StoryEditorOCM
Promo arhivSTAND-UP COMEDY SHOW

Za sve one koji su zaboravili kada su posljednji put plakali od smijeha, splitski komičari najavljuju da će se u Lori 'varit' više nego u škveru

12. travnja 2019. - 17:05

Nakon što su izbrusili talent i usavršili umijeće nasmijavanja publike na manjim pozornicama, šestorica predvodnika splitskog stand-upa, ekipa koja stoji iza brenda Splicka scena - Josip Škiljo, Tomislav Primorac, Ivo Musulin, Ante Travizi, Vanja Dobrijević i Ivica Lazaneo, 11. svibnja odvažit će se i s najboljim šalama koje su sakupili u protekle četiri godine prvi put stati na veliku pozornicu dvorane u Lori. Bit će to prava terapija smijehom, za sve one koji su, nošeni svakodnevnim obvezama, zaboravili kada su posljednji put plakali od smijeha. Oni su na čvrstim temeljima izgradili prvu pravu dalmatinsku komičarsku bazu.


- Moja je priča počela kada sam padobranski upao na jedan Open Mic, dakle otvoreni mikrofon namijenjen početnicima. Otišao sam kasnije na radionicu i evo me, postao član ekipe. Nekima ovo već postaje prava karijera, meni je čisti gušt, ispušni ventil, odmor nakon posla, a dobro dođe i kada honorar sjedne - priznao nam je programer Vanja Dobrijević.

- Mnogi smatraju kako je računalni svijet isključivo logičan, pomalo hladan i rezerviran, pa sam živi dokaz kako to s humorom savršeno koegzistira. Kako ekipa s posla reagira? Često bude upadica kao, hajde baci bazu ili kad provale nešto duhovito, obavezno napomenu da to ubacim u svoj repertoar... Uglavnom, sve ću ih pozvati u Loru, pa ćemo vidjeti kakav će biti odaziv - navodi fizičar Tomislav, koji se zadnja tri mjeseca bavi isključivo stand-upom.

Prije toga je radio kao asistent na zamjeni na PMF-u, na Odsjeku na fiziku, koju zaista voli, no nada se da će se u budućnosti ipak baviti ovom profesijom. Kada je pred mikrofonom, priznaje, preferira filozofski pristup svakodnevnim životnim temama.

- Nije lako prestati raditi ono za što si se školovao i što svi smatraju ozbiljnim poslom, a računalna fizika to ipak je. Ipak, radimo nešto novo i svježe, tako da sam uvjeren kako Splicka scena vrijedi pokušaja - mišljenja je Tomislav.

 

Josip Škiljo & Tomislav Primorac


Princip suradnje im je jednostavan, svakoga mjeseca, svatko za sebe pripremi novi materijal, tako da je svaka četiri tjedna svježi program na repertoaru. Složni su, politika ih ne zanima, svakodnevne sitnice, tvrde, same po sebi, sjajna su inspiracija.

- Meni žena govori gotovo svaki dan, da se nisi usudio ovo govoriti na nastupu, a što ću, nekad mi izleti. Jednostavno moraš poći od sebe, ljudi osjete kada si iskren, sa svim što pričamo mogu se poistovjetiti, svi prolazimo kroz slične situacije bilo da su odnosi sa ženom, curom, ljubavnicom, punicom, roditeljima, poslom, dicom - svjedoči Škiljo, a Tomislav priznaje kako mu je neiscrpna tema njegova majka.

- Ideja matera je svakome posebna, a moja je, vjerujte mi na riječ, inspiracija nad inspiracijama.
Držim do autoriteta, a s vremena na vrijeme bacim koju bazu u razredu. Drago mi je da đaci dolaze, neka se i kroz humor izgrađuju mlade osobe. Kolege pozivam na nastup u Lori, sigurno će im biti zanimljivo vidjeti kako izgleda profesorski život s ove strane mikrofona - poručuje Ivo, srednjoškolski nastavnik engleskog i povijesti.
Dinamično turističko okruženje svakodnevica je Ante Travizija.

- Istina je, stand-up je poziv, ali nisam još digao tu slušalicu. Zasad je hobi pa što bude u budućnosti - tvrdi komičar poznat po umanjenicama.

- Bit će to pravi veliki profesionalni show, želimo se predstaviti što široj publici. Svaki tjedan, točnije svaku srijedu, i poneki petak ovdje u klubu "Circus", izvrsno smo popunjeni, publika je zaista sjajna, no vrijeme je za korak dalje! Zreli smo za kazališnu atmosferu, publiku koja možda ne voli zadimljene klubove. Zadnjih pola godine imali smo nastupe po cijeloj Dalmaciji. Nasmijavali smo po Metkoviću, Makarskoj, Braču, Hvaru, Visu, Dubrovniku.... Stariji, mlađi, svi jednako beru naše baze - zadovoljan je Lazaneo.

Koliko su popularni u posljednje vrijeme možda najbolje svjedoči činjenica da su traženi i na pirevima, rođendanima, tematskim zabavama... Škiljo svakako pamti nezaboravnu večer.
 
- Na jednom od nastupa, u restoranu, za Dan žena, bio sam iznenađenje. Kada sam izašao, vikali su da se skinem, očekivali su stripera. I onda im ti pričaj baze u ponoć. Srećom, izvukao sam se, s traumama, ali živ. Nisam se skinuo, no dobio sam materijal za novi stand-up!

Ekipa Splicke scene otvorena je za nove članove, budućim komičarima poručuju: Granice nema, potrebna je samo volja.

 

 

 

Kako do ulaznica?

Cijene ulaznica kreću se od 50 – 60 kn, a do njih najjednostavnije možete doći online na www.croatia-tickets.com. Platite li ih Mastercard karticom čeka vas dodatni popust od 10%. Ne čekajte zadnji dan jer im tada cijena skače na 70 kn.

Evo nekih baza...

- Da je islam dominantna religija kod nas, u Splitu bi se pozdravljali s 'Ewallah'!

- U potrazi za stanom otkriješ puno novih stvari. Na primjer, Kaštela su misto di prvi red do mora smanjuje cijenu nekretnine. 'Prodajem stan od 50 kvadrata... Po južini 32!'

- Otkad koristim Uber, počeja sam udaljenosti izražavat u kunama umisto u kilometrima: Di mi je je stan? 21 do 27 kuna od trajektne luke.

- Najveća elementarna nepogoda u Dalmaciji je bura. Bura je ka huligan. Prevrće kontejnere, obrće semafore, ruši prometne znakove, baca bengalke na teren, a mislim da imam ideju i ko je nacrta svastiku na Poljudu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:16