Mozaik Gastro

voljet će ga i djeca

Treba vam ideja za zdrav i ukusan doručak koji možete ponijeti sa sobom? Pripremite ovu poslasticu punu divnih aroma, lako se sprema i puno ne košta, imat ćete marendu za cijeli tjedan

voljet će ga i djeca

Ako vam jutra protiču kaotično i u priši, sigurno često preskačete doručak ili ga gutate s nogu, što je, znate već vjerojatno i sami iz (bolnog) iskustva, očajno za probavu, sigurno bi vam dobro došla ideja za doručak koji možete ponijeti sa sobom pa ga na miru pojesti kad za to uhvatite prikladan trenutak. Ako se, pak, ne prepoznajete u ovom opisu, ali bi vam dobro došla ideja za zdravu i ukusnu marendu (ili samo volite slatko), čitajte dalje jer u nastavku otkrivamo recept za pravu poslasticu koja je, k tome, iznimno jednostavna za pripremu i poprilično jeftina.

Predlažemo vam, dakle, da ovo kišno poslijepodne iskoristite za pripremu 'majmunskog kolača', kako ga često nazivaju, vjerojatno zato što su je glavni sastojak majmunima omiljena hrana - banane.

Banane u ovom kolaču igraju ulogu jaja, zato ih u ovom receptu nema, a nema ni mlijeka ni maslaca pa je prikladana za vegane. A čega onda ima, osim banana? Ima malo brašna, a ako izbjegavate pšenicu u ovom ga kolaču uspješno možete zamijeniti zobenim, rižinim ili nekim drugim po vašem izboru.

Osim toga, ima puno jako zdravih namirnica poput mljevenog lana i rogača, ali i jedno i drugo možete izostaviti ako vam se ne sviđaju, no u tom slučaju povećat ćete količinu brašna. Da vas ne gnjavimo s varijacijama na temu, donosimo vam dvije verzije recepta, jednostavnu i superzdravu pa sami izaberite. Rezultati se bitno ne razlikuju po okusu, a od oba će vam kuća neodoljivo zamirisati jer osim banana, koje kad se peku u kolačima šire prefinu aromu, ova slastica sadrži i začine poput klinčića, cimeta, đumbira, kardamoma i zvjezdastog anisa, baš kako volimo u ovo hladnije doba godine.

Niste među onima koji vole aromu medenjaka i paprenjaka? U tom slučaju stavite samo cimet, a i njega možete izostaviti ako vam nije pri ruci.

Za mjerenje sastojaka koristite šalicu, bilo kakvu, no ne morate biti pretjerano precizni. Još jedna dobra vijest: dovoljna će vam biti samo jedna zdjela.

Majmunski kolač (jednostavna verzija)

4 zrele banane

šalica brašna 

prašak za pecivo

pola šalice šećera (stavite više ako volite slađe kolače)

pola šalice ulja ili omekšalog maslaca

šalica mlijeka (kravljeg ili biljnog, po želji)

po želji, narezane jabuke i /ili orasi

po želji, začini za medenjake ili cimet

Zgnječite banane, dodajte im mlijeko i ulje, dobro promiješajte pa dodajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Sve dobro promiješajte i ulijte u posudu za pečenje, prethodno nauljenu i posutu brašnom ili obloženu papirom za pečenje.

Pecite na 170 stupnjeva oko pola sata. Ako niste koristili jabuke, kolač možete preliti čokoladnom glazurom. Želite li vlažni, sočni kolač, još toplog ga prelijte šalicom vrućeg mlijeka.

Majmunski kolač (super zdrava verzija)

4 zrele banane

šalica brašna (pirovog, zobenog ili drugog, po želji)

prašak za pecivo

šalica rogača u prahu

pola šalice mljevenog lana​

pola šalice šećera ili oko 3/4 šalice namočenih datulja

pola šalice ulja ili omekšalog maslaca

1/2 -2 šalice mlijeka (kravljeg ili biljnog, po želji)

po želji, narezane jabuke i /ili orasi

po želji, začini za medenjake ili cimet

Ako se baš želite potruditi, u blenderu najprije sameljite 3-4 klinčića, 2 zvjezdasta anisa, malo kardamoma i zobene pahuljice (koje ćete koristiti kao brašno ili ga pomiješati s drugom vrstom brašna) ili malo oraha, kako bi blender mogao 'zavrtititi'. Koristite li namočene datulje, one su slijedeće na redu za blendanje, a zajedno s bananama.

Dobivenu smjesu ulijte u zdjelu u kojoj ćete miksati (možete to odraditi i ručno, ako ne želite prljati mikser), dodajte joj ulje i mlijeko, a zatim i ostale sastojke. Kolač će imati još bolju teksturu dodate li malo psyliuma, a ako vam se čini da je tijesto pretjerano gusto, dodajte još malo mlijeka.

Na kraju ubacite narezane jabuke i orahe, a možete dodati i druge orašaste plodove po želji, kao i sušeno voće. Pecite oko pola sata na 170 stupnjeva, a po želji kolač zalijte vrućim mlijekom.

 

Naslovnica Gastro