Mozaik Gastro

okus iz djetinjstva

Znate li nevjerojatnu priču o čupavcima? Za 'našim' kolačima luduju i na drugom kraju svijeta, oko porijekla recepta vode se žestoke rasprave! Otkrivamo kako napraviti najsočnije

okus iz djetinjstva

Tko ne voli čupavce? Sočnim kockama finog biskvita natopljenima čokoladnim umakom i uvaljanim u kokosove mrvice teško je odoljeti, osobito ako smo ih obožavali u djetinjstvu, stoga vam predlažemo da ih što prije napravite i to po receptu koji donosimo u nastavku jer rezultat su najmekši, najčokoladniji čupavci koji se tope u ustima.

Čupavci su jedna od onih slastica koje vole čak i oni koji inače nisu neki ljubitelji slatkoga, a u brojnim su familijama neizostavan dio slatkog 'repertoara' za sve važnije blagdane i obiteljske fešte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sundas Mahmood (@the_kitchenlady) on


Stoga mnogi vjeruju da su 'naš' kolač i iznenade se kad doznaju da su jako popularni skroz na drugom kraju svijeta, a neki se s tim nikako ne mogu pomiriti pa se raspravljaju po društvenim mrežama oko porijekla recepta, zanemarujući činjenicu da kokos u našim krajevima baš i nije uobičajena biljka, stvaraju konstrukcije o tome da je u originalu korišten naš obični, domaći orah i da su recept naši iseljenici odnijeli u daleki kraj...

Ljubav i rat

Nemojmo im se smijati, ljubav je u pitanju, a sličan rat oko porijekla čupavaca vodi se i između Australije, gdje ih nazivaju lamingtons i njima u čast imaju praznik (21. srpnja) i Novog Zelanda, gdje ih isto nazivaju i jednako vole,  premda (još) nemaju praznik njima u čast.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milena (@17mili_) on

Na južnoj je hemisferi raspravu pokušao zaključiti Maurice French, profesor emeritus na australskom sveučilištu University of Southern Queensland. Možete samo zamisliti koliko je to žestoka bila svađa, kad se jedan profesor tog kalibra uključio u nju. A može biti samo da je čovjek jako volio čokoladno-kokosnu slasticu.

Memoari jedne lady

Bilo kako bilo, nakon temeljitog istraživanja (koje je, vjerujemo, bilo začinjeno brojnim sočnim kockama čupavaca, pardon, lamingtona) pronašao dokumente koji ukazuju da su kolači izmišljeni u čast lorda Lamingtona, guvernera Queenslanda od 1896. do 1901 ili, pak, njegove supruge, lady Mary Lamington.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TM Duche (@tmduche) on

Navodno ih je, prema priči iz memoara lady Lamington, izumio Armand Galland, kuhar iz njihove rezidencije, u trenutku kad su se gospoda uželjela slatkoga, a chefu je ponestalo sastojaka. Tada je, kako glasi priča, iskoristio biskvit koji mu je preostao od nekog drugog kolača i narezao ga na kocke koje je umočio u čokoladu pa uvaljao u kokos, u to vrijeme ne osobito uvriježenu namirnicu, ali njemu poznatu jer mu je supruga bila s Tahitija.

Vražji kolačići

Ma zamislite samo kako se sve to posložilo... Prema dugoj, još zabavnijoj verziji, komad biskvita slučajno mu je upao u otopljenu čokoladu, a kokos je potom, tko zna čime izazvan, dodao kao ukras.

Što god da se odvijalo u kuhinji na guvernerskom imanju, rezultat je, prema priči, oduševio lorda pa ih je jako zavolio i često je, opet navodno, tražio da mu se spremaju 'oni pufasti, čupavi, vražji kolačići'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Il Club delle Ricette (@ilclubdellericette) on


Pronađen je još jedan pisani trag koji povezuje lorda i intrigantnu slasticu, u novinskom izvještaju s primanja lordu u čast iz 1897. godine gdje su opisani kao jedna od niza delicija na svečanom stolu, no također postoji i indicija da ih uopće nije smislio Gallard nego Amy Schauer koja je na Sveučilištu u Brisbaneu krajem 19. stoljeća predavala slastičarstvo.

Sad kad je sve zakomplicirao, profesor French u svojoj knjizi The Lamington Enigma zaključuje da je teško reći tko je zapravo autor jer jer pronašao više recepata iz otprilike istog razdoblja među kojima postoje tek male varijacije, ali tvrdi da su defiinitivno australski.

Dokaz na akvarelu?

Ništa od toga nije uvjerilo Novozelanđane, koji i dalje tvrde da su baš oni zaslužni za izum ove poslastice. Kao dokaz posljednjih se godina navodi akvarel izvjesnog JR Smythea iz 1888. godine na kojem se vidi napola pojeden čupavac, pardon, lamington. Ne smeta pri tom što je riječ o proaprilskoj šali koja se pojavila u britanskim novinama.

Osim u Australiji, biskvitne kocke umočene u čokoladu i uvaljane u kokos obožavaju i u Južnoj Africi, gdje nose ime po lokalnom nazivu za dikobraza, u Clevelandu gdje ih bogato ukrašavaju te u Mađarskoj, gdje ih zovu kokuszos, odnosno kokosove kocke. Na sreću, nitko među navedenima međusobno ne ratuje oko prava na autorstvo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon Kimber (@simoneats) on

Jednu stvar bismo ipak mogli posuditi od Australaca i drugih ljubitelja ove slastice, a to je ponegdje uvriježen običaj da biskvit, prije rezanja na kocke i 'točavanja' u čokoladni umak, horizontalno prerežu i namažu marmeladom, najčešće od malina. Drugdje, pak, već u čokoladu umočene i u kokos uvaljane kolače spajaju (poput sendviča) tučenim slatkim vrhnjem ili  kremom od vanilije, poput one za krempite.

A evo na kraju i recepta pa ih zovite kako želite, samo ih često radite.

Najmekši čupavci

150 grama brašna

50 grama gustina

150 grama šećera

pola vrećice praška za pecivo

pola žličice sode bikarbone

žličica soka od limuna

6 jaja

100 grama istopljenog maslaca 

1 vanilin šećer

za umak:

3,5 decilitra mlijeka

250 grama čokolade za kuhanje

50 grama maslaca

za ukrašavanje:

200 grama naribanog kokosa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hanuma kocht-Hanumina kuhinja (@hanumakocht) on

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte istopljeni maslac pa prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Istucite bjelanjke s limunovim sokom pa ih oprezno umiješajte u smjesu žumanjaka i brašna. tijesto izlijte u posudu obloženu papirom za pečenje. Pecite dvadesetak minuta na 170 stupnjeva. gotovo je kad tijesto ubodete čačkalicom, a na njoj ne ostanu mrvice.

Pustite ispečeni biskvit da se malo ohladi, u međuvremenu na pari od navedenih sastojaka skuhajte čokoladni umak.

Odrežite grube rubove kolača, a ostatak narežite na kocke pa ih močite u umak i valjajte u kokos.

 

Naslovnica Gastro