Gastromarenda za bonkuloviće

Zbog hrskave korice i puno rastopljenog sira ovo je jedan od najpoznatijih sendviča na svijetu: mnogi ne znaju tajnu njegove sočnosti, evo kako ga raditi poput profesionalca

Piše T.S.M.
shutterstock_1573606150

Francuzi stvarno znaju kako napraviti pravu poslasticu, čak i kad koriste sasvim obične sastojke poput kruha, sira i šunke. Umjesto da jednostavno prerežu kruh i u njega ubace par 'feta' šunke i sira, kao što bi većina nas napravila, Francuzi se potrude i dobiju croque monsieur, savršen spoj hrskavog kruha, sočne šunke i rastopljenog sira.

Naziv croque ima veze s njegovom hrskavošću, a teško je reći što mu u imenu radi gospodin (monsieur).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kostas giannopoulos (@kostasgiano) on

Pitate li se postoji li tu i neka madam, odgovor je potvrdan: postoji i croque madame, koji za razliku od monsieura, suprotno svakoj logici, sadrži jaja.

No to je sve manje bitno, ono što je važno zapamtiti je da se za pripremu ovog sendviča koriste mekani, briošu slični kruh pain de mie, narezan na kriške, kvalitetna kuhana šunka i sir tipa emental, gruyère ili comté.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mateusz Kurka (@kurka_na_widelcu) on

Mnogi ne znaju da originalni recept, po kojem se još pripremaju u poznatim pariškim bistroima, sadrži i umak bechamel, koji mu daje dodatnu sočnost. Sad kad smo vam otkrili trik, evo i cijelog recepta. Uživajte odgovorno.

Croque monsieur

50 grama sira gruyère

2 žlice brašna

2 žlice maslaca

3 decilitra mlijeka

1 žlica Dijon senfa

100 grama šunke

8 feta mekanog kruha

kiseli krastavci kao prilog

malo soli, papra i muškata

Naribajte sir na krupno, a kruh narežite na kriške.

Rastopite maslac i dodajte mu brašno. Kratko popržite pa zalijte toplim mlijekom. Dobro miješajte dok se bešamel ne skuha. Dotjerajte mu okus uz pomoć senfa, soli, papra i muškata.

Kruh premažite bešamelom i pospite sirom. Na četiri kriške stavite šunku pa ih preklopite s ostatkom kruha. Zapecite u pećnici dok se sir ne otopi.

Prema drugoj verziji, namažite samo 4 'fete', na njih stavite sir i šunku pa ih poklopite te dobivene sendviče prepecite na tavi u kojoj ste otopili malo maslaca. Kako god da ih pripremite, prerežite ih dijagonalno i poslužite uz kisele krastavce.