stdClass Object ( [id] => 1136898 [title] => Poznatog mesara naljutila kritika na meso u domaćim mesnicama: Mesarstvo prije i danas je noć i dan! Naučili smo da lonza može na grill, svatko zna što je ‘rib eye steak‘... [alias] => poznatog-mesara-naljutila-kritika-na-meso-u-domacim-mesnicama-mesarstvo-prije-i-danas-je-noc-i-dan-naucili-smo-da-lonza-moze-na-grill-svatko-zna-sto-je-rib-eye-steak [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nepotpisani autor na gastronomskoj web-stranici "Kult plave kamenice" – a poznato je da iza nje stoji novinar Davor Butković – ozbiljno je naljutio riječkog mesara Danijela Čučkovića.

Čime konkretno? Tamo je pisalo da je "meso u hrvatskim mesnicama jednako primitivno obrađeno kao prije tridesetak godina".

– Ono nije jeftino, a za krajnjeg je potrošača tek poluupotrebljivo. Hrvatske mesnice valjda su jedini segment domaće prehrambene industrije koji u ovom stoljeću nije napredovao ni za milimetar. I kad se hrvatski stočari i mesari žale na teško stanje u svom biznisu, prvo bi morali razmisliti o tome što isporučuju krajnjim potrošačima.

Pravo je čudo da se tako nepažljivo, amaterski i neprivlačno obrađeni i prezentirani proizvodi uopće uspijevaju prodati. Hrvatska industrija svježeg mesa zaostala je u vremenu Freda Kremenka. Ako nastavi gubiti tržište, to će biti i zato što se nije kadra promijeniti i kupcima ponuditi bolje obrađeno, kvalitetnije i privlačnije prezentirano meso – stajalo je u postu objavljenom na "Kultu plave kamenice" 17. listopada, a koji je u međuvremenu – obrisan.

Vjerojatno je na to utjecao Čučkovićev odrješit odgovor na Facebooku, očito dovoljno uvjerljiv da kritičara natjera na uzmak. A riječki mesar je tamo napisao:

– Ne mogu se složiti s autorom ili autoricom teksta o hrvatskim mesarima i stočarima jer naprosto to nije istina. Autor/ica možda zna kakav je slani normandijski maslac odležan u opni sitnih nedoj... girica posloženih na tamnoj vulkanskoj posteljici starih Rothschild ovaca s posjeda u švicarskim Alpama, ali kakvo je mesarstvo bilo na početku stoljeća i danas, po ovom tekstu, vidim da ne zna. Mesarstvo prije i danas je noć i dan. NOĆ I DAN – tvrdi Danijel Čučković, a njegovo mišljenje svakako ima težinu.

Naime, on i brat mu Dejan mesarske su zvijezde ne samo među svojim vjernim lokalnim kupcima, već i kod upućenih ljubitelja dobrog mesa iz čitave Hrvatske, a to je i medijski "verificirano".

Znajući to, logično je da je oštra kritika svih hrvatskih mesara na "Kultu plave kamenice" nagnala Čučkovića na reakciju, u kojoj još stoji:

– Hvala svima koji su pomogli da se mi prvi počnemo mijenjati na bolje, da više lonzu ne kuhamo za juhu, da se juneće kosti mogu samostalno spremati i da svinjski kotlet može s kožom na gril. Ovakav negativan tekst osuđujem u cijelosti ali nek’ nama mesarima bude poriv da još više napredujemo – napisao je kao odgovor "Plavoj kamenici", čiji je tekst zaključen generaliziranjem:

– Zaista je skandalozno da svi mesari u Hrvatskoj misle da smiju prodavati čak i biftek sa srebrnom opnom i vanjskim nakupinama tvrde, netopive masnoće. A neki se mesari vrijeđaju i gunđaju kad se usudite tražiti da vam očiste biftek.

