Mozaik Gastro

dvije dobre ideje

'Ajme, moje nikad ne ispadnu tako': domaća blogerica dala zanimljivu interpretaciju omiljenog deserta, pratitelji su oduševljeni, a nas je podsjetila na još jednu slatku mogućnost

dvije dobre ideje

Ponekad je dobro stvari sagledati iz drugog kuta, a dokaz za to je ideja koju je sa svojim pratiteljima na Instagramu podijelila Tamara Ivančić, autorica popularnog domaćeg gastrobloga Ave Dulcis.

Tamara je, kao što su sigurno i mnogi drugi ovog vikenda, ispekla palačinke, ali nije joj bilo dovoljno zanimljivo samo ih zarolati. Punila ih je sirom, a zatim poslagala u kalup za torte, prelila vrhnjem i zapekla. Jednostavno, a efektno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ave Dulcis by Tamara (@ave_dulcis_tamara) on

Pratitelji su oduševljeni viđenim, a jedna pratiteljica otvoreno je zavapila 'Ajme, moje nikad ne ispadnu tako lijepo'. Ova dobra ideja, koja bi vam mogla uljepšati tmurno nedjeljno poslijepodne sjetila nas je još jednog načina za podignuti palačinke na viši nivo.

Još jednom je riječ o torti i opet ima veze sa sirom, no ova se slaže kao klasična, red po red. Ono što je zanimljivo je ideja da kremu od sira napravite po uzoru na onu za tiramisu te da tortu na kraju prelijete čokoladom. Ako imate svoje omiljene recepte za slatke palačinke sa sirom i za tiramisu, samo naprijed, iskušajte ih na ovaj način, a ako nemate, poslužite se našima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roberta (@art___of___food) on

U receptu za tiramisu kremu mascarpone možete zamijeniti kiselim vrhnjem i svježim sirom u omjeru 2:1. Ne bi baš bilo u redu to napraviti u pravom tiramisuu, no ovo je varijacija na temu pa su i takva odstupanja dozvoljena.

Ako vam preostane dovoljno kreme, premažite bočnu stranu torte, a ne zaboravite ju na kraju preliti čokoladnom glazurom. 

Krema od sira za palačinke

oko 500 grama svježeg sira

oko 2 dl vrhnja (još 2 će vam trebati za prelijevanje preko palačinki prije nego ih zapečete)

2 žumanjka

oko 4 žlice šećera

Sve dobro promiješajte, po želji dodajte i naribanu koricu limuna, orahe i grožđice pa punite palačinke.

Krema za tiramisu 

oko pola kilograma mascarponea 

3 žumanjka 

75 grama šećera

2 dl slatkog vrhnja

malo ruma 

Žumanjke i šećer kuhajte na pari, miješajte mikserom.  Pustite ih da se malo ohlade pa im dodajte mascarpone i malo ruma ili likera Amaretto. Vrhnje istucite u šlag i oprezno umiješajte u kremu.

Palačinke prije mazanja možete malo poškropiti kavom ili posuti kakaom. 

 

Naslovnica Gastro