Mozaik Gastro

GASTRODROM

Pomažu protiv nervoze, nesanice, ali i celulita: ne propuštajte obroke od ove ljetne namirnice, oduševit će vas sjajni recepti za džem, tortu i muffine, a može i u umak

GASTRODROM

Boli vas glava, ili možda patite od nesanice, a sigurno ste u kombinaciji s ovim i razdražljivi... Ako je odgovor potvrdan, a vi se već spremate uzeti brufen, lekadol ili neko drugo sredstvo protiv bolova, savjetujemo da ovoga puta probate s – trešnjama. Da, da... trešnjama.

Naime, istraživanja su pokazala da je 20 trešanja učinkovitije od jednog aspirina. To nije jedina njihova blagodat. Niskog su glikemijskog indeksa, dobar su izbor i za dijabetičare jer smanjuju razinu šećera u krvi. Sadrže i jako malo kalorija i na trećem su mjestu među voćem po učinku snižavanja LDL kolesterola u krvi.

Zahvaljujući svom sastavu, trešnje pomažu kod usporavanja znakova starenja, odnosno pojave bora, celulita, suhoće kože i kose...

Čaj od peteljki

Trešnje, sok od trešanja, kao i čaj od njihovih peteljki u narodnoj medicini primjenjuju se za njegu i obnovu suhe kože te za uklanjanje podočnjaka. Trešnje sadrže visoki udio vode, koja povećava razinu energije i ubrzava metabolizam, a njihovom konzumacijom možete smanjiti količinu masnih naslaga na trbuhu.

To se, dakako, ne odnosi na konzumaciju trešanja u tortama, štrudelima i sličnim delicijama po čemu su, ruku na srce, trešnje ipak najpoznatije.

Trešnje su izvrsne u kolačima i tortama, ali odlično će se nadopuniti u umacima za pečenja.

Iako se u našim krajevima trešnje koriste uglavnom za kolače, izvrsne su i u umacima za pečenja. Pristaju uz sve vrste pečenog mesa, a od priloga će najbolje ići njoki ili kroketi. Čisto da znate ako poželite uvesti neke promjene u svojoj kuhinji...


MERMELADA OD TREŠANJA

Sastojci:


– 1 kg trešanja
– 400 g šećera
– voda

Priprema:

Operite, usitnite i očistite koštice trešanja, a potom ih sa šećerom i malo vode kuhajte pola sata. Kad je marmelada gotova premjestite ih u staklenke koje ste prethodno sterilizirali.


SAVIJAČA OD TREŠANJA

Sastojci:


– 1 kg trešanja
– 300 g pšeničnog brašna
– 150 g maslaca
– 250 g šećera
– 2 jaja
– prstohvat soli
– voda

Priprema:

Trešnje operite i očistite. Stavite ih u posudu te dodajte 200 g šećera i malo maslaca. Kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta. U drugoj posudi izmiješajte brašno, 50 g šećera, prstohvat soli te maslac. Sve izradite prstima, dodajte jaja koja ste umutili pjenjačom te malo hladne vode. Izrađeno tijesto omotajte folijom i ostavite jedan sat u hladnjaku.

Razvaljajte ga u plohu debelu oko pola centimetra. Prepolovite je nožem. Na jednu polovicu stavite trešnje koje su se skuhale i reducirale u gusti umak. Zarolajte. Isto ponovite s drugom polovicom tijesta. Premažite ih rastopljenim maslacem i pecite 35 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.



TORTA OD SIRA I TREŠANJA

Sastojci:


– 180 g mljevenog keksa
– 100 g maslaca
– 5 jaja
– 120 g šećera
– 800 g svježeg sira
– 200 g milerama
– 60 g gustina
– 2 žlice soka od limuna
– 250 g trešanja

Priprema:

Trešnje očistite i operite. Rastopite maslac i pomiješajte s mljevenim keksima. Smjesu stavite na dno kalupa za tortu.
Zagrijte pećnicu na 140°C. Žumanjke izmiješajte sa sirom i mileramom. Dodajte limunov sok i gustin i ponovno promiješajte.
U bjelanjke dodajte šećer i smjesu dobro promiješajte. Pažljivo ih dodajte smjesi sa žutanjcima. Ravnomjerno izlijte smjesu sa sirom na biskvit. Trešnje rasporedite preko kreme. Pecite tortu na najnižoj polici 65 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva.


SMOOTHIE OD TREŠANJA I BANANE

Sastojci:


– 1 šalica trešanja
– 1 banana
– sok od ½ limuna
– 1 čajna žličica meda
– 1 dl vode
– kockica leda

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiješajte. Poslužite i konzumirajte odmah.


ČOKOLADNI MUFFINI S TREŠNJAMA

Sastojci:


– 225 g brašna
– 35 g kakaa
– 3 žličice praška za pecivo
– 90 g smeđeg šećera
– 100 g komadića čokolade
– 1 jaje
– 2 žumanjka
– 250 ml mlijeka
– 70 g maslaca
– 1 žlica likera od naranče
– 15 trešanja bez koštica

Priprema:

Brašno, kakao i prašak za pecivo stavite u zdjelu. Dodajte šećer i promiješajte suhe sastojke. U zdjelu umutite cijelo jaje, žumanjke i mlijeko. Dodajte suhe sastojke i dobro izmiješajte drvenom žlicom. Dodajte rastopljeni maslac, a zatim liker i na kraju komadiće čokolade. Ispunite papirnate košarice do 2/3 i dodajte trešnju na vrh svakog muffina.
Pecite muffine u pećnici na 200°C oko 15 minuta.

Naslovnica Gastro