StoryEditorOCM
PanoramaEKSPLOZIVNI DOSJEI

Nova otkrića! Je li suprug princeze Caroline prije 33 godina ubijen ili je ipak bila pomorska nesreća?

Piše MOZAIK SD
28. rujna 2023. - 07:01

Kada je suprug monegaške princeze Caroline (64) Stefano Casiraghi poginuo 3. listopada 1990. u 30. godini života u pomorskoj nesreći mnogi od njegovih najmilijih vjerovali su da to nije bilo slučajno.

"Uvjeren sam da je ubijen", rekao je nakon nesreće Giancarlo Miorin, jedan od najbližih prijatelja Casiraghija. "Njegova obitelj i drugi prijatelji također sumnjaju na prljavu igru."

image

Princeza Caroline od Monaca i njezin drugi suprug Stefano Casiraghi snimljeni 29. prosinca 1983. godine

Dsk/Afp
image

Princeza Caroline od Monaco i njezin suprug Stefano Casiraghi 25. rujna 1984. na ulazu u Moulin Rougeu u Parizu

Jean-claude Coutausse/Afp

Tjedan dana prije nego što je ubijen, rekao je Miorin, Casiraghi mu se povjerio da je primio prijetnju smrću - ne prvu.

"Bio je uplašen čovjek. Rekao mi je: ‘Iskreno, bojim se. Netko me želi srediti. Neće uspjeti, ali mislim da će pokušati.‘ Tjedan dana kasnije, bio je mrtav."

Casiraghi je bio svjestan važnosti mafije u Monaku. Toliko se bojao da će biti ubijen da je za 300.000 dolara kupio automobil otporan na metke.

Za Casiraghija, ovo nije bila samo paranoja. Godine 1986. za dlaku je izbjegao smrt kada je brod kojim je trebao pilotirati misteriozno eksplodirao, umalo ubivši njegovog kopilota. Isti kopilot, Patrice Innocenti, bio je s Casiraghijem na dan kad je umro.

image

Stefano Casiraghi i njegov kolega Patrice snimljeni dan prije tragične nesreće

Gerard Julien/Afp

"Ne znam što je uzrokovalo prevrtanje broda", rekao je Innocenti, koji je preživio nesreću. "Utrkujemo se s ovim brodom četiri godine u svim vrstama mora - i to se nikada nije dogodilo."

Dok je osjećao da se brod naginje izvan kontrole, Innocenti je pokušao baciti svu svoju težinu na drugu stranu, ali nije uspjelo.

Mafija je tražila Casiraghijev život. Transakcije nekretninama bile su razlog. To se nije moglo dokazati. Sada bi novi detalji o njegovoj preranoj smrti mogli izaći na vidjelo.

Trenutno je Monaco potresen skandalom. Radi se o korupciji u građevinskim projektima. Sve oči uprte su u četvoricu moćnih muškaraca koji znaju najmračnije tajne kraljevskog dvora: odvjetnika princa Alberta i prijatelja iz djetinjstva Thierryja Lacostea, Claudea Palerma (67) bivšeg financijskog administratora Grimaldisa i Wittstocksa od 2001. do 2023., Didiera Linottea (75), predsjednika Vrhovnog suda i bivšeg šefa kabineta Laurenta Anselmija (61). Tijekom istrage policije i državnog odvjetništva zaplijenjeni su eksplozivni dosjei koji bi mogli postati javni. Upućeni u palaču vjeruju da će se u dokumentima također naći i detalji o smrti Stefana Casiraghija.

Već 2000. godine Britanac John Glatt pisao je u svojoj knjizi "Kraljevska kuća Monaka: dinastija glamura, tragedije i skandala" da su nepoznate osobe, kako se navodi, provalile u katedralu u Monaku nakon Casiraghijeva sprovoda, otvorile grobnicu i uspravile lijes. Poruka talijanske mafije rođacima: počinili smo ubojstvo.

U drugoj istraživačkoj knjizi američka autorica Anne Edwards (96) tvrdi da je nakon smrti Stefana Casiraghija novac isplaćen navodnim vjerovnicima. Priča za koju nema dokaza – kao i za navodno oskvrnuće groba.

Casiraghi je vodio uspješnu tvrtku za nekretnine u Milanu, kao i maloprodajni izvozni posao. Njegov otac se obogatio na opremi za grijanje i klimatizaciju.

Casiraghi je studirao ekonomiju na Sveučilištu Bocconi u Milanu, ali je odustao prije nego što je diplomirao. Imao je strast prema utrkama. Od 1984. pobijedio je u 12 utrka, uključujući  svjetsko prvenstvo 1989. godine kod Atlantic Cityja.

image

Princeza Caroline od Monaco na svečanosti 6. listopada 1990.

/Afp
image

Sprovod 6. listopada 1990. godine

/Afp
image

Princeza Caroline od Monaca napušta katedralu u Monacu 6. listopada 1990. godine nakon sprovoda svoga supruga

Afp
image

Princeza Stephanie, princ Albert, princeza Caroline i princ Rainier III snimljeni 6. listopada 1990. na sprovodu Stefana Casiraghija

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 21:10