stdClass Object
(
[id] => 615758
[title] => Vratili ste se s plaže, hitno vam treba brzi ručak? Donosimo tri prijedloga za super obrok s hit namirnicom: potiče probavu, eliminira toksine, pomaže srcu, pa što ćete više...
[alias] => vratili-ste-se-s-plaze-hitno-vam-treba-brzi-rucak-donosimo-tri-prijedloga-za-super-obrok-s-hit-namirnicom-potice-probavu-eliminira-toksine-pomaze-srcu-pa-sto-cete-vise
[catid] => 270
[published] => 1
[introtext] =>
[fulltext] =>
Leća je izuzetno zdrava i nutritivno bogata biljka iz porodice mahunarki, potječe s Bliskog istoka, a jeli su je još i naši preci iz razdoblja neolitika. Leća je, nakon soje, povrće s najvećim udjelom bjelančevina, zbog čega predstavlja važnu ulogu u prehrani.
Odlično se slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirom. Slaže se i uz širok spektar začina, počevši od mažurana, lovora i majčine dušice pa do kumina, kurkume i raznih mješavina karija.
Riječ je o najslađoj i najsvježijoj leći na tržištu. Postoji nekoliko vrsta leće, no crvena leća je najlaganija i lako probavljiva mahunarka koju ne treba namakati, a dovoljno ju je kuhati otprilike 15 do 20 minuta. U 100 grama leće ima oko 350 kalorija, nalazi se 60 posto ugljikohidrata i 26 posto proteina.
Bogata je mineralima i vitaminima te vlaknima, potrebnima za zdravlje organizma, posebno prilikom posebnog režima prehrane. Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica. Također, je namirnica koja se sporo razgrađuje, pa neće uzrokovati nagle osjećaje gladi.
Može se jesti samostalno, kao prilog ili na salatu, a evo i nekoliko gastronomskih prijedloga.
10 razloga zašto je trebate jesti
- potiče probavu
- prirodni je laksativ
- eliminira toksine
- daje vitalnost i energiju
- stimulira rad srca
- opušta krvne žile čime se povećava cirkulacija krvi
- revitalizira organizam
- podupire imunološki sustav
- pomaže u iskašljavanju
- njeguje i pročišćava kožu
Gusta juha od crvene leće i mrkve
Sastojci:
- 1 šalica za čaj crvene leće
- 2-3 veće mrkve
- 1 komad korijena celera
- 1 veći luk
- curry
- chilli u prahu
- crvena paprika u prahu
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema:
Leću operite pa ocijedite vodu. Ogulite i narežite povrće, zatim ga dinstajte na maslinovu ulju uz dodatak curryja, soli, chillija, crvene paprike. Kada se povrće dinstalo 2-3 minute, dodajte leću pa prekrijte vodom (300 ml) za početak.
Neka se kuha 15-ak minuta, odnosno dok povrće malo omekša da se može izraditi štapnim mikserom. Kada je gotovo, sve smiksajte u kremastu masu.
Riža s crvenom lećom na libanonski
Sastojci:
- 3 žlice maslinova ulja
- 4 kapule
- 2 - 3 češnja češnjaka
- korijander
- žlica kurkume
- klinčića
- 3 šalice povrća po želji
- šalica crvene leće
- šalica basmati riže
- 4 - 5 rajčica
- 1 krastavac
- 1 jogurt
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu kapulu, češnjak i začine, dinstajte dok kapula ne omekša. Dodajte mix povrća i crvenu leću, zakuhajte, zatim smanjite vatru i dinstajte desetak minuta. Dodajte rižu, ponovno zakuhajte, nakon toga smanjite vatru na srednje jaku, stavite poklopac i kuhajte dok se tekućina ne apsorbira i dok riža i leća ne omekšaju, oko 20 minuta.
U međuvremenu zagrijte ostatak maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i dinstajte dok luk ne omekša i dok se smjesa ne počne lagano karamelizirati, oko 20 minuta. Prelijte rižu i leću maslinovim uljem i lukom, po želji.
Umak od crvene leće Sastojci:
- 10 žlica crvene leće
- 3 žlice maslinova ulja
- pola glavice luka
- 1 crvena paprika
- 2 češnja češnjaka
- 1 šalica umaka od rajčice
- origano
- papar
- curry
Priprema:
Skuhajte leću u vodi, ocijedite i zgnječite. Zatim dodajte ulje i popržite oko 5 minuta. Dodajte nasjeckani luk, nasjeckanu svježu crvenu papriku i češnjak pa nastavite pržiti još 5 minuta.
Dodajte malo vode, promiješajte i na kraju dodajte umak od rajčice, papriku u prahu, curry te posolite i popaprite i kuhajte još desetak minuta.
Leća je izuzetno zdrava i nutritivno bogata biljka iz porodice mahunarki, potječe s Bliskog istoka, a jeli su je još i naši preci iz razdoblja neolitika. Leća je, nakon soje, povrće s najvećim udjelom bjelančevina, zbog čega predstavlja važnu ulogu u prehrani.