Zamolili smo Danijela Čučkovića da, protivno ovom, dodatno argumentira svoju tvrdnju o znatnom napretku hrvatskog mesarstva, a on je odmah napomenuo kako se "mesarstvo nikad ne može potpuno promijeniti, uvijek će to biti vještina obrade mesa, pravljenja kobasica ili suhog mesa po nekim svojim recepturama, zanat je zanat, nema tu promjena", no nikako se ne može složiti s tvrdnjom da su baš mesnice "jedini segment domaće prehrambene industrije koji u ovom stoljeću nije napredovao ni za milimetar". Naprotiv.

– Sa sve većim otvaranjem svijetu, uz internet i jeftina putovana, kada za dvedesetak eura možeš odletjeti u Pariz, Valenciju ili Bruxelles, ako si zaljubljenik u hranu i piće otići ćeš do nekog sirara, mesara, u neku vinoteku i lako ćeš vidjeti kako to izgleda u bijelom svijetu. I tu ne mislim samo na brata i sebe, ili druge kolege, nego na naše kupce koji sada znaju puno više i to očekuju i od nas, tu razinu obrade mesa i usluge – napominje Čučković.

– Naš otac je mesar poslijeratne generacije, one nakon Drugog svjetskog rata, izučio je zanat 60-ih godina i tadašnje mesarstvo s ovim današnjim nema nikakve veze. Kao i onda, jednako se prodaje meso, ali – kao prvo – tada nije bilo tolikog izbora, a kao drugo – nisu bili takvi rezovi i jako mali broj ljudi bio je educiran o kvaliteti i obradi mesa. I treće – mesa je bilo kad ga je bilo, a danas ga ima i previše.

Lako se bilo složiti s time, kao i konstatirati da braća Čučković svakako spadaju u novu, napredniju generaciju domaćih mesara, no ostavlja li naš sugovornik ipak mogućnost da postoje i lošiji primjeri?

---

image
Danijel Čučković (lijevo) s bratom Dejanom u njihovoj mesnici u Rijeci
 
Neja Markičević/Cropix
---

– Svi mesari su napredovali jako puno, u smislu da smo naučili neke nove cutove, da smo vidjeli kako i koliko se moramo mijenjati. Ako nam je baka stavljala lonzu (juneći kotlet - op.) u juhu, mi smo shvatili da ona ne mora biti u juhi, u koju ćemo staviti nešto drugo, a tu lonzu ćemo pretvoriti u prvoklasni steak. Sjećam se kad ste vi rekli koliko vas je oduševio čuveni toskanski mesar Dario Cecchini kada ste ga gledali u emisiji "Chef''s Table". E, pa taj čovjek prodaje lonzu za gril. Da mu dođe moja susjeda, teta Milojka, upitala bi ga: "Jesi li ti normalan, nemoj mi stavljat taj komad na roštilj." Jer ona ipak još ne zna da može i drugačije, a da bude vrhunski.

Što pak Čučković kaže na tvrdnju s "Plave kamenice" da "hrvatska mesna industrija pada na konfekcioniranju mesa"?

– Ja mogu reći za nas male, obiteljske mesnice u Rijeci – ima ih tri-četiri s odličnom robom, izvrsnom uslugom, mesom pripremljenom na odličan način, a dobro poznajem i situaciju po drugim gradovima i u njima nije drugačije: kupac izrazi svoju želju i mesar mu to napravi, većina mesara to napravi. Ne samo mi, kojima je to gušt i jer želimo biti ispred u ponudi. Nego, danas svaki normalni kvartovski mesar zna što je "rib eye steak", a da mu je netko 1989. rekao "daj mi baby ribs, ali od onog drugog dijela, pa mi to izreži na širinu od pet centimetara...", ovaj bi ga gledao u čudu, ne znajući što govori. A danas je to već neki standard.

