najavljuju kako će pripovjedna forma u budućnosti postati njegov sastavni dio, jer je usmeno prenošenje priča s univerzalnim životnim porukama duboko ukorijenjeno u tradiciju koju valja nastaviti njegovati.

Sutra na solinskoj Gradini sviraju The false beards (UK), Janusz Prusinowski trio (Poljska) i Kries (HR).

M. Goreta
Foto: Jadran Babić / CROPIX
Naslovnica Showbizz