Mozaik Gastro

jeste ih se uželili?

Imamo recept za najhrskavije kroštule! Poznata splitska kuharica otkrila nam je recepturu i savjete za omiljenu dalmatinsku slasticu; Je li vas njeno porijeklo razočaralo?

jeste ih se uželili?

Jeste li se i vi uželili kroštula? Negdje ih zovu hrštule ili hroštule, a iz svih tih naziva je jasno koja im se osobina najviše cijeni. Omiljena hrskava poslastica lijepo će vam prijati sad kad je napokon zahladilo, a sigurno je bolji izbor za grickanje od čipsa i kupovnih keksa.

Kao i za svaku tradicionalnu slasticu, i za kroštule postoji mali milijun recepata, a svaki kraj ima svoju verziju pa su poznate bračke kroštule, u koje ide malo kvasine, istarske kroštule u koje se stavlja bijelo vino, hvarske kroštule, u koje ide rakija, blajske, šibenske...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marijana Bartolić (@akmk1979) on

Neki ih oblikuju u mašnice, neki u leptiriće ili pak u kvadrate s jednim ili više proreza, a ishodište svih tih varijacija je, neke će možda razočarati, u s druge strane Jadrana.  

Još za vrijeme mletačke republike tamo su se spremali hrskavi prženi slatkiši koji su nosili naziv crostoli, dok su u drugim krajevima bili poznati kao sfrappole, galani, bugie, cenci, donzelle i chiacchiere, a ovaj je posljednji naziv osobito slikovit jer u prijevodu znači 'ćakule'. Bacite li oko na recepte koji su u Italiji i danas jako popularni, uočit ćete velike sličnosti s našim kroštulama, a jednake su im i izgledom.

Iz Italije se nisu proširile samo u naše krajeve, nego i u Francusku gdje su ih zvali merveilles ('čuda'), Poljsku (gdje ih nazivaju chruściki), u Grčku... Prilikom prenošenja receptura se nije bitnije mijenjala, ali nas je ovog puta najviše zanimala dalmatinska verzija pa smo se za provjereno uspješan recept obratili poznatoj splitskoj kuharici Mariji Lulić, dugogodišnjoj šefici kuhinje u hotelu Park.

Ljubazna gospođa Marija otkrila nam je i recept i trikove za pripremu kroštula. Dobro ih zapamtite i što ćešće koristite!

Kroštule

2 cijela jaja

2 žlice šećera

1 vanilin šećer

8 žlica rastopljene masti

4 žlice rakije

4 žlice ruma

brašna 'koliko popije'

Pomiješati jaja, žumanjke i oba šećera, dodati im rastopljenu mast, rum i rakiju. u to dodati brašna 'koliko popije'. Tijesto dobro izraditi, pokriti krpom ili folijom i ostaviti da malo odleži. Razvaljati pa izrezivati trake i vezivati ih u mašnice ili raditi druge oblike. Pržiti u vrelom ulju, gotove posuti šećerom u prahu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vedran Bošković (@seasoned.with.love) on

Tijesto za kroštule, napomenula je Marija Lulić, treba biti polutvrdo, a važno ga je pokriti kako se ne bi stvorila korica. Nakon stajanja ga je najbolje podijeliti u šest jednakih hrpica. Ulje u kojem se peku kroštule mora biti ugrijano do 190 stupnjeva Celzija.

Važno je tijesto razvaljati jako tanko, jer tako će se prilikom pečenja lijepo napuhati pa će biti neodoljivo hrskave. Imate li napravicu za izradu tjestenine, dajte joj posla i kad radite kroštule, a dobro će vam doći i onaj rezač valovitog ruba pa će vam kroštule ljepše izgledati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wednesday Addams (@maja.bldskr) on

Neki u ovaj recept za još bolji miris vole dodati naribanu koricu limuna i naranče, a odlučite li se i vi na taj potez pripazite da ne ostružete i bijeli dio kore agruma, jer se u njemu krije gorčina. Za aromatiziranje možete koristiti i domaći liker od limuna, prošek i maraschino.

U Italiji se kroštule ponekad poslužuju uz umak od čokolade, a chefica Lulić otkrila nam je recept za u nas uobičajeniji umak od smokava.

Umak od smokava

Napravi se tako da se 8 velikih smokvi nareže na četvrtine pa se dodaju u tavu na dvije žlice zagrijanog meda. Kuha se dok se voće ne omekša, a potom se u to dodaju sok i korica od dvije naranče.

Na kraju se sve usitni, na primjer u blenderu i stavi u posudicu pa sevira uz kroštule kako bi se mogle umakati.

 

Naslovnica Gastro