Mozaik Gastro

Klasičan desert

I najvještiji u kuhinji je izbjegavaju, a zapravo je vrlo jednostavna: ako ste mislili da je poznata torta 'pepava', ovaj recept ne ostavlja prostora greškama

 Klasičan desert

Pavlova torta, nazvana po ruskoj balerini Anni Pavlovoj, idealna je poslastica za ljetne dane, a uopće ju nije teško napraviti, prenosi Guardian. Ovaj klasičan desert možete spremiti po vašem guštu tako da stavite primjerice, voće, šlag ili kavu na kremu od bjelanjaka. 

Krema od bjelanjaka

Iako je skrivena među slojevima voća i šlaga, krema od bjelanjaka ili meringa, vrlo je važan sastojak ove torte, stoga je bitno obratiti pažnju na njeno pripremanje. Često je i navještiji u kuhinji izbjegavaju, ali zapravo je jednostavna za napraviti. 

Pažljivo odvojite jaja kako ne biste uvukli nikakve mrlje u bjelanjke, a potom ih istucite. Neki od recepata preporučuju dodavanje manjih količina octa ili škroba, a prema ovom receptu najbolje je dodati tartar kako bi se pjena stabilizirala. 

Šećera stavljajte po želji, ali kako smjesa ne bi bila preslatka, reporučljivo je koristiti 150-170 grama za tri bjelanjka. Zatim zagrijavajte smjesu dok je mutite, ali pripazite da se ne karamelizira. 

U smjesu dodajte i smeđeg šećera, kakaa u prahu ili vaniliju. Kada se pretvori u kremu, dodajte prstohvat soli.

Punjenje

Klasičan izbor za punjenje je naravno šlag, a svakako dodajte i jogurt.  Možete koristiti i mješavinu mascarponea i vrhnja, koja daje čvršću i bogatiju,  konzistenciju. Aromatizirajte je mljevenim bademom. 

Voće

Možete koristiti svakojako voće koje vam je dostupno, ali svakako ga prije umočite u malo limunovog soka kako ne bi bilo previše slatko. 

Također, umjesto voća možete koristiti i kakao u prahu.

Gornji sloj

Dodajte nešto hrskavo na gornji dio torte, primjerice sušeno voće, bademe ili pistacije. Također, možete naribati i čokoladu. 

Savršena pavlova:

Priprema: 10 minuta + pirjanje

Vrijeme šečenja: 75 minuta

Za 6 osoba

Sastojci:

- 4 bjelanjka

- ¼ čajne žličice tartara ili  ½ čajna žličica soka od limuna ili octa

- 225g šećera

- 1 prstohvat soli

- 250ml šlaga (ili 350ml ako ne koristite jogurt)

- 100ml grčkog jogurta ako koristite slađe voće ili 350ml kreme

- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

- 500g voća, pirjanog sa šećerom i ohlađenog

- malo limunovog soka ako koristite slađe voće

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva, a na tepsiju stavite papir za pečenje. Bjelanjke umutite u čistu, suhu, metalnu ili staklenu zdjelu dok ne postane pjenasto, pa dodajte  tartar i umutite, a onda i žličicu šećera dok smjesa ne postane gusta. 

Dodajte soli, a zatim žlicom kremu od bjelanjaka stavite na tepsiju u krug otprilike 23 cm.

Stavite u pećnicu, a temperaturu smanjite na 120 stupnjeva te pecite 75 minuta ili dok ne postane hrskavo na vrhu. Kada se lagano stegne u sredini, isključite pećnicu i ostavite da se potpuno ohladi. Umutite potom šlag, jogurt i vaniliju.

Po potrebi izrežite voće na komade, a sok od limuna dodajte ako je jako slatko.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Large pavlova ordered by @awwaazmi . Tq dear! #pavlova #dessert

A post shared by Syida Bakes (@syidabakes) on

Naslovnica Gastro