stdClass Object ( [id] => 1318129 [title] => Zbog ove slikovice djeca se manje boje operacije: ‘Neki pod anestezijom sanjaju perece ili da su - pobijedili Hajduka‘ [alias] => zbog-ove-slikovice-djeca-se-manje-boje-operacije-neki-pod-anestezijom-sanjaju-perece-ili-da-su-pobijedili-hajduka [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Anesteziologinja po struci zaposlena u šibenskoj Općoj bolnici, volonterka koja već godinama vodi Ligu za borbu protiv raka Šibensko-kninske županije, a organizira i radionice te savjetovališta o terapiji i lijekovima za maligna oboljenja, Danći Mihovilčević odnedavno je i ponosna autorica slikovnice za djecu “Nešto ćeš lijepo sanjati”.

Prva je to edukativna slikovnica o pripremi djece za anesteziologiju u Hrvatskoj, a namijenjena je djeci od četiri do deset godina. Također i njihovim roditeljima. S puno godina iskustva iz sebe, iz prve ruke, autorica objašnjava što sve dijete čeka kada mora ići na operaciju.

Među ostalim, što znači puhati balon kada ti u operacijskoj dvorani stave masku na usta, što su medalje za hrabrost i igle s leptirićima. Sve to malim čitateljima priča djevojčica Karla koja je na igralištu slomila ruku te je morala hitno na operaciju. Baš kao i istoimena, šest i pol godišnja unučica doktorice Mihovilčević.

---

image

"Kao anesteziologinja često radim anesteziju djece i vidim problem, zapravo više potrebu da se djeca, odnosno roditelji informiraju kako izgleda priprema za anesteziju"

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Široj šibenskoj javnosti, ova kreativka u duši davno se predstavila kao pasionirana zaljubljenica u izradu slika od suhog cvijeća, a organizirala je i izložbe drugih liječnika kojima je slikanje hobi. Slike od suhog cvijeća nisu jedini likovni izričaj doktorice Mihovilčević. Bavila se i tzv. salvetnom tehnikom – decoupageom, oslikavala staklo, porculan, platnene torbe i izrađivala nakit u humanitarne svrhe, a u posljednje vrijeme otkriće joj je amigurumi, japanska vještina izrade lutaka kukičanjem, odnosno pletenjem.

Objavila i monografiju

O njezinoj aktivnosti i svestranosti govori i dugogodišnja angažiranost u Hrvatskom liječničkom zboru: godinama je vodila šibensku podružnicu, a sada je članica Glavnog odbora te strukovne liječničke organizacije u Zagrebu. Prije nekoliko godina uredila je i objavila monografiju šibenskog Zbora liječnika, a bavi se i proučavanjem povijesti šibenskog zdravstva, posebice anesteziologije. Svi ti hobiji, reći će, svojevrsna su protuteža i recept za oslobađanje od stresa koji prati njezinu prvu ljubav – anesteziologiju.

---

image

Dio slikovnice ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Medicinu je, naime, otišla studirati još kao 17-godišnjakinja, budući da je kao vrlo uspješna učenica, dva zadnja razreda gimnazije završila u jednoj godini, ali je na specijalizaciju iz anesteziologije čekala gotovo osam godina. Sve koji pak poznaju njezin rad i potrebu za kreativnim izražavanjem ne čudi njezin izlet u pripovjedačke vode. Slikovnicu “Nešto ćeš lijepo sanjati”, koju je također ilustrirala, ove jeseni očekuju promocije diljem Šibensko-kninske županije, u Ogulinu, a vrlo vjerojatno i u Splitu. U Šibeniku je predstavljena krajem lipnja u sklopu 63. Međunarodnog dječjeg festivala, a prve reakcije kolega liječnika kojima je podijelila svoju edukativnu slikovnicu vrlo su pozitivne.

---

image

‘Roditelji često pitaju mora li se baš dijete operirati ako je prehlađeno. Naravno da ne mora ako nije ništa hitno!‘

Niksa Stipanicev/Cropix
---

– Kao anesteziologinja često radim anesteziju djece i vidim problem, zapravo više potrebu da se djeca, odnosno roditelji informiraju kako izgleda priprema za anesteziju. Slikovnica je, dakle, zamišljena kao pomoć u pripremi djece i roditelja za odlazak u bolnicu, operativni zahvat ili dijagnostički postupak bilo da je to kompjutorska tomografija – CT, magnetska rezonancija – MR ili endoskopski pregledi koji zahtijevaju opću anesteziju kod djece. Odlazak u bolnicu, na operaciju ili medicinsku obradu, jako je stresan, i za dijete i za roditelje. Normalno je da osjećaju strah, a dijete osjeća i zabrinutost roditelja. Razgovor s liječnicima: pedijatrom, kirurgom i anasteziologom može pomoći roditeljima da budu opušteniji čime oni djetetu tako dodatno pomažu – smatra Danći Mihovilčević.

Nemojte im lagati!

Što je dijete bolje upoznato sa svim što ga čeka kada dođe u bolnicu, to se njegova nelagoda i strah smanjuju, ističe šibenska anesteziologinja. No svako je dijete slučaj za sebe, kaže, a da bi mu liječnik mogao pomoći mora biti dovoljno tankoćutan da te razlike zna prepoznati.

