Gastrosavršen spoj

Da, to na vrhu je rastopljeni sir: ovako bezobrazno raskošan recept mogli su smisliti samo najveći bonkulovići na svijetu, isprobajte ga kad sve dijete i pravila pošaljete kvragu

Piše T.S.M.
shutterstock_451637917

Idući put kad vam se bude jelo nešto stvarno dekadentno pa odlučite zaboraviti sva pravila i ograničenja, sjetite se ovog bezobrazno raskošnog recepta koji objedinjuje hrskavi krumpir, aromatični luk, preprženu pancetu, malo vina i puno, puno rastopljenog sira.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Parmentine (@parmentine_officiel) on

Premda zvuči kao buncanje nekog jako gladnog i proždrljivog, ovo je 'pravo' jelo, zove se tartiflette, a smišljeno je u Francuskoj.

A gdje bi drugo, ovakvu kombinaciju i to s velikim komadima sira nalik na brie na vrhu, mogu složiti samo najveći bonkulovići na svijetu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B E D R O S (@bedros_) on

Recept je prvi put zapisan još 1705. godine u pokrajini Savoji na obroncima Alpa, a ako vas zanimaju savjeti za najuspješniju pripremu, pokušajte krumpir skuhati samo napola, tako da se ne raspadne za vrijeme pečenja.

Da ne duljimo, evo kako se priprema ovo jelo prije  (i nakon!) kojeg vam savjetujemo žustru šetnju po friškom vremenu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by katane tomoko (@katanecafe_katanetomoko) on

Tartiflette

2.5 kilograma krumpira

2 sira reblochon

malo maslaca

7 kapula

1 režanj češnjaka

20 cl bijelog vina (po mogućnosti Apremont ili nekog drugog iz Savoje)

30 cl vrhnja

500 grama pancete

sol, papar

skuhajte krumpir u kori i pustite ga da se hladi. Za to vrijeme narežite kapulu i pancetu pa ih prodinstajte na malo maslaca. Krumpir ogulite i narežite na ploške te posolite i popaprite. Polovicu krumpira složite ih na dno posude za pečenje prethodno namazane maslacem i natrljane češnjakom pa pospite dinstanom kapulom. Prekrijte ostatkom krumpira i zalijte vrhnjem. Siru ostružite dio kore, prerežite ih uzduž i stavite na krumpir tako da im je kora prema gore. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. 

Da, to na vrhu je rastopljeni sir: ovako bezobrazno raskošan recept savršen je za trenutak kad sve djete i pravila pošaljete kvragu

 

#TARTIFLETTE