Mozaik Gastro

kao stvorene za kraj ljeta

Čuvaju probavu, kosti i krv te pomažu mršavljenju, a najukusnije u nama gotovo nepoznatom jelu: probajte savršen spoj sira, poma i povrća koje je upravo u stađunu

kao stvorene za kraj ljeta

Volite li balancane?

Ako je odgovor ne, sigurno niste isprobali ovaj recept. Riječ je o talijanskom specijalitetu "melanzane alla parmigiana", omiljenom širom svijeta, ali kod nas iz nekog razloga nedovoljno popularnom.

S obzirom da se radi o savršenom spoju sira, balancana, poma i začinskog bilja, to je uistinu čudno. Jednako je fin vruć, tek izvađen iz pećnice i hladan, za večeru, a u hladnjaku se dobro drži  do 4 dana. Treba li spominjati i da su u ovo doba godine balancane poprilično jeftine?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisa och Monica Eisenman (@systrarnaeisenman) on

Ako vam sve to nije dovoljan razlog za isprobati ga, spomnut ćemo još i koliko su balancane zdrave.

Možda niste znali da su pune jako vrijednih elemenata i vitamina pa su pravi melem za probavni sustav, potiču mršavljenje, važni su za zdravu krv i kosti, odličan su izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju kognitivne funkcije, potiču oslobađanje toksina, pomažu u kontroli šećera u krvi i neutraliziranju posljedica stresa na organizam, a sve to nipošto nije za zanemariti, osobito nakon što smo proveli cijelo ljeto ne štedeći se...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cucina Naturale (@cucina_naturale) on

Popularni recept ima više varijacija, ali u originalu se balancane narežu na fete, dobro napraše brašnom i frigaju pa se slažu u posudu za pečenjem sa šalšom od poma, parmezanom i mozzarellom, pospu se kombinacijom prezle i parmezana i zapeku. Zdravije verzije preporučuju grillanje umjesto prženja i preskaču prezlu i sasvim su u redu. No originalna je ukusnija i hrskavija.

Evo recepta što bližeg izvornom, pa modificirajte po volji.

Melanzane alla parmigiana / balancane s parmezanom

3 velike balancane

1 kapula

2 česna češnjaka

oko kilogram svježih poma šljivarica ili dvijer konzerve od 400 grama pelata

3 pune šake svježe ribanog parmezana

150 grama mozzarelle

2 šake prezle

velika žlica suhog origana

puna šaka svježeg bosiljka

malo brašna

ulje za prženje

Balancane narežite na fete debele malo manje od centimetra, posolite, ostavite da puste gorčinu pa tekućinu koja je izašla potapkajte kuhinjskim ubrusom. U međuvremenu napravite šalšu od kapule, češnjaka i poma. Balancane uvaljajte u brašno i popržite, ostavite ih na kuhinjskom ubrusu da se ocijedi što više masnoće.

Nasjeckajte začinsko bilje, narežite mozzarellu, provjerite je li šalša dovoljno začinjena, propasirajte je ako želite (ali ne morate), upalite pećnicu na 190 stupnjeva pa počnite slagati balancane u vatrostalnu posudu ili roštijeru.

Na dno stavite malo šalše, zatim malo parmezana pa balancane. Ponavljajte dok sve ne potrošite. Mozzarellu možete ubaciti među slojeve ili ju čuvati za posipanje po vrhu. Prezlu pospite na kraju pa sve poškropite maslinovim uljem i stavite u pećnicu na oko pola sata.

Naslovnica Gastro