– Naravno da djetetu od dvije godine ne možeš objasniti što ga čeka, jer je sam odlazak u bolnicu jako stresan. Čim ga odvojite od roditelja za u salu, počet će plakati. Zato sam u slikovnici napisala da dijete prije zahvata dobije lijek, u vidu čepića, sirupa ili tabletice, da ga manje boji. To ga umiri i ono obično do samog zahvata kunja. Veća djeca, od četiri i pet godina su drugačija. Oni preko ilustracija mogu pratiti što se događa kada dođu u bolnicu. Važno je da se djeci kaže što ih čeka i da im se ne laže. Kada sam bila mlada doktorica roditelji su plašili djecu doktorima. Govorili bi im ako ne budu dobri da će im doktor dati injekciju! Ne može se reći kako dijete neće biti u strahu i da neće plakati kada ga se odvaja od roditelja, ali pripremom i razgovorom taj se strah može ublažiti – govori Mihovilčević, ističući kako je i roditeljima i liječnicima lakše pripremiti dijete ako je riječ o dogovorenim zahvatima kao što su, primjerice, operacija krajnika, kile ili uobičajene manje urološke operacije. Ali, ako se dogodi neka hitna intervencija poput lomova ili prsnuća slijepog crijeva, vremena za razgovor i pripremu djeteta baš i nema. Stoga Mihovilčević u drugom dijelu slikovnice koji je nazvala Kutak za roditelje savjetuje roditeljima da se s djetetom igraju “na doktore” i kroz to ih oslobađaju straha od nepoznatog te ih, igrajući se, pripreme za situacije kada će morati u bolnicu.

---

image

Ilustrirani pojmovnik na kraju slikovnice

---

Plišanci i šarene kape

– Osim kroz igru, dijete možete pripremiti i tako što ćete mu u bolnicu donijeti pidžamicu koju voli, najdražu igračku, mobitel, tablet, knjigu. Dijete sa svojom omiljenom igračkom ide i u operacijsku salu, a ako se jako plaši elektrode za praćenje rada srca, koje u slikovnici zovem medaljama za hrabrost, stavimo i njegovom zeki. Kažemo mu i da puše balon, a kada ga napuše da će zaspati i nešto lijepo sanjati. U operacijskoj sali nastojimo se prilagoditi djetetu da se što manje boji i tako što imamo šarene kape i kirurške maske. Ali svako je dijete drugačije i morate se svakom prilagoditi. Imali smo i situacije da smo roditelje obukli za operacijsku salu, ako je dijete bilo jako prestrašeno i nije surađivalo – napominje doktorica Mihovilčević i dodaje kako na kraju slikovnice navodi i odgovore na najčešća roditeljska pitanja: “Koliko će trajati anestezija?”, “Hoće li dijete boljeti?”, “Kada nakon operacije možemo vidjeti svoje dijete”,”Koliko dugo mora ostati u bolnici?” i sl.

– Roditelji često pitaju mora li se dijete operirati ako je prehlađeno? Naravno da ne mora ako nije ništa hitno!

Autorica prve hrvatske slikovnice za djecu o anesteziji na kraju otkriva i tko su bolji pacijenti: djeca ili odrasli, a opovrgnula je i vjerovanje kako u dubokom snu na operacijskom stolu nema snova!

– Djeca su definitivno bolja. Ali, nikomu nije baš ugodno ići u opću anesteziju, jer to je dosta agresivna metoda. Ako idete na operaciju morate se uspavati. Dakle, morate spavati, ne smije vas boljeti i na kraju se morate probuditi. Neki i sanjaju. Obično je to kod kraćih zahvata. Jedan je dečko bio gladan prije operacije, pa je sanjao da je pojeo tisuću pereca. Drugi nam je rekao da je letio na Mars, a treći je sanjao da je - pobijedio Hajduka.

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

---

Ideja se rodila tijekom korone

“Nešto ćeš lijepo sanjati” edukativnu slikovnicu o pripremi djece za anesteziju šibenske anesteziologinje Danći Mihovilčević izdala je šibenska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora, a prema riječima autorice ideja je nastala tijekom korone. Iako se u slikovnici spominju mnogi, djeci posve strani, termini poput hitni bolnički prijam, rendgen, laboratorij, EKG i sl., Mihovilčević brojnim ilustracijama i ilustriranim pojmovnikom na kraju same knjižice malim čitateljima olakšava prohodnost kroz tu šumu informacija. Osim toga, slikovnica može biti i zgodan priručnik za igru tetama i tetcima u vrtićima, a male bolesnike na kraju čeka nagrada: diploma za hrabrost. Dovoljno je da upišu svoje ime i prezime, izrežu list, uokvire ga i objese na zid. Da se zna da je odlazak u bolnicu i primanje anestezije mačji kašalj, ako se za to pripremiš uz ovakvu slikovnicu!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Danći Mihovilčević: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Danći Mihovilčević: 2 0 7194 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-17 15:09:30 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-27 10:14:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-27 10:14:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zbog ove slikovice djeca se manje boje operacije: 'Neki pod anestezijom sanjaju perece ili da su - pobijedili Hajduka' [metakey] => Danči Mihovilčević, Nešto ćeš lijepo sanjati, Slikovnica Bambinanestezija, operacija, anestezija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25502835.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25502834.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25502836.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25502837.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25502844.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25455633.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25455054.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25455053.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25455051.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25455050.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25455049.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25455047.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25455042.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25455045.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","","","Niksa Stipanicev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Slikovnicu \u2018Ne\u0161to \u0107e\u0161 lijepo sanjati\u2018, koju je dr.\u00a0Dan\u0107i Mihovil\u010devi\u0107\u00a0tako\u0111er i ilustrirala, ove jeseni o\u010dekuju brojne promocije<\/p>","

