Mozaik Gastro

guštat ćete

Ne gnjavite se s polpetama, ostatke pečenog mesa možete iskoristit na puno bolje načine: prikladniji su za ljeto i strašno ukusni, a skoro da nećete ni paliti špaher!

guštat ćete

Kad vam ljeti ostane pečenog mesa, nije ga baš uputno dugo povlačiti po hladnjaku, a toga ste vjerojatno svjesni i sami, poznavajući situaciju s klicama koje obožavaju toplinu i jedva se čekaju namnožiti (pa i na hrani u hladnjaku). Svakako vam ne preporučujemo ni uobičajeno rješenje za višak pečenog mesa, jer tko će se po vrućini gnjaviti s polpetama? Jednako tako, malo će kome, onako natopljene uljem, biti primaljiv zalogaj.

Stoga vam, ako se mislite što s onim komadom mesa, bilo da je lešo, pečeno ili s gradela, predlažemo za ljeto prikladnije recpete. Da, recepte: čak tri i to s brojnim varijantama. sigurno će vam bar ponešto u nastavku potaknuti apetit i volju za spremanjem hrane, a najbolje od svega je što nećete morati dugo stajati uz špaher - za neke ga nećete uopće trebati paliti!

Najjednostavnije rješenje za preostalo meso je lijepa hladna salata. Meso nasjeckajte na komadiće, dodajte mu povrće i začine, a stvar učinite zanimljivijom kockicama pržene pancete ili komadićima pikantnog sira, poput Grana Padana ili cheddara. Okus će podići i tanko narezana ljubičasta kapula.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by all.the.meals (@all.the.meals) on

Jedna od boljih kombinacija su meso, grah ili slanutak, kapula, pržena panceta, jaje utvrdo, sol, papar, maslinovo ulje i kvasina.

Omjere prilagodite svom ukusu. Lijepo se slažu meso, neka hrskava vrsta zelene salate, fetice krastavca, masline i dressing na bazi majoneze razrijeđene jogurtom. Ubacite i sir na kockice te šaku narezanog začinskog bilja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ontario Beef (@ontbeef) on

Drugo rješenje za višak mesa je toč. Spojite ga s popularnim umakom alfredo i dobit ćete jako fini umak za tjesteninu, ali i odličan nadjev za pizzu. Evo kako se radi alfredo umak. 

Alfredo umak

50g maslaca

250g vrhnja za kuhanje

zdrobljen češanj češnjaka

250g parmezana

sol i papar

Priprema:

Rastopite maslac u srednje velikoj zdjeli na niskoj temperaturi. Dodajte vrhnje i lagano kuhajte par minuta. Kad se počne zgušnjavati, dodajte češnjak i sir te brzo promiješajte da se sir rastopi te sklonite s vatre. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arte Pizza Fernandina Beach (@artepizzafernandinabeach) on

U umak dodajte meso narezano na kockice, a finu dozu pikantnosti dobit će i ubacite li malo gorgonzole. Još vruće prelijte po manistri ili malo pričekajte dok ne postane mlako pa rasporedite po tijestu za pizzu, dodajte gljive, masline ili što već volite i pecite kao i inače.

Treće rješenje za višak mesa je pašteta, a ovo je ujedno najbolje rješenje ako vam je (nekim čudom) preostalo pečene ribe. Mesne paštete rade se na mali milijun načina, ali svi su u osnovi isti. Trebaju vam meso, neka vrsta masti, neka tekućina koja će olakšati posao blenderu i začini kojima ćete dodjerati okus.

Evo vam jedan od recepata, ali neka vam bude samo vodilja, najbolji recept baš po svom guštu pronaći ćete sami, a ovisit će i o vrsti mesa koja vam je pri ruci. U svakom slučaju, isplati se išporkati blender, jer zamislite samo spoj stomatične, svilenkaste paštete i, recimo, tek prepečenih brusketica natrljanih češnjakom ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Serafin (@gotuj_prosto) on

Mesna paštete od ostataka

šalica mesa

30 grama rastopljenog maslaca 

0,5 decilitra mesne juhe 

malo senfa

malo kapule i češnjaka

ružmarin, timijan ili petusimul

sol, papar

Sve ubacite u blender (sačuvajte pola količine maslaca) i miksajte. Želite li kremastiju teksturu, dodajte 100 grama kremastog sira. Umjesto mesne juhe možete koristiti sok koji je meso pustilo prilikom pečenja (podlijte roštijeru toplom vodom ako se zalijepio za dno), a umjesto prvog dijela maslaca možete uzeti masnoću koja se zadržala u posudi za pečenje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by xixi (@enjoycutelife) on

Želite li pikantniji okus, dodajte ribanog parmezana ili cheddara. Nitko vam neće zamjeriti ako u gotovo dodate šaku usitnjene prepržene pancete. 

Stavite u prikladnu posudicu i prelijte rastopljenim maslacem.

Guštajte! 
 

Naslovnica Gastro