Čučković se čudi kritičkoj opasci da su "teleći kotleti redovito puni elastina, kolagena i viška masnoće"

– Kolagen je super stvar, dabogda ga bilo više, ne manje. Teleće noge kad se kuhaju, tu kolagen nijedan preparat ne može zamijeniti. Prije trideset godina nitko nije znao što to znači osim onih koji su pisali udžbenike za tehnologiju prerade mesa. A da ne govorim o higijenskim standardima koji su narasli petsto posto...

Čučković je čak stao u obranu i velikih trgovačkih lanaca, zbog navoda s "Plave kamenice" da su "steakovi koji se komadno prodaju u supermarketima uglavnom polujestivo žilavi".

– Pa i u "Lidlu" danas imate uredno vakumirane "rib eye" ili "tomahawk" steakove, ekskluzivne rezove... To je logično jer i veliki lanci moraju ići ukorak s naraslom gastronomskom informiranošću i prohtjevima. Nije čudno da su u promociji angažirali chefa Davida Skoku koji je elokventan, zgodan, upućen. Imate etiketu "Chef select" iza koje stoji gastronomska zvijezda koja neće svoj potpis staviti na bilo što. Gastronomska kultura izlazi iz ekskluzivnih okvira i širi se i kod tih velikih trgovaca. Pa, kako onda ne bismo napredovali mi mali da bismo opstali na takvom tržištu? Isto prodajemo meso kao veliki, samo mi znamo i navike svojih stalnih kupaca i samim time možemo ponuditi i više.

Čučković nas uvjerava da se "amaterski, neprivlačano obrađeni proizvodi" uopće ne uspijevaju prodati:

– To je totalno promašeno i izravno vrijeđanje struke. On može i uslikati kod nekog nešto loše, iako nije, ali to je, uvjeravam vas, iznimka. Danas ne možeš prodati meso ako nije friško, lijepo upakirano... Možda nekom i možeš, ali jako teško. Kao što rekoh, danas nisu samo mesari stručni, već i sam kupac. Svakako puno educiraniji nego prije 30 godina, u koliko navodno nismo ni milimetar napredovali.

Što kaže na tvrdnju da će mesari "nastaviti gubiti tržište"?

– Naravno da ne gubimo tržište, branša generalno napreduje. Netko će uvijek biti bolji, inovativniji, konkurencija je super, nema stagnacije, grabimo naprijed.

No, ovih dana naprijed grabe i cijene, sve poskupljuje, neminovno će i meso, pa je neizostavno pitanje dokle bi to moglo ići.

– To nitko ne zna – kaže Čučković – ali čim poskupi, a valjda će poskupjeti, stočna hrana, naravno da gore mora ići i cijena mesa. To je malo šira tema. Mi u nas imamo prazna polja, a ona bi morala biti zasađena stočnom hranom. Očito nismo dovoljno jaki da je proizvedemo dovoljno, a zna se da na toliko i toliko kilograma stočne hrane govedo dnevno dobije xy na težini, to je čista matematika. Dakle, stočne hrane mora biti. Možda se kod nas ne isplati dovoljno uzgajati je, pa je moramo kupovati. Ne vjerujem da će meso poskupjeti enormno, ali danas kad nešto poskupi i pet kuna, pa tako na više strana, za standard većine ljudi u Hrvatskoj to je značajno – zaključuje Danijel Čučković.

---

O uvoznom mesu koje se prodaje kao domaće


Danijela Čučkovića zamolili smo usput za komentar prakse da se meso nabavljeno vani ovdje obrađuje i prodaje kao domaće.

– Toga će uvijek biti. Ja nisam a priori protiv uvoza mesa, nego sam protiv uvoza škart mesa. Obožavam našu zemju, sve naše regije, imamo izvrsne proizvode, ali činjenica je da nemamo najbolju govedinu. Nemamo dovoljno kupaca koji bi si mogli priuštiti A kategoriju govedine, pa je nećemo ni kupovati.

Mi za našu mesnicu kupujemo domaću živu stoku i plaćamo uslugu klanja. Samo nam ponekad treba nadopuna od nekog drugog dobavljača, ali i tada se zna što i kod koga nabavljamo.