SD Sibenik, 170823. Doktorica Danci Mihovilcevic, sa slikovnicom o pripremi djece za anesteziju Nesto ces lijepo sanjati.","

Dio slikovnice \u2018Ne\u0161to \u0107e\u0161 lijepo sanjati\u2018<\/p>","","","

Ilustrirani pojmovnik na kraju slikovnice<\/p>","","

\u201dKao anesteziologinja \u010desto radim anesteziju djece i vidim problem, zapravo vi\u0161e potrebu da se djeca, odnosno roditelji informiraju kako izgleda priprema za anesteziju\u201d<\/p>","","

\u2018Roditelji \u010desto pitaju mora li se ba\u0161 dijete operirati ako je prehla\u0111eno.\u00a0Naravno da ne mora ako nije ni\u0161ta hitno!\u2018<\/p>","","

Slikovnicu \u2018Ne\u0161to \u0107e\u0161 lijepo sanjati\u2018, koju je lije\u010dnica tako\u0111er i ilustrirala, ove jeseni o\u010dekuju brojne promocije<\/p>","

Slikovnicu \u2018Ne\u0161to \u0107e\u0161 lijepo sanjati\u2018, koju je lije\u010dnica tako\u0111er i ilustrirala, ove jeseni o\u010dekuju brojne promocije<\/p>","

