StoryEditorOCM
Promo arhivEkološka akcija

''Nek i ovo misto, ima more čisto''

Piše PROMO
11. lipnja 2019. - 16:15

Pomorsko Športska Udruga Angulja iz Marine i Udruge Podvodnih Aktivnosti Rostrum iz Splita, 09.05.2019., pod motom ''Nek i ovo misto, ima more čisto'', organizirali su drugu po redu akciju čišćenja podmorja Marine.

Petnaest ronioca Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum vadilo je otpad iz podmorja, dok su članovi udruge Angulja i stanovnici Marine pomagali u izvlačenju otpada na kopno. Zanimljivo je bilo primijetiti da su se priključili i poneki turisti koji su šetajući se obalom, uvidjeli važnost ove akcije i priskočili u pomoć. Kao i prošle godine izvađene su velike količine smeća, u čijem sastavu su prednjačile plastične ambalaže, nakon kojih slijede razni odjevni predmeti, kao što su cipele svih modela i veličina, kaputi, jakne, majice; duge i kratke, također uvijek neizostavne kante, staklene boce, čaše, žice, cijevi. I koliko god ih članovi udruga izvukli, uvijek je iznova zapanjujuće vidjeti veličinu kamionskih guma, koje su odbačene davnih dana, potonule u sediment i sakrile se od pogleda javnosti. Nakon dva sata rada izvađeno je oko 3,5 tona smeća. Iako se izvadila velika količina otpada, ponosno se može reći da, s obzirom na to da se čisti već drugu godinu za redom, napredak je itekako vidljiv.

Cilj ove ekološke akcije, kao i one prethodne godine je očuvanje nasljeđa općine Marine za buduće generacije i podizanje svijesti, svih stanovnika, da s bogatom poviješću i raznolikom sadašnjosti, ne dolazi u pitanje očuvanje budućnosti.

I iako, na prvi pogled, svako se naše malo dalmatinsko mjesto može pohvaliti netaknutom prirodom, bogatom poviješću i čistim morem, ono što čini razliku, svakako su ljudi. Razvijena svijest o važnosti očuvanja okoliša, edukacije mlađih naraštaja i spremnost na promjene, osobine su koje ovo malo mjesto čini jedno od većih na Jadranu.

Udruga Podvodnih Aktivnosti Rostrum

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:14