Gastrobez jaja i maslaca

Ne znate što s prezrelim kruškama? Poznati kuhar ima odličan prijedlog, ovaj je kolač kao stvoren za opušteno poslijepodne, a mi ćemo vam dati i jednu zločestu ideju

Piše T.S.M.
shutterstock_1229540569

Premda su kruške koje nam se nude po trgovinama u pravilu tvrde kao kamen, nakon nekog vremena čak i takve znaju postati mekane, a kad iz te faze prijeđu u gnjecavu, nikome više nisu primamljive.

Povlače li vam se upravo po kući kruške na rubu te fine granice, predlažemo vam da ih iskoristite za sočni kolač s hrpom finih začina, ali zato bez jaja, mlijeka i maslaca.

Svima koji paze na prehranu svidjet će se da u ovaj kolač ide sasvim malo šećera (i to nerafiniranog), jer slatkoću i privlačnu ljepljivost mu daju datulje. Čak je i brašno u ovom receptu cjelovito, a ako izbjegavate pšenicu možete ga bez problema zamijeniti nekim drugim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zhenya (@zheny00chka) on

Evo recepta, koji je Guardianovim čitateljima otkrio poznati chef Tom Hunt, isprobajte ga i dobit ćete kolač kao stvorenoj za opušteni vikend, kad odlučite ostati kod kuće, zavaljeni u mekom kutku uz svoje omiljene aktivnosti.

Nemojte nas prijaviti chefu Tomu, ali dat ćemo vam jednu zločestu, a tako dobru ideju. Osim krušaka, u tijesto slobodnu ubacite komade crne čokolade, a gotovi kolač prelijte čokoladnom glazurim.

Kruške i čokolada su savršen spoj, ako se do sad niste uvjerili u to, eto vam prilika.

Mirisni kolač s kruškama

200 grama datulja

350 mililitara zobenog, bademovog ili nekog drugog zamjenskog mlijeka

2 žličice praška za pecivo

1 žličica sode bikarbone

100 mililitara maslinovog ulja

150 grama nerafiniranog šećera

220 grama cjelovitog brašna

pola žličice cimeta

pola žličice đumbira u prahu

malo muškatnog oraščića

kruške

Datulje i mlijeko zakuhajte do vrenja pa pustite da se lagano krčkaju još pet minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija.

Maknite s vatre, dodajte im sodu bikarbonu i dobro miješajte 30-ak sekundi dok se datulje ne počnu raspadati. Zatim dodajte ulje i 50 grama šećera pa brašno, prašak za pecivo i začine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gordana Jovanovic (@_kajakiki_) on

 

Ostatak šećera pospite po dnu (srednje velike) posude u kojoj ćete peći kolač.

Ako imate samo jednu krušku, narežite ju na ploške i poredajte po dnu posude za pečenje, ako imate dvije, narežite ih na komade i ubacite u posudu.

A ako imate tri ili četiri kruške, prepolovite ih i odstranite im sjemenke pa ih stavite na dno tako da je prerezana strana prema dolje.

Zalijte tijestom i zapecite oko pola sata do 45 minuta, odnosno dok kolač na dodir ne postane lagano čvrst, ali elastičan. Preokrenite posudu u kojoj ste ga pekli i uživajte u sočnoj i mirisnoj poslastici.

 


 

 

#KRUšKE#KOLAč S KRUšKAMA