Slikovnicu \u2018Ne\u0161to \u0107e\u0161 lijepo sanjati\u2018, koju je lije\u010dnica tako\u0111er i ilustrirala, ove jeseni o\u010dekuju brojne promocije<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1342","hd_25502835_1920.jpg":"1920x1080","k_25502835_1280.jpg":"1280x1280","k_25502835_1024.jpg":"1024x1024","k_25502835_640.jpg":"640x640","k_25502835_480.jpg":"480x480","k_25502835_340.jpg":"340x340","k_25502835_220.jpg":"220x220","o_25502835_1280.jpg":"1280x894","o_25502835_1024.jpg":"1024x715","o_25502835_640.jpg":"640x447","o_25502835_480.jpg":"480x335","o_25502835_340.jpg":"340x237","o_25502835_220.jpg":"220x153","h_25502835_1280.jpg":"1280x854","h_25502835_1024.jpg":"1024x683","h_25502835_640.jpg":"640x427","h_25502835_480.jpg":"480x320","h_25502835_340.jpg":"340x227","h_25502835_220.jpg":"220x147","pp_25502835_1280.jpg":"1280x1628","pp_25502835_1024.jpg":"1024x1303","pp_25502835_640.jpg":"640x814","pp_25502835_480.jpg":"480x611","pp_25502835_340.jpg":"340x432","pp_25502835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25502834_1920.jpg":"1920x1080","k_25502834_1280.jpg":"1280x1280","k_25502834_1024.jpg":"1024x1024","k_25502834_640.jpg":"640x640","k_25502834_480.jpg":"480x480","k_25502834_340.jpg":"340x340","k_25502834_220.jpg":"220x220","o_25502834_1280.jpg":"1280x1920","o_25502834_1024.jpg":"1024x1536","o_25502834_640.jpg":"640x960","o_25502834_480.jpg":"480x720","o_25502834_340.jpg":"340x510","o_25502834_220.jpg":"220x330","h_25502834_1280.jpg":"1280x854","h_25502834_1024.jpg":"1024x683","h_25502834_640.jpg":"640x427","h_25502834_480.jpg":"480x320","h_25502834_340.jpg":"340x227","h_25502834_220.jpg":"220x147","pp_25502834_1280.jpg":"1280x1628","pp_25502834_1024.jpg":"1024x1303","pp_25502834_640.jpg":"640x814","pp_25502834_480.jpg":"480x611","pp_25502834_340.jpg":"340x432","pp_25502834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25502836_1920.jpg":"1920x1080","k_25502836_1280.jpg":"1280x1280","k_25502836_1024.jpg":"1024x1024","k_25502836_640.jpg":"640x640","k_25502836_480.jpg":"480x480","k_25502836_340.jpg":"340x340","k_25502836_220.jpg":"220x220","o_25502836_1280.jpg":"1280x720","o_25502836_1024.jpg":"1024x576","o_25502836_640.jpg":"640x360","o_25502836_480.jpg":"480x270","o_25502836_340.jpg":"340x191","o_25502836_220.jpg":"220x123","h_25502836_1280.jpg":"1280x854","h_25502836_1024.jpg":"1024x683","h_25502836_640.jpg":"640x427","h_25502836_480.jpg":"480x320","h_25502836_340.jpg":"340x227","h_25502836_220.jpg":"220x147","pp_25502836_1280.jpg":"1280x1628","pp_25502836_1024.jpg":"1024x1303","pp_25502836_640.jpg":"640x814","pp_25502836_480.jpg":"480x611","pp_25502836_340.jpg":"340x432","pp_25502836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25502837_1920.jpg":"1920x1080","k_25502837_1280.jpg":"1280x1280","k_25502837_1024.jpg":"1024x1024","k_25502837_640.jpg":"640x640","k_25502837_480.jpg":"480x480","k_25502837_340.jpg":"340x340","k_25502837_220.jpg":"220x220","o_25502837_1280.jpg":"1280x720","o_25502837_1024.jpg":"1024x576","o_25502837_640.jpg":"640x360","o_25502837_480.jpg":"480x270","o_25502837_340.jpg":"340x191","o_25502837_220.jpg":"220x123","h_25502837_1280.jpg":"1280x854","h_25502837_1024.jpg":"1024x683","h_25502837_640.jpg":"640x427","h_25502837_480.jpg":"480x320","h_25502837_340.jpg":"340x227","h_25502837_220.jpg":"220x147","pp_25502837_1280.jpg":"1280x1628","pp_25502837_1024.jpg":"1024x1303","pp_25502837_640.jpg":"640x814","pp_25502837_480.jpg":"480x611","pp_25502837_340.jpg":"340x432","pp_25502837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25502844_1920.jpg":"1920x1080","k_25502844_1280.jpg":"1280x1280","k_25502844_1024.jpg":"1024x1024","k_25502844_640.jpg":"640x640","k_25502844_480.jpg":"480x480","k_25502844_340.jpg":"340x340","k_25502844_220.jpg":"220x220","o_25502844_1280.jpg":"1280x720","o_25502844_1024.jpg":"1024x576","o_25502844_640.jpg":"640x360","o_25502844_480.jpg":"480x270","o_25502844_340.jpg":"340x191","o_25502844_220.jpg":"220x123","h_25502844_1280.jpg":"1280x854","h_25502844_1024.jpg":"1024x683","h_25502844_640.jpg":"640x427","h_25502844_480.jpg":"480x320","h_25502844_340.jpg":"340x227","h_25502844_220.jpg":"220x147","pp_25502844_1280.jpg":"1280x1628","pp_25502844_1024.jpg":"1024x1303","pp_25502844_640.jpg":"640x814","pp_25502844_480.jpg":"480x611","pp_25502844_340.jpg":"340x432","pp_25502844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25455633_1920.jpg":"1920x1080","k_25455633_1280.jpg":"1280x1280","k_25455633_1024.jpg":"1024x1024","k_25455633_640.jpg":"640x640","k_25455633_480.jpg":"480x480","k_25455633_340.jpg":"340x340","k_25455633_220.jpg":"220x220","o_25455633_1280.jpg":"1280x720","o_25455633_1024.jpg":"1024x576","o_25455633_640.jpg":"640x360","o_25455633_480.jpg":"480x270","o_25455633_340.jpg":"340x191","o_25455633_220.jpg":"220x123","h_25455633_1280.jpg":"1280x854","h_25455633_1024.jpg":"1024x683","h_25455633_640.jpg":"640x427","h_25455633_480.jpg":"480x320","h_25455633_340.jpg":"340x227","h_25455633_220.jpg":"220x147","pp_25455633_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455633_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455633_640.jpg":"640x814","pp_25455633_480.jpg":"480x611","pp_25455633_340.jpg":"340x432","pp_25455633_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25455054_1920.jpg":"1920x1080","k_25455054_1280.jpg":"1280x1280","k_25455054_1024.jpg":"1024x1024","k_25455054_640.jpg":"640x640","k_25455054_480.jpg":"480x480","k_25455054_340.jpg":"340x340","k_25455054_220.jpg":"220x220","o_25455054_1280.jpg":"1280x853","o_25455054_1024.jpg":"1024x682","o_25455054_640.jpg":"640x426","o_25455054_480.jpg":"480x320","o_25455054_340.jpg":"340x226","o_25455054_220.jpg":"220x146","h_25455054_1280.jpg":"1280x854","h_25455054_1024.jpg":"1024x683","h_25455054_640.jpg":"640x427","h_25455054_480.jpg":"480x320","h_25455054_340.jpg":"340x227","h_25455054_220.jpg":"220x147","pp_25455054_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455054_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455054_640.jpg":"640x814","pp_25455054_480.jpg":"480x611","pp_25455054_340.jpg":"340x432","pp_25455054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25455053_1920.jpg":"1920x1080","k_25455053_1280.jpg":"1280x1280","k_25455053_1024.jpg":"1024x1024","k_25455053_640.jpg":"640x640","k_25455053_480.jpg":"480x480","k_25455053_340.jpg":"340x340","k_25455053_220.jpg":"220x220","o_25455053_1280.jpg":"1280x853","o_25455053_1024.jpg":"1024x682","o_25455053_640.jpg":"640x426","o_25455053_480.jpg":"480x320","o_25455053_340.jpg":"340x226","o_25455053_220.jpg":"220x146","h_25455053_1280.jpg":"1280x854","h_25455053_1024.jpg":"1024x683","h_25455053_640.jpg":"640x427","h_25455053_480.jpg":"480x320","h_25455053_340.jpg":"340x227","h_25455053_220.jpg":"220x147","pp_25455053_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455053_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455053_640.jpg":"640x814","pp_25455053_480.jpg":"480x611","pp_25455053_340.jpg":"340x432","pp_25455053_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25455051_1920.jpg":"1920x1080","k_25455051_1280.jpg":"1280x1280","k_25455051_1024.jpg":"1024x1024","k_25455051_640.jpg":"640x640","k_25455051_480.jpg":"480x480","k_25455051_340.jpg":"340x340","k_25455051_220.