Mozaik Gastro

ljetni okusi

Jeste li znali da od tikvica možete napraviti preukusni 'maslac'? Jednostavno se sprema, jeftin je, ide uz sve, a traje i do mjesec dana!

ljetni okusi

Sezona tikvica je na vrhuncu i sigurno vam više 'izlaze na nos'. Pohate ih, pečete na gradele i punite, a možda ste zavoljeli recept koji smo vam predstavili prije par tjedana, ali jeste li znali da od tikvica možete napraviti i 'maslac'? Naziv je malo zbunjujući, ali zapravo asocira na popularne namaze od orašastih plodova, a ne na dobri stari maslac od mliječne masti, premda, ako ćemo pravo, umjesto na maslac više podsjeća na neku vrstu šalše. 

Zovite ga kako hoćete, ali možete ga mazati na kruh ili bruschette, pa čak i pizzu, koristiti kao prilog mesu ili začin sendviču, a ako mu dodate malo sirnog namaza dobit ćete preukusan toć za špagete. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ŠEFO RECEPTAI (@sefo_receptai) on

Priprema je vrlo jednostavan, ukusan je vruć i hladan, a u dobro zatvorenoj staklenci potrajat će vam i do mjesec dana.

'Maslac' od tikvica 

oko kilogram tikvica
2 kapule
malo češnjaka
sol i papar
maslinovo ulje 
začinsko bilje po želji

Krupno naribajte tikvice. Ako vam se žuri, malo ih ocijedite pa će biti brže gotove. 

Na maslinovom ulju prodinstajte luk pa dodajte tikvice. Smanjite vatru i lagano kuhajte dok se ne raspadnu. 

Dotjerajte okus.

Ako ćete ga čuvati u tagli, pripazite da su sterilizirane i na vrh nalijete malo maslinovog ulja.

Naslovnica Gastro