Mozaik Showbizz

poznati glumac opet je oborio svjetski rekord u guranju automobila, no, kako priznaje, ne želi stati na tome

Mario Mlinarić: Odlučio sam skupljati svjetske rekorde

poznati glumac opet je oborio svjetski rekord u guranju automobila, no, kako priznaje, ne želi stati na tome

Unatoč  puknuću trapeza i slomljenom rebru, koje je zaradio na treningu pripremajući se za obaranje rekorda, Mario je, gurajući auto marke ‘smart’, težak 850 kilograma (ne računajući vozačicu), za manje od 17 sati prešao 29,325 metara

Poznati glumac i vlasnik Core Gyma Mario Mlinarić treći put je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Ujedno, ovo je rekord koji će se teško moći nadmašiti.

Naime, Mario je u niti 17 sati (točnije od srijede 20. 10. u 17.15 do četvrtka 21. 10. u 10.07 sati) prešao 29,325 metara i oborio dosadašnji rekord u guranju “smarta” unutar 24 sata, čime je nadmašio sva očekivanja.

Unatoč ozljedama koje je zaradio na treningu, Mario je, gurajući auto marke “smart”, težak 850 kilograma (ne računajući vozačicu), uspio oboriti dosadašnji rekord od 27 kilometara, koji je svojedobno postavio Amerikanac Ashrita Furman, ujedno i apsolutni Guinnessov rekorder s više od 110 svjetskih rekorda.

- Bilo mi je to treće i do sada najteže obaranje Guinnessova rekorda - kazao je Mario Mlinarić objašnjavajući kako mu naruku nisu išli samo loši vremenski uvjeti, temperatura od samo dva stupnja Celzijeva, već i ozlijeđeno rebro te napukli mišić, iz ozljede zarađene tjedan dana prije velikog obaranja.

No, usprkos svemu tome, nije želio odustati, motiv koji ga je vukao i ovaj put bio je jači od svega.

- Cijeli sam život u sportu, okružen sam vrhunskim profesionalcima, sve to me tjera na stalno preispitivanje mojih mogućnosti. Upravo zato i biram ove najteže discipline. Za motiv imam još nešto, netko skuplja marke, netko značke, a ja sam, eto, kolekcionar Guinnessovih rekorda. Lijepo je znati da sam uspio dobiti dva certifikata, jedan 2006., onda 2009. godine, a sada čekam i treći - kaže Mario.

Skup sport

Ulazak u knjigu koja je po čitanosti odmah poslije Biblije prilično je zahtjevan projekt koji se teško može pokriti bez pomoći sponzora. Mario je zato svaki put imao financijere koji su pokrivali ne baš male troškove. Ovaj put je surađivao s Eurolineom i Mister Bigom.

Dovoljno je samo kazati kako za postizanje nužne odlične forme dugo prije samog obaranja rekorda kandidat treba imati i posebnu prehranu, masažu, stručne suradnike, sparing partnere...

Tu su i pomoćnici na obaranju rekorda, suci, promatrači te još jedna velika novčana stavka, plaćanje dolaska licenciranog kontrolora iz londonske središnjice.

- Ovako stoji stvar - ako se zatraži dolazak Guinnessova kontrolora, za njegovu nazočnost pri postavljanju rekorda, ili rušenju, treba izdvojiti dodatnih 50 tisuća kuna. Mi smo taj novac radije utrošili u organizaciju, no zato smo u londonsku centralu poslali golemu količinu ovjerenih dokumenata koji su u tančine prezentirali sve detalje obaranja rekorda. Očekujem da ću za četiri tjedna dobiti plaketu koju ću s ponosom u svojoj teretani pridružiti dvjema prethodnima - kaže Mario, koji na ovome neće stati. Nakon odmora i pronalaženja novog cilja bit će, kaže, spreman za novi udar na Guinnessovu riznicu.

 tanja šimundić bendić

Prvi pothvat

Mario Mlinarić prije četiri godine s prijateljem je 24 sata gurao automobil težak tonu i tako prvi put ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Pothvat je ponovio prošle godine, sam gurajući terenac od dvije tone, a propisanu jednu milju ili 1609 metara prešao je za 15 minuta i 21 sekundu, srušivši dotadašnji rekord za punih pet minuta. Posljednjih godinu dana naporno je trenirao kako bi u Guinnessovu knjigu rekorda ušao i treći put.

 

Naslovnica Showbizz