jpg":"220x220","o_25455051_1280.jpg":"1280x1920","o_25455051_1024.jpg":"1024x1536","o_25455051_640.jpg":"640x960","o_25455051_480.jpg":"480x720","o_25455051_340.jpg":"340x510","o_25455051_220.jpg":"220x330","h_25455051_1280.jpg":"1280x854","h_25455051_1024.jpg":"1024x683","h_25455051_640.jpg":"640x427","h_25455051_480.jpg":"480x320","h_25455051_340.jpg":"340x227","h_25455051_220.jpg":"220x147","pp_25455051_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455051_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455051_640.jpg":"640x814","pp_25455051_480.jpg":"480x611","pp_25455051_340.jpg":"340x432","pp_25455051_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1178","hd_25455050_1920.jpg":"1920x1080","k_25455050_1280.jpg":"1280x1280","k_25455050_1024.jpg":"1024x1024","k_25455050_640.jpg":"640x640","k_25455050_480.jpg":"480x480","k_25455050_340.jpg":"340x340","k_25455050_220.jpg":"220x220","o_25455050_1280.jpg":"1280x785","o_25455050_1024.jpg":"1024x628","o_25455050_640.jpg":"640x392","o_25455050_480.jpg":"480x294","o_25455050_340.jpg":"340x208","o_25455050_220.jpg":"220x134","h_25455050_1280.jpg":"1280x854","h_25455050_1024.jpg":"1024x683","h_25455050_640.jpg":"640x427","h_25455050_480.jpg":"480x320","h_25455050_340.jpg":"340x227","h_25455050_220.jpg":"220x147","pp_25455050_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455050_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455050_640.jpg":"640x814","pp_25455050_480.jpg":"480x611","pp_25455050_340.jpg":"340x432","pp_25455050_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2921","hd_25455049_1920.jpg":"1920x1080","k_25455049_1280.jpg":"1280x1280","k_25455049_1024.jpg":"1024x1024","k_25455049_640.jpg":"640x640","k_25455049_480.jpg":"480x480","k_25455049_340.jpg":"340x340","k_25455049_220.jpg":"220x220","o_25455049_1280.jpg":"1280x1947","o_25455049_1024.jpg":"1024x1557","o_25455049_640.jpg":"640x973","o_25455049_480.jpg":"480x730","o_25455049_340.jpg":"340x517","o_25455049_220.jpg":"220x334","h_25455049_1280.jpg":"1280x854","h_25455049_1024.jpg":"1024x683","h_25455049_640.jpg":"640x427","h_25455049_480.jpg":"480x320","h_25455049_340.jpg":"340x227","h_25455049_220.jpg":"220x147","pp_25455049_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455049_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455049_640.jpg":"640x814","pp_25455049_480.jpg":"480x611","pp_25455049_340.jpg":"340x432","pp_25455049_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2773","hd_25455047_1920.jpg":"1920x1080","k_25455047_1280.jpg":"1280x1280","k_25455047_1024.jpg":"1024x1024","k_25455047_640.jpg":"640x640","k_25455047_480.jpg":"480x480","k_25455047_340.jpg":"340x340","k_25455047_220.jpg":"220x220","o_25455047_1280.jpg":"1280x1848","o_25455047_1024.jpg":"1024x1478","o_25455047_640.jpg":"640x924","o_25455047_480.jpg":"480x693","o_25455047_340.jpg":"340x491","o_25455047_220.jpg":"220x317","h_25455047_1280.jpg":"1280x854","h_25455047_1024.jpg":"1024x683","h_25455047_640.jpg":"640x427","h_25455047_480.jpg":"480x320","h_25455047_340.jpg":"340x227","h_25455047_220.jpg":"220x147","pp_25455047_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455047_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455047_640.jpg":"640x814","pp_25455047_480.jpg":"480x611","pp_25455047_340.jpg":"340x432","pp_25455047_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3042","hd_25455042_1920.jpg":"1920x1080","k_25455042_1280.jpg":"1280x1280","k_25455042_1024.jpg":"1024x1024","k_25455042_640.jpg":"640x640","k_25455042_480.jpg":"480x480","k_25455042_340.jpg":"340x340","k_25455042_220.jpg":"220x220","o_25455042_1280.jpg":"1280x2028","o_25455042_1024.jpg":"1024x1622","o_25455042_640.jpg":"640x1014","o_25455042_480.jpg":"480x760","o_25455042_340.jpg":"340x538","o_25455042_220.jpg":"220x348","h_25455042_1280.jpg":"1280x854","h_25455042_1024.jpg":"1024x683","h_25455042_640.jpg":"640x427","h_25455042_480.jpg":"480x320","h_25455042_340.jpg":"340x227","h_25455042_220.jpg":"220x147","pp_25455042_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455042_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455042_640.jpg":"640x814","pp_25455042_480.jpg":"480x611","pp_25455042_340.jpg":"340x432","pp_25455042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25455045_1920.jpg":"1920x1080","k_25455045_1280.jpg":"1280x1280","k_25455045_1024.jpg":"1024x1024","k_25455045_640.jpg":"640x640","k_25455045_480.jpg":"480x480","k_25455045_340.jpg":"340x340","k_25455045_220.jpg":"220x220","o_25455045_1280.jpg":"1280x1920","o_25455045_1024.jpg":"1024x1536","o_25455045_640.jpg":"640x960","o_25455045_480.jpg":"480x720","o_25455045_340.jpg":"340x510","o_25455045_220.jpg":"220x330","h_25455045_1280.jpg":"1280x854","h_25455045_1024.jpg":"1024x683","h_25455045_640.jpg":"640x427","h_25455045_480.jpg":"480x320","h_25455045_340.jpg":"340x227","h_25455045_220.jpg":"220x147","pp_25455045_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455045_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455045_640.jpg":"640x814","pp_25455045_480.jpg":"480x611","pp_25455045_340.jpg":"340x432","pp_25455045_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 5010016 Threads: 3 Questions: 181421420 Slow queries: 78344 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5279327 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/zbog-ove-slikovice-djeca-se-manje-boje-operacije-neki-pod-anestezijom-sanjaju-perece-ili-da-su-pobijedili-hajduka-1318129 [printLink] => /mozaik/panorama/zbog-ove-slikovice-djeca-se-manje-boje-operacije-neki-pod-anestezijom-sanjaju-perece-ili-da-su-pobijedili-hajduka-1318129?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 318149 [name] => danči mihovilčević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => danci-mihovilcevic [link] => /tag/danci-mihovilcevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 727724 [name] => Nešto ćeš lijepo sanjati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-25 17:02:25 [main_article_id] => 0 [alias] => nesto-ces-lijepo-sanjati [link] => /tag/nesto-ces-lijepo-sanjati ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727725 [name] => Slikovnica Bambinanestezija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-25 17:02:25 [main_article_id] => 0 [alias] => slikovnica-bambinanestezija [link] => /tag/slikovnica-bambinanestezija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 420781 [name] => operacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => operacija [link] => /tag/operacija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 8158 [name] => anestezija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anestezija [link] => /tag/anestezija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Danći Mihovilčević: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zbog ove slikovice djeca se manje boje operacije: ‘Neki pod anestezijom sanjaju perece ili da su - pobijedili Hajduka‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25502835.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Slikovnicu ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘, koju je dr. Danći Mihovilčević također i ilustrirala, ove jeseni očekuju brojne promocije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25502835.jpg [title] =>

