StoryEditorOCM
Hranaspremajte ga češće

Ovo starinsko jelo u Dalmaciji je bilo popularno skoro kao pašticada: jeftino je i vrlo ukusno, donosimo dvije verzije recepta, tradicionalnu i 'brzinsku'

Piše Tea Sumić Miletić
6. listopada 2019. - 14:35
shutterstock_1243109806

Kad ste zadnji put jeli dolce garbo? Znate li uopće što je to? Nekoć je u Dalmaciji taj specijalitet bio popularan gotovo kao pašticada, s tom prednoću što je bio daleko dostupniji siromašnijem svitu jer se pripremao od iznutrica, prvenstveno janjećih. Koristili su se srce, pluća i jetra, no ako vam je pri pomisli na prve dvije nelagodno ili ne znate gdje ih nabaviti, koristite samo jetru.

Porijeklo ovog jela, osobito omiljenog u starom Splitu, vezuje se uz Veneciju zbog sličnosti s venecijanskim receptom za jetru na kiselo. Naša verzija uz kisele ima i slatke note, koje se postižu uz pomoć prošeka, a u nekim krajevima Dalmacije dodavanjem suhog voća. 

Osim iznutrica, prošeka, odnosno suhog voća, trebat će vam i vino, konšerva, kvasina, kapula i luk te malo začina poput lov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 09:49