Puno radimo, postojimo 30 godina, imamo narudžbe većih količina mjesecima unaprijed, kao i stalne kupce ovdje u mesnici, pa sve što proizvedemo to i prodamo. Tako da me, po vlastitom iskustvu, doista čudi tvrdnja o "teškom stanju u biznisu" i "nastavku gubitka tržišta".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne da na kolege [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ne da na kolege 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-21 07:43:03 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-21 16:34:56 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-10-21 15:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/21\/19739506.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/21\/19739398.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Hrvoje Serdar","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Danijel \u010cu\u010dkovi\u0107 (desno) s bratom Dejanom u njihovoj mesnici u Rijeci","Danijel \u010cu\u010dkovi\u0107 (lijevo) s bratom Dejanom u njihovoj mesnici u Rijeci
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1198","hd_19739506_1920.jpg":"1920x1080","k_19739506_1280.jpg":"1280x1280","k_19739506_1024.jpg":"1024x1024","k_19739506_640.jpg":"640x640","k_19739506_480.jpg":"480x480","k_19739506_340.jpg":"340x340","k_19739506_220.jpg":"220x220","o_19739506_1280.jpg":"1280x958","o_19739506_1024.jpg":"1024x766","o_19739506_640.jpg":"640x479","o_19739506_480.jpg":"480x359","o_19739506_340.jpg":"340x254","o_19739506_220.jpg":"220x164","h_19739506_1280.jpg":"1280x854","h_19739506_1024.jpg":"1024x683","h_19739506_640.jpg":"640x427","h_19739506_480.jpg":"480x320","h_19739506_340.jpg":"340x227","h_19739506_220.jpg":"220x147","pp_19739506_1280.jpg":"1006x1280","pp_19739506_1024.jpg":"805x1024","pp_19739506_640.jpg":"503x640","pp_19739506_480.jpg":"377x480","pp_19739506_340.jpg":"267x340","pp_19739506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19739398_1920.jpg":"1920x1080","k_19739398_1280.jpg":"1280x1280","k_19739398_1024.jpg":"1024x1024","k_19739398_640.jpg":"640x640","k_19739398_480.jpg":"480x480","k_19739398_340.jpg":"340x340","k_19739398_220.jpg":"220x220","o_19739398_1280.jpg":"1280x853","o_19739398_1024.jpg":"1024x682","o_19739398_640.jpg":"640x426","o_19739398_480.jpg":"480x320","o_19739398_340.jpg":"340x226","o_19739398_220.jpg":"220x146","h_19739398_1280.jpg":"1280x854","h_19739398_1024.jpg":"1024x683","h_19739398_640.jpg":"640x427","h_19739398_480.jpg":"480x320","h_19739398_340.jpg":"340x227","h_19739398_220.jpg":"220x147","pp_19739398_1280.jpg":"1006x1280","pp_19739398_1024.jpg":"805x1024","pp_19739398_640.jpg":"503x640","pp_19739398_480.jpg":"377x480","pp_19739398_340.jpg":"267x340","pp_19739398_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8225666 Threads: 8 Questions: 1622287905 Slow queries: 4970260 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113110856 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/poznatog-mesara-naljutila-kritika-na-meso-u-domacim-mesnicama-mesarstvo-prije-i-danas-je-noc-i-dan-naucili-smo-da-lonza-moze-na-grill-svatko-zna-sto-je-rib-eye-steak-1136898 [printLink] => /mozaik/hrana/poznatog-mesara-naljutila-kritika-na-meso-u-domacim-mesnicama-mesarstvo-prije-i-danas-je-noc-i-dan-naucili-smo-da-lonza-moze-na-grill-svatko-zna-sto-je-rib-eye-steak-1136898?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 653682 [name] => danijel čučković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-21 17:57:37 [main_article_id] => 0 [alias] => danijel-cuckovic [link] => /tag/danijel-cuckovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 267218 [name] => mesar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mesar [link] => /tag/mesar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321772 [name] => meso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => meso [link] => /tag/meso ) [3] => stdClass Object ( [id] => 603717 [name] => mesnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-15 13:13:18 [main_article_id] => 0 [alias] => mesnice [link] => /tag/mesnice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne da na kolege [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poznatog mesara naljutila kritika na meso u domaćim mesnicama: Mesarstvo prije i danas je noć i dan! Naučili smo da lonza može na grill, svatko zna što je ‘rib eye steak‘... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-12-10-00-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/21/19739506.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Hrvoje Serdar [mainImageDesc] => Danijel Čučković (desno) s bratom Dejanom u njihovoj mesnici u Rijeci [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/21/19739506.jpg [title] => Danijel Čučković (desno) s bratom Dejanom u njihovoj mesnici u Rijeci Hrvoje Serdar ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/21/19739398.jpg [title] => Danijel Čučković (lijevo) s bratom Dejanom u njihovoj mesnici u Rijeci
 