Slikovnicu ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘, koju je dr. Danći Mihovilčević također i ilustrirala, ove jeseni očekuju brojne promocije

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25502834.jpg [title] =>

SD Sibenik, 170823. Doktorica Danci Mihovilcevic, sa slikovnicom o pripremi djece za anesteziju Nesto ces lijepo sanjati. Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25502836.jpg [title] =>

Dio slikovnice ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25502837.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25502844.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25455633.jpg [title] =>

Ilustrirani pojmovnik na kraju slikovnice

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25455054.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25455053.jpg [title] =>

”Kao anesteziologinja često radim anesteziju djece i vidim problem, zapravo više potrebu da se djeca, odnosno roditelji informiraju kako izgleda priprema za anesteziju”

Nikša Stipaničev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25455051.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25455050.jpg [title] =>

‘Roditelji često pitaju mora li se baš dijete operirati ako je prehlađeno. Naravno da ne mora ako nije ništa hitno!‘

Niksa Stipanicev/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25455049.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25455047.jpg [title] =>

Slikovnicu ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘, koju je liječnica također i ilustrirala, ove jeseni očekuju brojne promocije

Niksa Stipanicev/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25455042.jpg [title] =>

Slikovnicu ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘, koju je liječnica također i ilustrirala, ove jeseni očekuju brojne promocije

Niksa Stipanicev/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25455045.jpg [title] =>

Slikovnicu ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘, koju je liječnica također i ilustrirala, ove jeseni očekuju brojne promocije

Niksa Stipanicev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Anesteziologinja po struci zaposlena u šibenskoj Općoj bolnici, volonterka koja već godinama vodi Ligu za borbu protiv raka Šibensko-kninske županije, a organizira i radionice te savjetovališta o terapiji i lijekovima za maligna oboljenja, Danći Mihovilčević odnedavno je i ponosna autorica slikovnice za djecu “Nešto ćeš lijepo sanjati”.

Prva je to edukativna slikovnica o pripremi djece za anesteziologiju u Hrvatskoj, a namijenjena je djeci od četiri do deset godina. Također i njihovim roditeljima. S puno godina iskustva iz sebe, iz prve ruke, autorica objašnjava što sve dijete čeka kada mora ići na operaciju.

Među ostalim, što znači puhati balon kada ti u operacijskoj dvorani stave masku na usta, što su medalje za hrabrost i igle s leptirićima. Sve to malim čitateljima priča djevojčica Karla koja je na igralištu slomila ruku te je morala hitno na operaciju. Baš kao i istoimena, šest i pol godišnja unučica doktorice Mihovilčević.

---

image

"Kao anesteziologinja često radim anesteziju djece i vidim problem, zapravo više potrebu da se djeca, odnosno roditelji informiraju kako izgleda priprema za anesteziju"

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Široj šibenskoj javnosti, ova kreativka u duši davno se predstavila kao pasionirana zaljubljenica u izradu slika od suhog cvijeća, a organizirala je i izložbe drugih liječnika kojima je slikanje hobi. Slike od suhog cvijeća nisu jedini likovni izričaj doktorice Mihovilčević. Bavila se i tzv. salvetnom tehnikom – decoupageom, oslikavala staklo, porculan, platnene torbe i izrađivala nakit u humanitarne svrhe, a u posljednje vrijeme otkriće joj je amigurumi, japanska vještina izrade lutaka kukičanjem, odnosno pletenjem.

Objavila i monografiju

O njezinoj aktivnosti i svestranosti govori i dugogodišnja angažiranost u Hrvatskom liječničkom zboru: godinama je vodila šibensku podružnicu, a sada je članica Glavnog odbora te strukovne liječničke organizacije u Zagrebu. Prije nekoliko godina uredila je i objavila monografiju šibenskog Zbora liječnika, a bavi se i proučavanjem povijesti šibenskog zdravstva, posebice anesteziologije. Svi ti hobiji, reći će, svojevrsna su protuteža i recept za oslobađanje od stresa koji prati njezinu prvu ljubav – anesteziologiju.

