StoryEditorOCM
Panoramajedva se izvukla

Ispraznio joj bankovni račun, tukao je i izgladnjavao: ‘Govorio mi je da će me ubiti, ali da će prvo riješiti djecu‘

Piše mozaik sd
17. svibnja 2024. - 18:43

Leslie se u početku osjećala sretno i sigurno u svom braku - onda se sve promijenilo nakon njihove prve godišnjice.

Leslie je bila samohrana zaposlena majka u svojim četrdesetima s troje starije djece kada se zaljubila u čovjeka za kojeg je mislila da je šarmantan, no on joj je ubrzo život pretvorio u noćnu moru. Na početku njihove veze, Liam* je radio profesionalni posao, dijelio iste interese i pomagao oko njezine djece. Leslie se nije htjela udati, no Liam ju je nagovorio.

Nakon što je njihova veza postala pravno obvezujuća, on je polako preuzeo kontrolu nad svime - fizički, emocionalno i financijski ju je zlostavljao više od desetljeća. Leslie je znala da će umrijeti ako ga ne ostavi, ali čak i kad je to učinila, ekonomsko zlostavljanje se nastavilo - i još uvijek traje. Opljačkao ju je za više od 200.000 funti i tome se ne nazire kraj, piše Mirror

Prije nego što su se vjenčali, Liam je uvjerio Leslie da proda svoju obiteljsku kuću, a ona je tim novcem položila polog na zajedničko imanje. Potom su otvorili zajednički tekući račun, a on je ubrzo potom odjednom prestao ići na posao. "Postala sam financijski odgovorna za sve", rekla je Leslie, od njihove hipoteke i računa do automobila, odmora i štednje. 

"Rekao je da će svu svoju plaću staviti na zajednički račun ako i kada bude radio - što nije dugo trajalo. Obitelj i prijatelji su se dojmili kao da je on glavni doprinositelj, ali sve sam to bio ja. Kupio je skupe automobile, telefone i odjeću sa zajedničkog računa, ali na njega nisu stavljali novac."

Nakon godinu dana zajedno, Liam ju je nagovorio da promijeni prezime. "Tada se sve promijenilo. Na našu prvu godišnjicu prvi put me fizički napao i bacakao me po kući, udarao i psovao. Ni sama ne znam o čemu se radi. Bila sam stvarno šokirana, ali Uvjerila sam sebe da je to jednokratno."

Kako je vrijeme odmicalo, zlostavljanja su bila sve češća. “Bacio bi me niz stepenice ili zaključao u sobu, a onda bih otišla kod obitelji, a kad bih se vratila, bio bi divan šest mjeseci”, rekla je Leslie. "Nakon pet godina to je eskaliralo i svaki dan sam bila u strahu. Napadao bi me i nazivao ružnom, starom i beskorisnom."

Fizičko i emocionalno zlostavljanje prikrivalo je njegovo financijsko iskorištavanje. "Trošio bi, trošio i trošio pa sam morala početi raditi prekovremeno, što je značilo da sam se manje družila. Iako me on osobno nije izolirao od mojih prijatelja i obitelji, to se na kraju dogodilo. Bilo je tako suptilno i ja sam" Nisam svjesna da je to ekonomsko zlostavljanje", rekla je, piše Mirror.

image
/Shutterstock

Leslie je htjela prekinuti vezu, ali Liam bi joj prijetio. "Rekao mi je da će me ubiti - ali prvo nauditi mojoj djeci kako bih ja znala za to. Moja najveća briga bila je zaštititi ih", rekla je. "Znala sam da su njegove prijetnje stvarne. I stalno sam razmišljala_ ‘Mogu li si priuštiti odlazak? Gdje ću živjeti? Gdje ću biti sigurna?‘"

U posljednjih nekoliko godina njihova braka, zlostavljanje je učinilo Leslie loše i morala je prestati raditi. “Bila sam jako pod stresom zbog nedostatka novca i imala sam problema s kretanjem koji su se pogoršali time što me on tako žestoko napao”, rekla je.

"Postala sam ovisna o njemu, ali on me polijevao vodom, stavljao hranu izvan dohvata i odlazio danima kako bih gladovala. Uvjerena sam da me trovao mojim lijekovima."

Nakon mučnog i nasilnog napada, Leslie je ostala u "užasnom stanju" i znala je da mora napustiti vezu. "Nazvala sam policiju i otišla u bolnicu. Znala sam da ću biti mrtva ako se vratim kući - moja obitelj neće imati ni mamu ni baku", rekla je.

Nakon što je provela vrijeme u bolnici, Leslie se vratila u kuću po svoje stvari i otkrila da joj je muž uništio svaki komad namještaja koji je posjedovala. “Odjeća mi je bila izrezana pa nisam imala što obući”, rekla je. Liam je uhićen i policija je odlučila da ga neće kazneno goniti.

Leslien sef, u kojem su bile njezine osobne iskaznice, bankovne kartice i izvodi, bio je ispražnjen. Nisam imala što dokazati tko sam, a policiju to nije zanimalo, rekla je. "Ni banke mi nisu mogle pomoći. Kad sam konačno pristupila svojim računima, uzeo je svaki peni. Uzeo je dovoljno za kućni depozit sa zajedničkog računa i uzeo osiguranje i kreditne kartice na moje ime."

Leslie je rečeno da ne može dobiti pomoć za stanovanje jer je kuća otišla na prodaju, a kapital je klasificiran kao njezin novac iako je bio zamrznut. "Bila sam beskućnica. Dvije sam godine surfala na kauču u kućama prijatelja, a dobrotvorna organizacija za zlostavljanje u obitelji pomogla mi je s prijevozom i potrepštinama", rekla je. "Nisam dobila ništa od kuće kada je prodana, jer sam njome otplatila dugove koje je stekao na zajedničko ime."

image
/Shutterstock

Liam je odbio dati dokumente za zatvaranje zajedničkih računa, osiguranja i mirovina koje je Leslie uplaćivala. Sve do danas opstruirao je sudske postupke. "Ekonomsko zlostavljanje nije prestalo nakon veze. Traje i traje i traje. Ne prestaje", rekla je Leslie koja i dalje živi u strahu.

"Morala sam se preseliti na drugu stranu zemlje i provjeravam svoje prozore i vrata svake noći pet puta. Nisam mogla spavati s ugašenim svjetlima sedam godina. Sada se bojim mogu li si priuštiti vlastiti sprovod. Toliko sam naporno radila cijeli život kao samohrana majka i ne mogu čak ni uzdržavati svoju djecu. Imam toliku krivnju zbog toga i to me čini jako tužnom."

Leslie vodi kampanju za promjene za preživjele žrtve s britanskom dobrotvornom organizacijom Surviving Economic Abuse (SEA) i stekla je povjerenje u dijeljenju svojih iskustava. “Jako mi je važno podići svijest o ekonomskom zlostavljanju i tome kako se ono može dogoditi bez obzira na njihovu pozadinu, profesiju ili koliko ljubazni izgledaju na prvu”, rekla je Leslie.

Nedavno istraživanje koje je proveo SEA pokazalo je da je jedna od pet žena u Ujedinjenom Kraljevstvu doživjela financijsko zlostavljanje, a da je jednoj od devet onemogućen pristup hrani, šamponu i lijekovima. Nicola Sharp-Jeffs, izvršna direktorica SEA-e, rekla je: "Ekonomsko zlostavljanje ne prestaje kada žrtva-preživjela ode. U mnogim slučajevima, zlostavljači čak povećavaju svoju ekonomsku kontrolu nakon razdvajanja jer su prilike za druge oblike zlostavljanja zatvorene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 22:29