Odlično se slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirom. Slaže se i uz širok spektar začina, počevši od mažurana, lovora i majčine dušice pa do kumina, kurkume i raznih mješavina karija.
Riječ je o najslađoj i najsvježijoj leći na tržištu. Postoji nekoliko vrsta leće, no crvena leća je najlaganija i lako probavljiva mahunarka koju ne treba namakati, a dovoljno ju je kuhati otprilike 15 do 20 minuta. U 100 grama leće ima oko 350 kalorija, nalazi se 60 posto ugljikohidrata i 26 posto proteina.
Bogata je mineralima i vitaminima te vlaknima, potrebnima za zdravlje organizma, posebno prilikom posebnog režima prehrane. Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica. Također, je namirnica koja se sporo razgrađuje, pa neće uzrokovati nagle osjećaje gladi.
Može se jesti samostalno, kao prilog ili na salatu, a evo i nekoliko gastronomskih prijedloga.
10 razloga zašto je trebate jesti
- potiče probavu
- prirodni je laksativ
- eliminira toksine
- daje vitalnost i energiju
- stimulira rad srca
- opušta krvne žile čime se povećava cirkulacija krvi
- revitalizira organizam
- podupire imunološki sustav
- pomaže u iskašljavanju
- njeguje i pročišćava kožu
Gusta juha od crvene leće i mrkve
Sastojci:
- 1 šalica za čaj crvene leće
- 2-3 veće mrkve
- 1 komad korijena celera
- 1 veći luk
- curry
- chilli u prahu
- crvena paprika u prahu
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema:
Leću operite pa ocijedite vodu. Ogulite i narežite povrće, zatim ga dinstajte na maslinovu ulju uz dodatak curryja, soli, chillija, crvene paprike. Kada se povrće dinstalo 2-3 minute, dodajte leću pa prekrijte vodom (300 ml) za početak.
Neka se kuha 15-ak minuta, odnosno dok povrće malo omekša da se može izraditi štapnim mikserom. Kada je gotovo, sve smiksajte u kremastu masu.
Riža s crvenom lećom na libanonski
Sastojci:
- 3 žlice maslinova ulja
- 4 kapule
- 2 - 3 češnja češnjaka
- korijander
- žlica kurkume
- klinčića
- 3 šalice povrća po želji
- šalica crvene leće
- šalica basmati riže
- 4 - 5 rajčica
- 1 krastavac
- 1 jogurt
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu kapulu, češnjak i začine, dinstajte dok kapula ne omekša. Dodajte mix povrća i crvenu leću, zakuhajte, zatim smanjite vatru i dinstajte desetak minuta. Dodajte rižu, ponovno zakuhajte, nakon toga smanjite vatru na srednje jaku, stavite poklopac i kuhajte dok se tekućina ne apsorbira i dok riža i leća ne omekšaju, oko 20 minuta.
U međuvremenu zagrijte ostatak maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i dinstajte dok luk ne omekša i dok se smjesa ne počne lagano karamelizirati, oko 20 minuta. Prelijte rižu i leću maslinovim uljem i lukom, po želji.
Umak od crvene leće Sastojci:
- 10 žlica crvene leće
- 3 žlice maslinova ulja
- pola glavice luka
- 1 crvena paprika
- 2 češnja češnjaka
- 1 šalica umaka od rajčice
- origano
- papar
- curry
Priprema:
Skuhajte leću u vodi, ocijedite i zgnječite. Zatim dodajte ulje i popržite oko 5 minuta. Dodajte nasjeckani luk, nasjeckanu svježu crvenu papriku i češnjak pa nastavite pržiti još 5 minuta.
Dodajte malo vode, promiješajte i na kraju dodajte umak od rajčice, papriku u prahu, curry te posolite i popaprite i kuhajte još desetak minuta.
Vratili ste se s plaže, hitno vam treba brzi ručak? Donosimo tri prijedloga za super obrok s hit namirnicom: potiče probavu, eliminira toksine, pomaže srcu, pa što ćete više...
Leća je izuzetno zdrava i nutritivno bogata biljka iz porodice mahunarki, potječe s Bliskog istoka, a jeli su je još i naši preci iz razdoblja neolitika. Leća je, nakon soje, povrće s najvećim udjelom bjelančevina, zbog čega predstavlja važnu ulogu u prehrani.
Odlično se slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirom. Slaže se i uz širok spektar začina, počevši od mažurana, lovora i majčine dušice pa do kumina, kurkume i raznih mješavina karija.
Riječ je o najslađoj i najsvježijoj leći na tržištu. Postoji nekoliko vrsta leće, no crvena leća je najlaganija i lako probavljiva mahunarka koju ne treba namakati, a dovoljno ju je kuhati otprilike 15 do 20 minuta. U 100 grama leće ima oko 350 kalorija, nalaz...