ShowbizPoznati se izredali

Nina u zavodljivom izdanju otvorila dodjelu Porina: nagrada za životno djelo otišla Dalmatincu s vječnim hitovima, a one 'glavne' Splićanima; Dirnuta pjevačica sjetila se i malene Mile

Piše J. V.
dodjela_porina5-290319

22:20 - Vojko V osvojio je nagradu za album godine, zahvalio u svojoj maniri svim "klošarima koji su s njim surađivali". Nakon toga zatvorio dodjelu nastupom i pokazao da Porin može i - malo drugačije.

22:15 - Mia Dimšić, koja je prošle godine briljirala na didjeli i Mia Nigovetić dodijelile su najvažniju nagradu večeri, onu za pjesmu godine. Iako su bile nominirane "Bez tebe" grupe Detour te "Ne može", zasigurno najžešći hitovi na radijima, nagrada je ipak otišla u ruke Petru Graši, ništa manje eksponiranom sa svojom pjesmom "Ako te pitaju".

Dobitnik se prisjetio preminulog Olivera Dragojevića, druženja s njim na jednom od prvih Porina. "Pamtim te večeri divne", bio je ganut Grašo i krenuo se zahvaljivati svojim suradnicima... Onima koji nisu više s nama i ostalim suradnicima.

22:04 - Voditeljski radijski dvojac Robert Ferlin i Mario Battifiaca spomenuli su se malene Mile Rončević za koju se već nekoliko dana u državi prikupljaju sredstva; kako bi se djevojčica mogla otići liječiti od leukemije u SAD, potrebno je 18 milijuna kuna. 

"Istina je da slavimo glazbu... Ali jedan veliki oblak se nadvio nad sve nas. Molimo vas da podržite ovu humanitarnu priču i da spasimo Milu kad već hrvatska politika više brine o avionima, ajmo dokazat' da mi brinemo o ljudima", apelirali su voditelji.

Najbolji album pop glazbe je "Tourdetour" grupe Detour. Pjevačica Gina Victorija Damjanović apelirala je ponovno na sve ljude velikog srca, sve one koji imaju koju kunu za malu Milu, jer svaka donacija znači.

21:54 - Uslijedio je medley pjesama Ibrice Jusića u izvedbi mlađih izvođača. Publika je s posebnim ovacijama dočekala dio Marka Tolje s pjesmom "Jubi san vašu 'ćer", a potom je sve dirnuo video o životu i djelu Dubrovčana koji je nagradu za životno djelo zaslužio u zadnjih nekoliko desetljeća djelovanja, što na svojim "skalinama", što na pozornicama diljem Hrvatske.

Nagradu mu je uručio Elvis Stanić.

Vidno dirnuti Ibrica ovacije na nogama i pljesak koji je trajao nekoliko minuta dočekao je riječima: "Ljudi moji, jel' to moguće? Ibrica dobio Porina!", rekao je pjevač i spomenuo se preminulog prijatelja Pere Gotovca.

Zahvalio se i svojim ljubimcima Vagiju, Oskaru, Arčiju i Bondu, koji ga punih 55 godina prate i dijele s njim hotele i pozornice. "Žene su dolazile i prolazile, oni su uvijek ostajali sa mnom", rekao je Ibrica.

21:49 - Najbolji video broj zaslužio je Vojko V "Ne može", u režiji Rina Barbira.

21:45 - Massimo je otpjevao pjesmu "Ne ostavljaj me tu", a potom su mu se pridružili članovi benda Vatra da bi zajedno izveli jedan od najvećih hitova u prethodnoj godini, "Nama se nikud ne žuri". Pjevala je i publika s njima, light show bio je u pravoj, najavljenoj, rock maniri.

21:35 - Porina za poseban doprinos glazbi dobio je Paolo Sfeci, koji je svirao u bendovima Azra, Boa i Parni Valjak, a predao mu ga je kolega i prijatelj Husein Hasanefendić Hus.

21: 25 - Marko Tolja otpjevao je baladu "Tišina", a potom su članovi benda Let3 dodijelili nagradu za najbolji album jazz glazbe sextetu Zvjezdan Ružić.

