Ljepotariješite se ovisnosti

Želite prestati pušiti? Tajna je u vrsti e-cigarete koju koristite

Piše Joomla\CMS\User\User
22. travanj 2015. - 20:07
Dva nova istraživanja učinkovitosti elektroničkih cigareta u prestanku pušenja pokazala su da uspjeh uvelike ovisi o vrsti tih pomagala te koliko se često koriste.

Istraživanje sugerira da najviše izgleda za prestanak pušenja imaju pušači koji dnevno koriste tzv. tank e-cigaretu koja se može puniti tekućinama koje sadrže nikotin.

Mnogi stručnjaci smatraju da su e-cigarete koje zagrijavaju tekućinu s nikotinom i pretvaraju je u paru niskorizične alternative pušenju, no ostaju pitanja o njihovoj učinkovitosti u prestanku pušenja i sigurnosti za zdravlje.

Dobrotvorna udruga Action on Smoking and Health kaže kako više od dva milijuna odraslih u Britaniji koristi e-cigarete.

Najčešće se koriste e-cigarete koje nalikuju pravim cigaretama i potrošne su ili imaju izmjenjive spremnike, dok “tank” modeli izgledaju drukčije i imaju spremnike koji se mogu puniti nikotinskom tekućinom.

Znanstvenici kažu kako njihovo istraživanje pokazuje da najveće izglede za prestanak pušenja imaju pušači koji dnevno koriste “tank” e-cigarete.

“Naše istraživanje sugerira da bi dnevno korištenje ‘tank’ modela, koji se mogu ponovno puniti tekućinom, moglo davati pušačima veće izglede za prestanak pušenja”, kaže Ann McNeill s King’s College London, koja je sudjelovala u oba istraživanja.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 1500 pušača u Britaniji koji su praćeni godinu dana.

Prema prvom istraživanju, 65 posto osoba koje su dnevno koristile e-cigarete pokušalo je prestati pušiti tijekom sljedećih 12 mjeseci, dok je to pokušalo tek 44 posto onih koji ih nisu koristili.

Oko 14 posto osoba koje su dnevno koristile e-cigarete smanjile su potrošnju pravih cigareta najmanje 50 posto, u odnosu na samo šest posto onih koji nisu koristili e-cigarete.

U drugom istraživanju trećina osoba koje su dnevno koristile “tank” e-cigarete prestala je pušiti u usporedbi s 13 posto pušača koji ih nisu koristili. “U ovom trenutku ne znamo zašto je veća vjerojatnost da prestanu pušti osobe koje dnevno koriste tank e-cigarete”, kaže voditeljica drugog istraživanja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Addiction and Nicotine & Tobacco.

h, foto: shutterstock


#PUšENJE#E-CIGARETA