Mozaik Gastro

tingul(ić)

Kad ne znate što s piletinom, sjetite se ovog starinskog dalmatinskog recepta, zbog gustog, ljepljivog šuga lizat ćete prste!

tingul(ić)

Kad vam dosadi piletina na sve moguće načine, sjetite se starinskog dalmatinskog recepta za kokoš na tingul. Ili tingulet odnosno tingulić, od milja ili zbog male porcije, kako kod koga.

Jelo pomalo smiješnog imena odličan je način za pretvoriti najobičniju piletinu u jelo nakon kojeg se ližu prsti, ljepljivi od gustog, ukusnog šuga, a  ujedno je odlično rješenje za pripremu onih dijelova koke koji imaju najmanje obožavatelja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gourmet Tourist (@gourmetouristcroatia) on

Ima i još jdnu prednost: nakon što na početku pripreme obavite žustru akciju sjeckanja, miješanja i dinstanja pa dolijete tekućinu, nemate previše posla sve dok jelo nije gotovo, treba ga tek tu i tamo malo promiješati i eventualno dodati malo vode.

Varijacija na temu tingul(ić) je bezbroj, ali svima su zajednički kokoš, kapula, poma u nekom obliku, neka vrsta zaslađivača i obilje začina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gourmet Shin (@shinfoodfood) on


Kokoš na tingul

1 cijela kokoš ili komadi po izboru
2 glavice kapule
2-3 češnja češnjaka
malo konšerve ili pome passate
oko dec vina
malo prošeka ili par suhih šljiva 
lovor, ružmarin, petrusimul
po želji malo cimeta i korice limuna
sol, papar

Komadi kokoše posole se i natrljaju suhim začinima, dobro je da tako malo odstoje. U međuvremenu se na ulju poprže kapula i luk, doda se list lovora, a zatim meso pa se sve dobro promiješa. Zalije se vinom, a kad alkohol ispari, podlije se toplom vodom, dodaju se konšerva (ili passata) i suhe šljive ako se koriste pa se poklopi. Ostavi se da kuha dok se meso ne omekša, a šug ne postane gust, oko sat vremena. Pri kraju se, ako se nisu koristile suhe šljive, dolije malo prošeka, a u nedostatku malo šećera razmućenog u vodi ili vinu.

Tingul možete poslužiti uz palentu ili manistru, a dobar je i s rižom.

Naslovnica Gastro