GastroIDEJA ZA RUČAK

Jedini je Dalmatinac u showu 'Tri, dva, jedan, kuhaj!' i ima recept za najbolju pizzu na svijetu; Zadranin nam je otkrio kako je napraviti, sve u detalj i dek

Piše Anita Matić

Jedini preostali Dalmatinac u popularnoj kulinarskoj emisiji “Tri, dva, jedan, kuhaj!” jest Zadranin Dino Mišković, koji sa svojim prijateljem i partnerom u showu Alenom Živadinovićem iz dana u dan priprema slasna jela.

Dino je arhitekt i živi u Sisku, a radi na relaciji Zadar – Zagreb – Sisak. U show se prijavio zato što je želio naučiti pripremati različite vrste jela, ali i kako bi naučio “cake” koje jelo čine znatno boljim.

Njegova ljubav prema kuhanju proizišla je iz ljubavi prema hrani, a sve se zakuhalo na fakultetu. Kako su mu u to vrijeme “glavne stanice” za nabavu hrane bile menza i razne pekare, Dino je prehranu odlučio podignuti na novu razinu kada se prije tri godine preselio u stan, u kojem se nalazila funkcionalna kuhinja.

– Prvo jelo koje sam sebi skuhao bio je rižoto s bižima. A kako je to bilo relativno uspješno, nastavio sam kuhati i od tada kuham. Dok sam odrastao, u kuhinji su glavne bile bake, ali vikendom sam zajedno s mamom pravio kolače, pite, tijesta.

Zapravo sam puno bolji pekar nego kuhar – zaključuje 29-godišnji Dino, koji najviše voli kuhati jela koja imaju veze s tijestom. Kruh, domaća tjestenina s raznim umacima, lazanje, pizza u svim oblicima i okusima ili, bolje rečeno, sve talijansko – Dinova su omiljena jela.

Od Ivana smo puno naučili

U showu “Tri, dva, jedan, kuhaj!”, zajedno s partnerom Alenom, snašao se jako dobro.

– Vrlo uspješno funkcioniramo – nekad zabrljamo, a nekad smo fantastični. Nikad se ne svađamo i ne prebacujemo krivnju – govori Dino, kojemu je kuhanje u showu pomalo stresno jer se svi zadaci moraju ispuniti u roku od 75 minuta, a kandidati nikada ne znaju što će kuhati i s kojim namirnicama.

– Drago mi je što su se svi kandidati upoznali i sprijateljili na snimanjima i druženjima izvan showa. Kad krene kuhanje, najčešće smo svi u svojem elementu i ne doživljavamo baš stvari oko sebe– kaže Dino i otkriva je li žiri zaista strog.

– Suci jesu strogi, ali to je njihova uloga i svi smo to shvatili tijekom prvog ocjenjivanja.
Od Ivana, koji nam je mentor, puno smo toga naučili, Željkin komentar prilikom ocjenjivanja uvijek je na mjestu, a Špiček je zafrkant i uvijek ima neku zabavnu dosjetku – ističe Dino, kojemu je najdraže pripremljeno jelo u showu bilo varivo i tortilje svaštare.

Zaboravi ugasiti špaher

– Mislili smo da to uopće neće biti jestivo, ali uz puno smijeha pripremili smo dva super tanjura – prisjeća se Dino i priznaje da je u kuhinji malo šeprtljav.

– Najčešće zaboravim ugasiti štednjak pa mi zagori kruh. Često nešto razbijem, iako mi je u emisiji do sada pošlo za rukom da ne razbijem ništa, pet puta dnevno udarim glavom u vrata kuhinjskog ormarića...

Upravo zato nikada ne flambiram doma, jer sigurno bih nešto zapalio – smije se Dino, koji ima savjet za sve koji ne vole kuhati.

Govori nam kako ljudi koji vole jesti vole i kuhati, čak i ako toga nisu svjesni.

Blagdani se bliže, a Dino već razmišlja o slatkome.

– Bit će puno kolača i peciva – imam prekrasnu knjigu sa slasticama i planiram pripremiti sve pod kategorijom blagdansko obilje. Veselim se makovnjači i štruci sa suhim voćem u glazuri od kave – govori Dino, koji se u slana jela neće miješati, kuhaču će predati bakama.

DINOVA PIZZA

Tijesto:

• 300 grama brašno

• 200 mililitara tople vode

• 1 vrećica suhog kvasca

• 1 žličica meda

• sol

Nadjev:

• cherry rajčice (po mogućnosti žute)

• mozzarella

• grana padano

• maslinovo ulje

• svježi bosiljak

Priprema:

Tijesto za pizzu idealno je napraviti dan prije. U malo tople vode razmutite med i kvasac i pustite da odstoji pet minuta. Pomiješajte brašno i sol, te dodajte smjesu kvasca i meda. Promiješajte i dodajte ostatak vode.

Tijesto prije valjanja dobro izgnječite prstima. Izvaljajte ga dok ne dobijete lagano ljepljivu, ali glatku smjesu (5-10 minuta), te ga pustite da se diže.

Nakon dva sata još jednom lagano izvaljate tijesto i oblikujte ga u loptu. Tijesto držite u hladnjaku ako ga čuvate za idući dan. Izvadite ga sat vremena prije iz hladnjaka.

Tijesto oblikujte prstima u pizzu, bez razvlačenja.

Cherry rajčice zgnječite rukama da otpuste što više soka. Mozzarellu narežite na trakice, a grana padano naribajte.

Na tijesto prvo stavite cherry rajčice i ocijeđeni sok te maslinovo ulje, te pecite otprilike pet minuta na 250 stupnjeva. Pizzu izvadite iz pećnice, dodajte mozzarellu i grana padano te pecite još 10-ak minuta.

Na kraju dodajte svježi bosiljak.

 

#TRI DVA JEDAN KUHAJ#RECEPT ZA PIZZU#PIZZA S CHERRY RAJčICAMA I SIROM GRANA PADANA#DINO MIšKOVIć