Mozaik Promo

ODRŽANA PREMIJERA U ZAGREBU

Najveća premijera domaćeg filma održana je sinoć u prepunom Kaptol Boutique Cinema, a nije nedostajalo ni iznenađenja i neočekivanih posjetitelja
 

ODRŽANA PREMIJERA U ZAGREBU
Nikša Butijer, Ksenija Marinković, Pjer Meničanin, Lazar Ristovski, Milan Pleština, Ivan Maloča i Zvonimir Sunara Suki
Nikša Butijer, Ksenija Marinković, Pjer Meničanin, Lazar Ristovski, Milan Pleština, Ivan Maloča i Zvonimir Sunara Suki
Krešo Beljak
Barbara Kolar
Barbara Nola, Željka Udovičić Pleština i Dora Delbianco
Božo Biskupić sa suprugom
Daniela Trbović sa sestrom Natašom
Đurđa Tedeschi
Iva Mihalić
Ivan Maloča i Jelena Rozga
Ivan Maloča i Stjepan Mesić
Ivan Maloča, Vinko Brešan i Lazar Ristovski
Sandra Botica Brešan i Vinko Brešan
Jelena Rozga
Krešimir i Ana Dolenčić
Aleksandar Stanković
Ana Begić Tahiri
Ana Maras Harmander

Nakon mjeseci iščekivanja popraćenih intrigantnom medijskom kampanjom i zanimljivim najavama, očekivanju je došao kraj – sinoć je u svih pet dupkom ispunjenih dvorana Kaptol Boutique Cinema održana premijera filma „Koja je ovo država“. Događanje su vodile bivša premijerka RH Jadranka Kosor i poznata voditeljica Barbara Kolar, a nazočila su mu brojna zvučna imena iz svijeta umjetnosti i politike, kao što su bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, Krešo Beljak, Ivan Turudić, Božo Biškupić, Nina Obuljen Koržinek, Zrinko Ogresta, Veljko Bulajić, Hrvoje Hribar, Lukas Nola, Antonio Nuić, Rajko Grlić, Mani Gotovac, Krešimir Dolenčić, Miljenko Jergović, Đurđa Tedeschi, Joško Lokas, Jelena Rozga, Daniela Trbović, Aleksandar Stanković i mnogi drugi.

'Možda netko misli što ja tu radim, ali nisam se sama pozvala i neću doći po cvijeće namijenjeno glumcima. Pozvao me Vinko Brešan da mu budem najkraća epizodna nefilmska uloga u njegovoj režiji. Sadržaj ne smijem otkrivati, ali želim da o ovom filmu još dugo promišljate.' rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor i neočekivanim angažmanom oduševila sve okupljene.

'Prvi impuls bio je da napravimo komediju o stanju duha danas. Pokušao sam napraviti film gdje na početku filma ne znate gdje će vas radnja odvesti. Ako sam u tome uspio, zadovoljan sam. Kako su mi rekli, ovo je najveća premijera hrvatskog filma, vjerujem da i to nagovješćuje da će početak 2019. godine biti u znaku filma Koja je ovo država.' kratko je rekao Vinko Brešan nakon premijere.

Šesto po redu dugometražno ostvarenje višestruko nagrađivanog redatelja Vinka Brešana privlačilo je pažnju od pada zadnje klape u veljači. Radnja filma temelji se na tri paralelne priče koje se, svaka iz svog ugla, bave burnom hrvatskom današnjicom i svim apsurdima s kojima se svi mi svakodnevno susrećemo. Od scene u kojoj srpsko kulturno umjetničko društvo pjesmom slavi Franju Tuđmana do prve press konferencije filmske ekipe održane u Kulmerovim dvorima, jasne su najave kako je riječ o jednom od najintrigantnijih filmova u povijesti domaće kinematografije.

Sam kraj večeri obilježilla je glumačka postava koja se naklonila oduševljenoj publici – glumci Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Branko Cvejić, Goran Grgić, Goran i Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Zvonimir Sunara Suki i ostatak filmske ekipe.

Scenarist je Mate Matišić, direktor fotografije je Branko Linta, montažerka Sandra Botica Brešan, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Željka Franulović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, a izvršna producentica Maja Vukić. Producenti filma su Interfilm, Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film, a poduprli su ga Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa - MEDIA.

Nakon zagrebačke slijedi splitska premijera 20.prosinca u kinu Karaman, dok film kreće u kino distribuciju 3. siječnja.

 

Naslovnica Promo