---

image

Dio slikovnice ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Medicinu je, naime, otišla studirati još kao 17-godišnjakinja, budući da je kao vrlo uspješna učenica, dva zadnja razreda gimnazije završila u jednoj godini, ali je na specijalizaciju iz anesteziologije čekala gotovo osam godina. Sve koji pak poznaju njezin rad i potrebu za kreativnim izražavanjem ne čudi njezin izlet u pripovjedačke vode. Slikovnicu “Nešto ćeš lijepo sanjati”, koju je također ilustrirala, ove jeseni očekuju promocije diljem Šibensko-kninske županije, u Ogulinu, a vrlo vjerojatno i u Splitu. U Šibeniku je predstavljena krajem lipnja u sklopu 63. Međunarodnog dječjeg festivala, a prve reakcije kolega liječnika kojima je podijelila svoju edukativnu slikovnicu vrlo su pozitivne.

---

image

‘Roditelji često pitaju mora li se baš dijete operirati ako je prehlađeno. Naravno da ne mora ako nije ništa hitno!‘

Niksa Stipanicev/Cropix
---

– Kao anesteziologinja često radim anesteziju djece i vidim problem, zapravo više potrebu da se djeca, odnosno roditelji informiraju kako izgleda priprema za anesteziju. Slikovnica je, dakle, zamišljena kao pomoć u pripremi djece i roditelja za odlazak u bolnicu, operativni zahvat ili dijagnostički postupak bilo da je to kompjutorska tomografija – CT, magnetska rezonancija – MR ili endoskopski pregledi koji zahtijevaju opću anesteziju kod djece. Odlazak u bolnicu, na operaciju ili medicinsku obradu, jako je stresan, i za dijete i za roditelje. Normalno je da osjećaju strah, a dijete osjeća i zabrinutost roditelja. Razgovor s liječnicima: pedijatrom, kirurgom i anasteziologom može pomoći roditeljima da budu opušteniji čime oni djetetu tako dodatno pomažu – smatra Danći Mihovilčević.

Nemojte im lagati!

Što je dijete bolje upoznato sa svim što ga čeka kada dođe u bolnicu, to se njegova nelagoda i strah smanjuju, ističe šibenska anesteziologinja. No svako je dijete slučaj za sebe, kaže, a da bi mu liječnik mogao pomoći mora biti dovoljno tankoćutan da te razlike zna prepoznati.

– Naravno da djetetu od dvije godine ne možeš objasniti što ga čeka, jer je sam odlazak u bolnicu jako stresan. Čim ga odvojite od roditelja za u salu, počet će plakati. Zato sam u slikovnici napisala da dijete prije zahvata dobije lijek, u vidu čepića, sirupa ili tabletice, da ga manje boji. To ga umiri i ono obično do samog zahvata kunja. Veća djeca, od četiri i pet godina su drugačija. Oni preko ilustracija mogu pratiti što se događa kada dođu u bolnicu. Važno je da se djeci kaže što ih čeka i da im se ne laže. Kada sam bila mlada doktorica roditelji su plašili djecu doktorima. Govorili bi im ako ne budu dobri da će im doktor dati injekciju! Ne može se reći kako dijete neće biti u strahu i da neće plakati kada ga se odvaja od roditelja, ali pripremom i razgovorom taj se strah može ublažiti – govori Mihovilčević, ističući kako je i roditeljima i liječnicima lakše pripremiti dijete ako je riječ o dogovorenim zahvatima kao što su, primjerice, operacija krajnika, kile ili uobičajene manje urološke operacije. Ali, ako se dogodi neka hitna intervencija poput lomova ili prsnuća slijepog crijeva, vremena za razgovor i pripremu djeteta baš i nema. Stoga Mihovilčević u drugom dijelu slikovnice koji je nazvala Kutak za roditelje savjetuje roditeljima da se s djetetom igraju “na doktore” i kroz to ih oslobađaju straha od nepoznatog te ih, igrajući se, pripreme za situacije kada će morati u bolnicu.

---

image

Ilustrirani pojmovnik na kraju slikovnice

---

Plišanci i šarene kape

– Osim kroz igru, dijete možete pripremiti i tako što ćete mu u bolnicu donijeti pidžamicu koju voli, najdražu igračku, mobitel, tablet, knjigu. Dijete sa svojom omiljenom igračkom ide i u operacijsku salu, a ako se jako plaši elektrode za praćenje rada srca, koje u slikovnici zovem medaljama za hrabrost, stavimo i njegovom zeki. Kažemo mu i da puše balon, a kada ga napuše da će zaspati i nešto lijepo sanjati. U operacijskoj sali nastojimo se prilagoditi djetetu da se što manje boji i tako što imamo šarene kape i kirurške maske. Ali svako je dijete drugačije i morate se svakom prilagoditi. Imali smo i situacije da smo roditelje obukli za operacijsku salu, ako je dijete bilo jako prestrašeno i nije surađivalo – napominje doktorica Mihovilčević i dodaje kako na kraju slikovnice navodi i odgovore na najčešća roditeljska pitanja: “Koliko će trajati anestezija?”, “Hoće li dijete boljeti?”, “Kada nakon operacije možemo vidjeti svoje dijete”,”Koliko dugo mora ostati u bolnici?” i sl.

