Mozaik Gastro

BEZ PUNO MUKE

Topi se u ustima, savršeno je hrskav, a za njegovu pripremu treba vam samo 10 minuta. Kolač koji ćete obožavati u svim njegovim varijantama, a oduševit će i najizbirljivije goste

BEZ PUNO MUKE

Crumble je desert koji svi vole. Kombinacija toplog voća, hrskavog tijesta i sladoleda čine ga naprosto neodoljivim. Još kada uzmete u obzir da ga mogu napraviti i teški gastronomski početnici, onda je cijeli desert još slađi.

Ako ne računate vrijeme pečenja, trebat će vam između pet i deset minuta, što bi bio ekvivalent pripremi izdašnijeg sendviča.

Što je zapravo crumble? Riječ je o više ili manje laganom desertu (ne pretjerujte sa šećerom), jednostavnija varijanta voćne pite s mrvičastim pokrovom.

Osnova svakog crumble deserta je voće, koje možete kombinirati ovisno o ukusu i sezoni. Tako bi sada zbilja bilo šteta propustiti desert sa šljivama i jabukama.

Drugi, ali jednako važan dio ovog deserta je mrvičasti posip, koji se sastoji od brašna, šećera, zobenih pahuljica i/ili orašastih plodova koji se povezuju s hladnim maslacem.

Crumble možete pripremati s jagodama, malinama, borovnicama, kupinama, višnjama, trešnjama, breskvama, marelicama, ananasom… Svaki će se topiti u ustima.

 

Crumble od jagoda i bijele čokolade

Sastojci:

  • 250 g jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 15 g škrobnog brašna

Posip:

  • 40 g zobenih pahuljica
  • 40 g sjeckanih badema
  • 40 g brašna
  • 40 g maslaca
  • 40 g šećera

Mousse:

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 75-100 g bijele čokolade


Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Jagode operite, očistite i narežite na manje komade. Pomiješajte ih sa šećerom, dodajte sjemenke iz mahune vanilije i brašno, i poredajte jagode tako da se sasvim oblože šećerom, vanilijom i brašnom. Stavite jagode u vatrostalnu posudu i prelijte ih sokom koji su pustile u zdjelu. Za posip pomiješajte sve sastojke i izmrvite prstima, a zatim njime prekrijte jagode. Pecite oko 30 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. U međuvremenu otopite bijelu čokoladu na pari, a vrhnje za šlag istucite. Čokoladu ostavite da se malo ohladi pa u nju lagano umiješajte vrhnje. Ohladite u hladnjaku dok se mousse malo ne stisne. Poslužite crumble sa žlicom moussea.

 

Crumble od krušaka i jabuka

Za nadjev:

  • 5 jabuka
  • 3-4 kruške
  • sok polovice limuna
  • 4 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 žlice gustina ili zobenih pahuljica
  • 50 g maslaca

Za mrvice:

  • 150 g brašna
  • 60 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1/2 praška za pecivo


Priprema:
Voće ogulite i narežite na kockice. Prelijte sokom limuna pa pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom ili pahuljicama i maslacem. Za mrvice pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo, dodajte maslac i miješajući napravite mrvice.
Vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju istresite pripremljeno voće. Preko voća rasporedite mrvice.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 35-40 minuta. Poslužite uz sladoled ili slatko vrhnje.

 

Crumble od šljiva

Sastojci:

  • 1/2 kg šljiva
  • sok od pola limuna
  • 2 šalice brašna
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 1/2 šalice zobenih pahuljica
  • cimet i začini po želji


Priprema:
Operite i očistite šljive te ih pomiješajte sa šećerom, sokom od limuna i cimetom. Vatrostalnu posudu premažite maslacem i posložite šljive. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, maslac i zobene pahuljice, dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Tijesto pospite preko šljiva pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije.

 

Crumble cheescake
​Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 45 g šećera
  • 115 g maslaca
  • 220 g krem sira
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 2 srednje jabuke
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta

Crumble:

  • 85 g šećera
  • 70 g brašna
  • 45 g zobenih pahuljica
  • 170 g maslaca

Ostalo:

  • 50 ml karamela

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i veću vatrostalnu posudu premažite s malo maslaca. U zdjelu stavite brašno i šećer. Dodajte maslac izrezan na kockice i miješajte da dobijete ujednačenu smjesu. Stavite u zdjelu, utisnite rukama pa pecite 15-ak minuta.
U međuvremenu,u drugoj zdjeli kremasto umutite sir i šećer, dodajte jaje i vaniliju. Ogulite jabuke i izrežite ih na kockice. Dodajte šećer i cimet i ostavite sa strane.

 

Crumble:
U zdjelu stavite brašno, šećer, zobene pahuljice i maslac i ručno izradite mrvičasto tijesto. Na smjesu iz pećnice stavite kremu od sira, izravnajte pa preko toga pospite jabuke. Potom rasporedite tijesto po jabukama i pecite četrdesetak minuta na 180 stupnjeva.

Naslovnica Gastro