Neja Markičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nepotpisani autor na gastronomskoj web-stranici "Kult plave kamenice" – a poznato je da iza nje stoji novinar Davor Butković – ozbiljno je naljutio riječkog mesara Danijela Čučkovića.

Čime konkretno? Tamo je pisalo da je "meso u hrvatskim mesnicama jednako primitivno obrađeno kao prije tridesetak godina".

– Ono nije jeftino, a za krajnjeg je potrošača tek poluupotrebljivo. Hrvatske mesnice valjda su jedini segment domaće prehrambene industrije koji u ovom stoljeću nije napredovao ni za milimetar. I kad se hrvatski stočari i mesari žale na teško stanje u svom biznisu, prvo bi morali razmisliti o tome što isporučuju krajnjim potrošačima.

Pravo je čudo da se tako nepažljivo, amaterski i neprivlačno obrađeni i prezentirani proizvodi uopće uspijevaju prodati. Hrvatska industrija svježeg mesa zaostala je u vremenu Freda Kremenka. Ako nastavi gubiti tržište, to će biti i zato što se nije kadra promijeniti i kupcima ponuditi bolje obrađeno, kvalitetnije i privlačnije prezentirano meso – stajalo je u postu objavljenom na "Kultu plave kamenice" 17. listopada, a koji je u međuvremenu – obrisan.

Vjerojatno je na to utjecao Čučkovićev odrješit odgovor na Facebooku, očito dovoljno uvjerljiv da kritičara natjera na uzmak. A riječki mesar je tamo napisao:

– Ne mogu se složiti s autorom ili autoricom teksta o hrvatskim mesarima i stočarima jer naprosto to nije istina. Autor/ica možda zna kakav je slani normandijski maslac odležan u opni sitnih nedoj... girica posloženih na tamnoj vulkanskoj posteljici starih Rothschild ovaca s posjeda u švicarskim Alpama, ali kakvo je mesarstvo bilo na početku stoljeća i danas, po ovom tekstu, vidim da ne zna. Mesarstvo prije i danas je noć i dan. NOĆ I DAN – tvrdi Danijel Čučković, a njegovo mišljenje svakako ima težinu.

Naime, on i brat mu Dejan mesarske su zvijezde ne samo među svojim vjernim lokalnim kupcima, već i kod upućenih ljubitelja dobrog mesa iz čitave Hrvatske, a to je i medijski "verificirano".

