LjepotaLJEPOTA IZ TANJURA

Svi želimo zdravu i blistavu kožu, evo kojih će nam deset namirnica pomoći u tome

Piše
16. ožujak 2018. - 23:07

Zdrava, blistava koža lica je preduvjet ljepote, ali cilj je to kojeg nije lako postići. Ubrzani tempo života, neuravnotežena prehrana, različiti vanjski faktori, sve to ima utjecaja na izgled naše kođe pri čemu je koža na licu najizloženija i najosjetljivija.
Dobar san i odgovarajuća njega od velikog su značaja za izgled kože, a u nastojanjima da ona bude zdrava i blistava treba se potruditi da u prehranu uvedemo namirnice itekako mogu pomoći.

Evo o kojim se prijateljima kože radi.kojih je deset namirnica

1. Losos

 

Masne vrste ribe poput lososa i skuše sadrže omega-3 masne kiseline koje se povezuju s ublažavanjem upalnih procesa što pomaže održavanju vlažnosti kože. Također su dobar izvor proteina visoke kvalitete, vitamina E i cinka.

2. Avokado

 

Za ovo voće često se kaže kako je mala bomba zdravlja, bogato je zdravim mastima i sadrži vitamine E i C koji su izuzetno važni za zdravu kožu.

3. Gljive

 

Bogate su antioksidansima koji pomažu u borbi sa slobodnim radikalima u tijelu i štite kožu. Gljive su odličan izvor minerala i vitamina koji kožu štite od niza problema, među njima i akni.

4. Orasi

 

Cink, vitamin E i C, proteini, masnoće, orasi sadrže sve te važne nutrijente koji pomažu zdravlju kože.

5. Paprike

 

Bogate su betakarotenom i vitaminom C koji su važni antioksidansi, a vitamin C je neophodan u stvaranju kolagena koji kožu održava snažnom.

6. Brokula

 

Najpopularnije zeleno povrće na Zapadu izvanredan je izvor vitamina, minerala i karotenoida.

7. Jaja

 

Jedno jaje sadrži nevjerojatnu količinu hranjivih sastojaka, u njemu se nalazi mala količina gotovo svakog vitamina i minerala potrebnog ljudskom tijelu, uključujući kalcij, željezo, zink, mangan, vitamin E, kalij...

8. Cjelovite žitarice

 

Bogate su brojnim hranjivim sastojcima poput vlakana, B vitamina, magnezija i željeza, sve to pomaže zdravlju i ljepoti kože.

9. Tamna čokolada

 

Kakao sadrži antioksidanse koji poboljšavaju protok krvi što, dakako, pozitivno utječe i na kožu.

10. Voda

 

Naše se tijelo većim dijelom sastoji od vode pa je raumljivo da obavljanje svake njegove funkcije ovisi o unosu dovoljne količine vode. Stanicama, organima i tkivima voda je neophodna, stoga bi nam čaša ili boca vode stalno trebala biti nadohvat ruke. Koža će nam biti zahvalna na tome.

 

 

#KOžA