StoryEditorOCM
Promo arhivPrilika za mlade

Europska komisija otvorila natječaj za mlade redatelje: Nude se novčana potpora i mentorstvo za snimanje kratkih filmova, donosimo kako se prijaviti

Piše PROMO
4. rujna 2018. - 11:33

Svim mladim filmašima iz Europske unije nudi se prilika da snime vlastiti kratkometražni film uz mentorstvo priznatih europskih filmskih redateljai bespovratnu novčanu potporu. Na natječaj, koji je otvoren do 31. listopada ove godine, mogu se prijaviti mladi u dobi od 18 do 35 godina. Svoje ideje za filmove mogu prijavitiu jednoj od pet kategorija, odnosno tema -mobilnost, održivost, prava, digitalnost te vještine i posao.

 


Deset finalista, odnosno dva najbolja filmska konceptaza svaku od pet tema, odabrat će stručni žiri. Žiri čine hrvatski redatelj Dalibor Matanić te njegovi jednako uspješni kolege Matthias Hoene (Njemačka), Tomasz Konecki (Poljska), Yorgos Zois(Grčka) i Zaida Bergroth (Finska).

 


Građani EU će od deset finalista javnimglasovanjem putem posebne online platforme odabrati pet pobjednika natječaja koji će dobiti priliku snimiti svoje filmove uz novčanu potporu od 7500 eura i mentorstvo jednog od članova žirija.Osim toga, pet nagrađenih mladih redatelja bit će pozvano da svoje filmove prikažu na posebnom događanju u lipnju 2019.

Kako se prijaviti?

Za sudjelovanje u natječaju potrebno je u prijavi opisati ideju za vlastiti kratki film na jednu od pet ponuđenih tema koje prikazujuneke od brojnih mogućnosti i pogodnosti koje Europska unija pruža svojim mladim građanima u ostvarenju svojeg potencijala. Uz sinopsis filma, osoba koja se prijavljuje treba poslati i jednominutni video gdje opisuje svoju motivaciju za film, kao i poveznicu na prethodno snimljeni kratki film.
„Pozivam mlade kreativce da sudjeluju na ovom natjecanju i da svojim vršnjacima ali i široj javnosti kroz vlastite filmske priče ukažu na prilike i mogućnosti koje su im dostupne kao građanima Unije. Hrvatska ima velik broj talentiranih filmskih kreativaca pa vjerujemo da će na natječaj stići zanimljivi i originalni koncepti koji će biti u najužoj konkurenciji za nagrade“, izjavio je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.
Sve informacije o natječaju i obrazac za prijavu dostupni su na https://europa.eu/euandme/hr/yfc/.

Približavanje EU mladima
Natječaj za mlade redatelje dio je dvogodišnje kampanje #EUandME koju je Europska komisija pokrenula u svim državama članicama s ciljem upoznavanja svojih građana, osobito mladih, o mogućnostima koje im Europska unija nudi za ostvarenje njihovih potencijala upravo u pet navedenih područja o kojima će prijavitelji na natječaj snimati svoje filmove. Inspiraciju za vlastite ideje mladi filmaši koji se prijavljuju na natječaj mogu potražiti u filmovima petoro spomenutih redatelja i članova žirija koji su ovakve filmove na pet spomenutih tema već snimili, a mogu se pogledati na internetskoj stranici kampanje #EUandME. Nakon afirmiranih redatelja, sada je red i na novoj generaciji da pokaže svoje redateljske vještine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:06