Znajući to, logično je da je oštra kritika svih hrvatskih mesara na "Kultu plave kamenice" nagnala Čučkovića na reakciju, u kojoj još stoji:

– Hvala svima koji su pomogli da se mi prvi počnemo mijenjati na bolje, da više lonzu ne kuhamo za juhu, da se juneće kosti mogu samostalno spremati i da svinjski kotlet može s kožom na gril. Ovakav negativan tekst osuđujem u cijelosti ali nek’ nama mesarima bude poriv da još više napredujemo – napisao je kao odgovor "Plavoj kamenici", čiji je tekst zaključen generaliziranjem:

– Zaista je skandalozno da svi mesari u Hrvatskoj misle da smiju prodavati čak i biftek sa srebrnom opnom i vanjskim nakupinama tvrde, netopive masnoće. A neki se mesari vrijeđaju i gunđaju kad se usudite tražiti da vam očiste biftek.

Zamolili smo Danijela Čučkovića da, protivno ovom, dodatno argumentira svoju tvrdnju o znatnom napretku hrvatskog mesarstva, a on je odmah napomenuo kako se "mesarstvo nikad ne može potpuno promijeniti, uvijek će to biti vještina obrade mesa, pravljenja kobasica ili suhog mesa po nekim svojim recepturama, zanat je zanat, nema tu promjena", no nikako se ne može složiti s tvrdnjom da su baš mesnice "jedini segment domaće prehrambene industrije koji u ovom stoljeću nije napredovao ni za milimetar". Naprotiv.

– Sa sve većim otvaranjem svijetu, uz internet i jeftina putovana, kada za dvedesetak eura možeš odletjeti u Pariz, Valenciju ili Bruxelles, ako si zaljubljenik u hranu i piće otići ćeš do nekog sirara, mesara, u neku vinoteku i lako ćeš vidjeti kako to izgleda u bijelom svijetu. I tu ne mislim samo na brata i sebe, ili druge kolege, nego na naše kupce koji sada znaju puno više i to očekuju i od nas, tu razinu obrade mesa i usluge – napominje Čučković.

– Naš otac je mesar poslijeratne generacije, one nakon Drugog svjetskog rata, izučio je zanat 60-ih godina i tadašnje mesarstvo s ovim današnjim nema nikakve veze. Kao i onda, jednako se prodaje meso, ali – kao prvo – tada nije bilo tolikog izbora, a kao drugo – nisu bili takvi rezovi i jako mali broj ljudi bio je educiran o kvaliteti i obradi mesa. I treće – mesa je bilo kad ga je bilo, a danas ga ima i previše.

Lako se bilo složiti s time, kao i konstatirati da braća Čučković svakako spadaju u novu, napredniju generaciju domaćih mesara, no ostavlja li naš sugovornik ipak mogućnost da postoje i lošiji primjeri?

---

image
Danijel Čučković (lijevo) s bratom Dejanom u njihovoj mesnici u Rijeci
 
Neja Markičević/Cropix
---

– Svi mesari su napredovali jako puno, u smislu da smo naučili neke nove cutove, da smo vidjeli kako i koliko se moramo mijenjati. Ako nam je baka stavljala lonzu (juneći kotlet - op.) u juhu, mi smo shvatili da ona ne mora biti u juhi, u koju ćemo staviti nešto drugo, a tu lonzu ćemo pretvoriti u prvoklasni steak. Sjećam se kad ste vi rekli koliko vas je oduševio čuveni toskanski mesar Dario Cecchini kada ste ga gledali u emisiji "Chef''s Table". E, pa taj čovjek prodaje lonzu za gril. Da mu dođe moja susjeda, teta Milojka, upitala bi ga: "Jesi li ti normalan, nemoj mi stavljat taj komad na roštilj." Jer ona ipak još ne zna da može i drugačije, a da bude vrhunski.

Što pak Čučković kaže na tvrdnju s "Plave kamenice" da "hrvatska mesna industrija pada na konfekcioniranju mesa"?