Najprije vidno neimpresionirani, Zoran Prodanović Prlja i kolega mu Damir Martinović Mrle, u svom su dvostranom monologu kasnije ipak zaključili da jazz glazba "napaja dušu i tijelo", Riječani su se barem našalili s publikom, možda koga i razbudili nakon nekoliko "laganica" koje su se izredale na pozornici.

21: 20 - Po drugi put u večeri, na pozornicu su se kao pobjednici popeli članovi benda Ogenj. Međimurci su proglašeni najboljima u kategoriji "Novi izvođač godine".

21: 15 - Dirigent Silvije Glojnarić dobio je prvog Porina za životno djelo, a nakon toga je grupa Detour unijela malo obećane živosti u samu dodjelu.

21:10 - Mile Kekin možda se "odlijepio" od ostatka Hladnog piva, ali publici je predstavio karakterističan zvuk u svojoj pjesmi "Atlas". Najveća imena domaće glazbene scene, kako je i najavljeno, samo se redaju na pozornici.

21:05 - Na pozornici su nakon Nine Badrić zasvirali momci iz Parnog valjka. Hit "Otkud ti pravo" jedna je od pjesama na albumu "Vrijeme", nominiranom za Porina.

Najbolji album etno glazbe osvojio je koprivnički peterac Ogenj za svoj "Domaj".

Antonela Doko, Neno Belan i Igor Geržina nakon toga su nastupom odali počast preminulom kralju funka Dinu Dvorniku. Mlada pjkevačica otpjevala je svoju "O čemu pričamo" u koju su aranžeri vješto upleli Splićaninov hit "Ella e".

20:37 - Najbolji album zabavne glazbe osvojio je Goran Karan za "Glas juga", no zbog sprječenosti, njegovu je nagradu preuzeo Nikša Bratoš. Splićana je gromkim pljeskom počastila kolegica Indira Levak, čiji je album "Valkira" bio nominiran u istoj kategoriji.

Počela je 26. po redu dodjela diskografskih nagrada "Porin". Nakon šest godina glazbeni se spektakl vratio u Rijeku, "rokerski grad", pa će i večer proteći tako - u nešto "rokerskijem" duhu od nekih prethodnih izdanja dodjele, koje bi zlobnici možda nazvali uštogljenima.

Tim su riječima voditelji Iva Šulentić i Ivan Vukušić dočekali okupljene u svečanoj dvorani. Četvrti je ovo put da se Porin održava upravo u Rijeci, naglasili su dalje voditelji publici, skroz oduševljenoj što ih čekaju neki žešći zvukovi.

Predstavili su i ovogodišnji moto, "Manje priče, više svirke", da bi odmah zatim najavili izvođačicu koja će probiti led.

Prva je na pozornicu tako izašla Nina Badrić i otpjevala pjesmu nominiranu u kategoriji za onu godine. "Rekao si" je s njom pjevušila i publika, jer bez ikakve dileme radi se o hitu koji nas zadnjih mjeseci prati u stopu. U zavodljivoj crnoj toaleti do poda, u rokersku je večer ipak uvela malo romantike.

Ćiro Blažević i nekadašnja Kraljica svijeta, danas doktorica znanosti Danijela Gračan, u pratnji kćeri, aktualne Kraljice Hrvatske Ema Gračan prvi su prezenteri koji su uručili nagradu za najbolju mušku vokalnu izvedbu Petru Graši. Nagrada je tako izmakla ostatku, uključujući i mnogima omiljenog Vojka koji se pjesmom "Ne može" probio u sam vrh nominiranih.

Vojko V rasturio na Porinima: nominiran je za album godine, pjesmu godine, najbolji klupski album i puno više od toga, pogledajte kojim sve imenima konkurira

"Ja sam Petar Grašo, imam 43 godine i ovo je moj prvi Porin", našalio se Splićanin kada se popeo na pozornicu, pokušavši time dočarati svoj put jedinog domaćeg glazbenika bez ove prestižne nagrade. Zahvalio je struci i zaradio gromoglasan pljesak.

Kipić za žensku vokalnu izvedbu "pokupila je" Josipa Lisac koja pak zbog bolesti nije mogla biti na dodjeli, no nagrada će joj naknadno biti uručena.

#PORIN#PORIN 2019#26. PORIN