Gastro‘TOMMY’ I ‘PETASON’ PREDLAŽU

Ideje za savršeni blagdanski ručak: uz ove savjete, teletina i janjetina oduševit će sve goste za stolom

Piše Tanja Šimundić Bendić

Vrijeme je od blagdana, razdoblja u kojem se tradicionalno priređuju obiteljska okupljanja. Domaćice već sastavljaju listu darova, ali i razmišljaju o blagdanskim trpezama. A tada svi uvijek vole okusiti i komadić mesa, zaštitni znak svakog dobrog ručka. Kao i u prethodnim epizodama, preporučili smo vam domaće.

Jer domaće je domaće, lako dostupno, provjereno i prihvatljivo. Ali predlažemo i najbolje adrese za njegovu nabavu, mesnice najvećeg maloprodajnog trgovačkog lanca "Tommy", te njihovog pouzdanog partnera, vranjičku tvrtku "Petason".

"Petason" je nastao na pepelu bivšeg mesnog diva "Mesoprometa", a stvorio ga je kao vizionar i poslovni čovjek Zdravko Plazonić. S preuzimanjem propalog "Mesoprometa" Plazonić je odmah za cilj postavio inovaciju, širenje i podizanje kvalitete rada i proizvoda.

- U prilog tome ide i naša nova velika rashladna komora, površine 800 metara četvornih, koja će uskoro biti puštena u proizvodnju. Nastala je upravo zbog uvećanog obima posla, time i potrebe za povećanim kapacitetima tvrtke. No temelj našeg rada ne leži samo na tehničkom razvijanju tvrtke, sve to ne može kvalitetno funkcionirati bez onog najvažnijeg, ljudskog potencijala. Upravo tog stručnog tima koji "Petason" nosi u pravcu vrhunske kvalitete.

Među njima osobito ističem rukovoditelja proizvodnje, dr. prehrambene tehnologije Viktora Horvata, predstavnika uprave za IFS i QS i voditelja HACCP tima, tehnologinju - dipl. ing. kemijske tehnologije Žarku Bakotić, te tehnologinje - dipl. ing. prehrambene tehnologije Lidiju Rađu i dipl. ing. kemijske tehnologije Antoniju Bukvić – veli Plazonić predstavljajući ljude, naše susjede, sugrađane koji s ostalima potpisuju kvalitetu "Petasonovih" mesnih linija.

Savjeti za pečenje

"Tommy" i "Petason" i ove nam subote u prvi plan stavljaju teletinu i janjetinu. A s njom donose i listu top mesnih pozicija i načina njihove pripreme.

1. Teleća potrbušina

S teletinom pogreške nema i zato je ljudi vole, a od pozicija najviše po dalmatinskom guštu stavljaju cjeloviti komad, sklop telećih rebara, prsa i flama, po domaći potrbušine. I kada na ovakav fini komad naletite, znate li što od njega napraviti?

Dakle, ovaj komad mesa najbolje je u komadu ispeći u pećnici. S obiljem krumpira i povrća. Neki kažu da je još bolji kada se priprema pod pekom, no i u prvom slučaju će biti za prste lizati. A sada nekoliko savjeta: nastojte da bude veći komad, jer što je krupniji, meso će nakon pečenja biti sočnije.

Najbolji je onaj težine od 2,5 do tri kilograma, a ako je veći, prije pečenja ga ipak podijelite na dva jednaka dijela. Bitan naputak, ova se mesna pozicija u ovakvom obliku nipošto ne smije sjeći na manje komade prije nego što se kompletno ispeče. A peče se na 180 stupnjeva od sat i 40 minuta do maksimalno dva sata.

2. Teleći vrat

Kažu da s njim doslovce nema pogreške, od ove pozicije možete napraviti gulaš, rižot, bolonjeze ili tingulet. Zbog protkanosti masnoćom idealan je i za pečenje, a ako se razreže na fetice nalik bržolicama, tada se može ispeći i na gradelama. A što je s pećnicom? Odlična zamisao, tada ga pecite u jednom komadu, ubačenog u posteljicu od krumpira i povrća.

3. Teleća lopatica

Idealna je za pripravu gulaša i rižota, a majstori vele da je dio od lopatice prema koljenici odličan za pečenje.
Mnogi kao pravu poslasticu i kao jedno od blagdanskih omiljenih glavnih jela spominju upravo nadjevena teleća prsa, kod kojih prvo trebate precizno oštrim nožem odvojiti kožu od mesa.

Kod ovoga budite pažljivi i pazite da napravite cjeloviti džep, da vam se nadjev ne bi prelio kroz neku slučajno napravljenu pukotinu. Mnogi za najbolji komad teletine drže tomahawk steak, koji izgledom podsjeća na indijanski tomahawk, po čemu je i dobio ime. U jednom teletu ima ih samo osam!

Janjetina

Njezino veličanstvo janjetina je ukusna u svim oblicima, i kada se kupa u gustom varivu s bižima, pečena u pećnici, na ražnju s prefinom zasoljenom hrskavom kožicom, kao brački zaštićeni specijalitet zvan vitalac, pripremljena na špicu.

A gdje je janjeća juha, janjeća šporka juha, pašteta, lešo janjetina s krumpirima, janjeća pečena rebarca, kada dolazi samo kao komad lopatice s kostima koji se može peći ili pirjati, ili u obliku mekog sočnog mesa narezanog na kockice, idealnog za pirjanje? Onaj tko kaže da se janjeća prsa ne mogu peći na roštilju ili nadjenuti, taj ne zna što u rapsodiji okusa propušta.

Ali nije to sve, janjeći vrat može ići u gulaš, koljenica na pirjanje, od njezine jetrice rade se knedle, pašteta i dolce garbo… A od skute, pa ne možemo je ne spomenuti, jedne od najukusnijih palačinka kojima treba dodati još samo malo meda.

Janjeći steak milina je za svakog bonkulovića, no u svakom slučaju kakva god da vam došla, a svježu, frišku, imate uvijek u "Tommyjevim" mesnicama, možemo vam samo zaželjeti dobar apetit i guštajte. Jer, kako kažu naši stari, tko ne zna uživati u spizi, taj ne zna ni živjeti.

--

Tekst je nastao u suradnji s trgovačkim lancem Tommy.