– Ja mogu reći za nas male, obiteljske mesnice u Rijeci – ima ih tri-četiri s odličnom robom, izvrsnom uslugom, mesom pripremljenom na odličan način, a dobro poznajem i situaciju po drugim gradovima i u njima nije drugačije: kupac izrazi svoju želju i mesar mu to napravi, većina mesara to napravi. Ne samo mi, kojima je to gušt i jer želimo biti ispred u ponudi. Nego, danas svaki normalni kvartovski mesar zna što je "rib eye steak", a da mu je netko 1989. rekao "daj mi baby ribs, ali od onog drugog dijela, pa mi to izreži na širinu od pet centimetara...", ovaj bi ga gledao u čudu, ne znajući što govori. A danas je to već neki standard.

Čučković se čudi kritičkoj opasci da su "teleći kotleti redovito puni elastina, kolagena i viška masnoće"

– Kolagen je super stvar, dabogda ga bilo više, ne manje. Teleće noge kad se kuhaju, tu kolagen nijedan preparat ne može zamijeniti. Prije trideset godina nitko nije znao što to znači osim onih koji su pisali udžbenike za tehnologiju prerade mesa. A da ne govorim o higijenskim standardima koji su narasli petsto posto...

Čučković je čak stao u obranu i velikih trgovačkih lanaca, zbog navoda s "Plave kamenice" da su "steakovi koji se komadno prodaju u supermarketima uglavnom polujestivo žilavi".

– Pa i u "Lidlu" danas imate uredno vakumirane "rib eye" ili "tomahawk" steakove, ekskluzivne rezove... To je logično jer i veliki lanci moraju ići ukorak s naraslom gastronomskom informiranošću i prohtjevima. Nije čudno da su u promociji angažirali chefa Davida Skoku koji je elokventan, zgodan, upućen. Imate etiketu "Chef select" iza koje stoji gastronomska zvijezda koja neće svoj potpis staviti na bilo što. Gastronomska kultura izlazi iz ekskluzivnih okvira i širi se i kod tih velikih trgovaca. Pa, kako onda ne bismo napredovali mi mali da bismo opstali na takvom tržištu? Isto prodajemo meso kao veliki, samo mi znamo i navike svojih stalnih kupaca i samim time možemo ponuditi i više.

Čučković nas uvjerava da se "amaterski, neprivlačano obrađeni proizvodi" uopće ne uspijevaju prodati:

– To je totalno promašeno i izravno vrijeđanje struke. On može i uslikati kod nekog nešto loše, iako nije, ali to je, uvjeravam vas, iznimka. Danas ne možeš prodati meso ako nije friško, lijepo upakirano... Možda nekom i možeš, ali jako teško. Kao što rekoh, danas nisu samo mesari stručni, već i sam kupac. Svakako puno educiraniji nego prije 30 godina, u koliko navodno nismo ni milimetar napredovali.

Što kaže na tvrdnju da će mesari "nastaviti gubiti tržište"?

– Naravno da ne gubimo tržište, branša generalno napreduje. Netko će uvijek biti bolji, inovativniji, konkurencija je super, nema stagnacije, grabimo naprijed.

No, ovih dana naprijed grabe i cijene, sve poskupljuje, neminovno će i meso, pa je neizostavno pitanje dokle bi to moglo ići.

– To nitko ne zna – kaže Čučković – ali čim poskupi, a valjda će poskupjeti, stočna hrana, naravno da gore mora ići i cijena mesa. To je malo šira tema. Mi u nas imamo prazna polja, a ona bi morala biti zasađena stočnom hranom. Očito nismo dovoljno jaki da je proizvedemo dovoljno, a zna se da na toliko i toliko kilograma stočne hrane govedo dnevno dobije xy na težini, to je čista matematika. Dakle, stočne hrane mora biti. Možda se kod nas ne isplati dovoljno uzgajati je, pa je moramo kupovati. Ne vjerujem da će meso poskupjeti enormno, ali danas kad nešto poskupi i pet kuna, pa tako na više strana, za standard većine ljudi u Hrvatskoj to je značajno – zaključuje Danijel Čučković.

---

O uvoznom mesu koje se prodaje kao domaće


Danijela Čučkovića zamolili smo usput za komentar prakse da se meso nabavljeno vani ovdje obrađuje i prodaje kao domaće.

