Mozaik Gastro

besplatna riznica vitamina

Samonikla biljka omiljena u Dalmaciji nevjerojatno je zdrava: pomaže kod niza teških bolesti, potiče probavu i mršavljenje! Isprobajte recept za jelo gotovo već za 10 minuta

besplatna riznica vitamina

Idući put kad budete šetali prirodom (ili tržnicom), dobro pripazite hoćete li ugledati žutinicu. Ako je ubrana na terenu udaljenom od prometnica i kuća, budite sigurni da ste kući ponijeli pravi izvor zdravlja. Nemate pojma što je žutinica? Možda ju vi drugačije zovete, jer koriste se i nazivi žutinica, cikorija te dvilji radič, no biljka o kojoj je ovdje riječ zapravo je samonikli maslačak, taraxacum officinale. Da, onaj maslačak u čije ocvale cvatove sva djeca vole puhati, raspršujući pritom pahuljaste sjemenke. 

Divlji maslačak, odnosno žutinica u Dalmaciji je od davnina poznata i omiljena biljka. Osim što je služila kao lijek, bila je zgodna, besplatna namirnica. Često se dodavala drugom samoniklom bilju u mješavinu poznatu kao mišanca, no jela se i sama. Žutinice osim u našim krajevima ima po cijeloj Europi i Aziji, a odavno je privukla pažnju znanstvenika pa su njena ljekovita svojstva, u koja su vjerovali stari narodi, temeljito istražena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana-Marija Bujic (@anamarijabujic) on

Ljekovita je, pokazalo se, cijela biljka. Od korijena se radi čaj s jakim dijuretičkim svojstvima koji potiče mršavljenje i izbacivanje štetnih tvari, a potiče i probavu jer je bogat inulinom. Inulin, osim toga, služi kao hrana korisnim bakterijama u probavnom sustavu.

Gorko, ali ljekovito

Lišće, pak, sadrži obilje vitamina  A, C, K i E te, u nešto manjoj količini, vitamine iz B skupine. Vitamin A na glasu je kao podizač imuniteta, čuva vid, a navodno je djelotvoran u borbi protiv raka, posebno pluća i vrata maternice. Ipak, uzmite u obzir da ove tvrdnje nisu dovolj o dokazane. Vitamin C upravo je ono što nam treba na pragu sezone prehlade i gripe, a važan je za zdravu apsorpciju željeza.

Vitamin K važan je za zdrav probavni sustav i imunitet, povezuje se sa smanjenjem gubitka pamćenja kod starijih osoba te se vjeruje da smanjuje stvaranje naslaga minerala u arterijama. Vitamin E, vjeruje se, pomaže kod PMS-a i menstrualnih grčeva, a navodno pomaže kod Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scordo (@scordo_com) on

 

Uz spomenute vitamine žutinica sadrži i obilje minerala poput željeza, kalcija, magnezija i kalija kao i antioksidansa, poput beta karotena i polifenola, za koje se vjeruje da su važni za zdravlje mozga i probavnog sustava te borbu protiv bolesti srca, dijabetesa tipa 2 pa čak i nekih vrsta raka. Koncentracija polifenola još je veća u cvijeću, koje je također jestivo.

Karakterističan gorkast okus žutinica duguje obilju terpenoida i sterola, spojeva strukturno nalik žučnoj kiselini koje pomažu u probavi, zbog čega se maslačak u narodnoj medicini koristio za poboljšanje probave, poticanje rada žuči i jetre te kao diuretik. 

Antikancerogeno djelovanje

Istraživanja su pokazala da ima jako protuupalno djelovanje te da pomaže kod dijabetesa tipa 2 kod laboratorijskih životinja. Očekuju se nova istraživanja koja bi trebala potvrditi da ima isto djelovanje i na ljudima oboljelima od šećerne bolesti. Studije na životinjama pokazale su i da znatno snižava razine kolesterola te da potiče zdravlje jetre.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chez Nino (@chez_nino) on

Ispitano je i najzanimljivije vjerovanje, da ova biljka pomaže oboljelima od raka u borbi protiv opake bolesti, a istraživanja provedena in vitro dala su ohrabrujuće rezultate.

Jedno istraživanje pokazalo je da ekstrakt lišća biljke taraxacum officinale učinkovito ubija stanice tumora u epruveti, a ispitivanja djelovanja ekstrakta korijena pokazala su da suzbija rast stanica raka gušterače, jetre i debelog crijeva. Rezultati su uistinu zanimljivi, no prije nego se spomenuti ekstrakti počnu primjenjivati za lječenje osoba oboljelih od raka potrebna su dodatna istraživanja. 

Idealna za večeru

Sad kad samo naveli koliko je korisna ova zanemarena biljčica, vjerujemo da smo vas nagovorili da ju češće uvrstite na jelovnik, bilo da ste ju ubrali sami ili kupili na tržnici. Možete ju jesti na salatu, kao dodatak drugoj zeleni koju jedete lešo, rižotima, fritajama, a cvijećem možete dekorirati salate i slastice ili ga pohati, kao cvjetove tikvica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angela Matic (@angie_dubrovnik) on

Ovog vam puta predlažemo najjednostavniji recept, gotov za desetak minuta i idealan za lagani obrok. Sve što vam treba su žutinica i jedno jaje, a po želji možete dodati i koji krumpir.

Žutinicu dobro operite pa pristavite vodu u koju ste ubacili jaje. Kad uzavre, dodajte žutinicu. Gotova je dok se jaje skuha utvrdo. Procijedite žutinicu, jaje očistite i narežite na fetice. Žutinicu posolite, promiješajte, dodajte jaje pa sve zalijte maslinovim uljem. Po želji dodajte malo češnjaka. Ne zaboravite kruhom dobro pomazati šug koji je ostao na dnu pjata jer i u njemu je nakon kuhanja ostao dobar dio ovih ljekovitih tvari koje smo gore spomenuli. 

 
Naslovnica Gastro