– Roditelji često pitaju mora li se dijete operirati ako je prehlađeno? Naravno da ne mora ako nije ništa hitno!

Autorica prve hrvatske slikovnice za djecu o anesteziji na kraju otkriva i tko su bolji pacijenti: djeca ili odrasli, a opovrgnula je i vjerovanje kako u dubokom snu na operacijskom stolu nema snova!

– Djeca su definitivno bolja. Ali, nikomu nije baš ugodno ići u opću anesteziju, jer to je dosta agresivna metoda. Ako idete na operaciju morate se uspavati. Dakle, morate spavati, ne smije vas boljeti i na kraju se morate probuditi. Neki i sanjaju. Obično je to kod kraćih zahvata. Jedan je dečko bio gladan prije operacije, pa je sanjao da je pojeo tisuću pereca. Drugi nam je rekao da je letio na Mars, a treći je sanjao da je - pobijedio Hajduka.

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

---

Ideja se rodila tijekom korone

“Nešto ćeš lijepo sanjati” edukativnu slikovnicu o pripremi djece za anesteziju šibenske anesteziologinje Danći Mihovilčević izdala je šibenska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora, a prema riječima autorice ideja je nastala tijekom korone. Iako se u slikovnici spominju mnogi, djeci posve strani, termini poput hitni bolnički prijam, rendgen, laboratorij, EKG i sl., Mihovilčević brojnim ilustracijama i ilustriranim pojmovnikom na kraju same knjižice malim čitateljima olakšava prohodnost kroz tu šumu informacija. Osim toga, slikovnica može biti i zgodan priručnik za igru tetama i tetcima u vrtićima, a male bolesnike na kraju čeka nagrada: diploma za hrabrost. Dovoljno je da upišu svoje ime i prezime, izrežu list, uokvire ga i objese na zid. Da se zna da je odlazak u bolnicu i primanje anestezije mačji kašalj, ako se za to pripremiš uz ovakvu slikovnicu!

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Slikovnicu ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘, koju je dr. Danći Mihovilčević također i ilustrirala, ove jeseni očekuju brojne promocije

Nikša Stipaničev/Cropix

SD Sibenik, 170823. Doktorica Danci Mihovilcevic, sa slikovnicom o pripremi djece za anesteziju Nesto ces lijepo sanjati.

Nikša Stipaničev/Cropix

Dio slikovnice ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘



Ilustrirani pojmovnik na kraju slikovnice

Nikša Stipaničev/Cropix

”Kao anesteziologinja često radim anesteziju djece i vidim problem, zapravo više potrebu da se djeca, odnosno roditelji informiraju kako izgleda priprema za anesteziju”

Niksa Stipanicev/Cropix

‘Roditelji često pitaju mora li se baš dijete operirati ako je prehlađeno. Naravno da ne mora ako nije ništa hitno!‘

Niksa Stipanicev/Cropix

Slikovnicu ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘, koju je liječnica također i ilustrirala, ove jeseni očekuju brojne promocije

Niksa Stipanicev/Cropix

Slikovnicu ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘, koju je liječnica također i ilustrirala, ove jeseni očekuju brojne promocije

Niksa Stipanicev/Cropix

Slikovnicu ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘, koju je liječnica također i ilustrirala, ove jeseni očekuju brojne promocije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/zbog-ove-slikovice-djeca-se-manje-boje-operacije-neki-pod-anestezijom-sanjaju-perece-ili-da-su-pobijedili-hajduka-1318129 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca3524bf656fef11d548434de9cc046b8a2a8d0b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zbog+ove+slikovice+djeca+se+manje+boje+operacije%3A+%E2%80%98Neki+pod+anestezijom+sanjaju+perece+ili+da+su+-+pobijedili+Hajduka%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fzbog-ove-slikovice-djeca-se-manje-boje-operacije-neki-pod-anestezijom-sanjaju-perece-ili-da-su-pobijedili-hajduka-1318129 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fzbog-ove-slikovice-djeca-se-manje-boje-operacije-neki-pod-anestezijom-sanjaju-perece-ili-da-su-pobijedili-hajduka-1318129 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Danći Mihovilčević: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaDanći Mihovilčević:

Zbog ove slikovice djeca se manje boje operacije: ‘Neki pod anestezijom sanjaju perece ili da su - pobijedili Hajduka‘

Piše Marija Lončar
27. kolovoza 2023. - 12:14
Slikovnicu ‘Nešto ćeš lijepo sanjati‘, koju je dr. Danći Mihovilčević također i ilustrirala, ove jeseni očekuju brojne promocijeNikša Stipaničev/Cropix

Anesteziologinja po struci zaposlena u šibenskoj Općoj bolnici, volonterka koja već godinama vodi Ligu za borbu protiv raka Šibensko-kninske županije, a organizira i radionice te savjetovališta o terapiji i lijekovima za maligna oboljenja, Danći Mihovilčević odnedavno je i ponosna autorica slikovnice za djecu “Nešto ćeš lijepo sanjati”.

Prva je to edukativna slikovnica o pripremi djece za anesteziologiju u Hrvatskoj, a namijenjena je djeci od četiri do deset godina. Također i njihovim roditeljima. S puno godina iskustva iz sebe, iz prve ruke, autorica objašnjava što sve dijete čeka kada mora ići na operaciju.

Među ostalim, što znači puhati balon kada ti u operacijskoj dvorani stave masku na usta, što su medalje za hrabrost i igle s leptirićima. Sve to malim čitatelji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 04:08