– Toga će uvijek biti. Ja nisam a priori protiv uvoza mesa, nego sam protiv uvoza škart mesa. Obožavam našu zemju, sve naše regije, imamo izvrsne proizvode, ali činjenica je da nemamo najbolju govedinu. Nemamo dovoljno kupaca koji bi si mogli priuštiti A kategoriju govedine, pa je nećemo ni kupovati.

Mi za našu mesnicu kupujemo domaću živu stoku i plaćamo uslugu klanja. Samo nam ponekad treba nadopuna od nekog drugog dobavljača, ali i tada se zna što i kod koga nabavljamo.

Puno radimo, postojimo 30 godina, imamo narudžbe većih količina mjesecima unaprijed, kao i stalne kupce ovdje u mesnici, pa sve što proizvedemo to i prodamo. Tako da me, po vlastitom iskustvu, doista čudi tvrdnja o "teškom stanju u biznisu" i "nastavku gubitka tržišta".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Hrvoje Serdar Neja Markičević/Cropix
Hrvoje Serdar
Danijel Čučković (desno) s bratom Dejanom u njihovoj mesnici u Rijeci
Neja Markičević/Cropix
Danijel Čučković (lijevo) s bratom Dejanom u njihovoj mesnici u Rijeci
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/poznatog-mesara-naljutila-kritika-na-meso-u-domacim-mesnicama-mesarstvo-prije-i-danas-je-noc-i-dan-naucili-smo-da-lonza-moze-na-grill-svatko-zna-sto-je-rib-eye-steak-1136898 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b78f7ce027ac77e90d8ea2f1dd0b0898ef322e72 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poznatog+mesara+naljutila+kritika+na+meso+u+doma%C4%87im+mesnicama%3A+Mesarstvo+prije+i+danas+je+no%C4%87+i+dan%21+Nau%C4%8Dili+smo+da+lonza+mo%C5%BEe+na+grill%2C+svatko+zna+%C5%A1to+je+%E2%80%98rib+eye+steak%E2%80%98...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fpoznatog-mesara-naljutila-kritika-na-meso-u-domacim-mesnicama-mesarstvo-prije-i-danas-je-noc-i-dan-naucili-smo-da-lonza-moze-na-grill-svatko-zna-sto-je-rib-eye-steak-1136898 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fpoznatog-mesara-naljutila-kritika-na-meso-u-domacim-mesnicama-mesarstvo-prije-i-danas-je-noc-i-dan-naucili-smo-da-lonza-moze-na-grill-svatko-zna-sto-je-rib-eye-steak-1136898 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne da na kolege [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hranane da na kolege

Poznatog mesara naljutila kritika na meso u domaćim mesnicama: Mesarstvo prije i danas je noć i dan! Naučili smo da lonza može na grill, svatko zna što je ‘rib eye steak‘...

Piše Sandro Pogutz
21. listopada 2021. - 17:40

Nepotpisani autor na gastronomskoj web-stranici "Kult plave kamenice" – a poznato je da iza nje stoji novinar Davor Butković – ozbiljno je naljutio riječkog mesara Danijela Čučkovića.

Čime konkretno? Tamo je pisalo da je "meso u hrvatskim mesnicama jednako primitivno obrađeno kao prije tridesetak godina".

– Ono nije jeftino, a za krajnjeg je potrošača tek poluupotrebljivo. Hrvatske mesnice valjda su jedini segment domaće prehrambene industrije koji u ovom stoljeću nije napredovao ni za milimetar. I kad se hrvatski stočari i mesari žale na teško stanje u svom biznisu, prvo bi morali razmisliti o tome što isporučuju krajnjim potrošačima.

Pravo je čudo da se tako nepažljivo, amaterski i neprivlačno obrađeni i prezentirani proizvodi uopće uspijevaju prodati. Hrvatska in...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 14:10