Mozaik Gastro

Čas posla

Ukusne su kao mesne polpete, ali koštaju manje i zdravije su: napravite ove okruglice i guštajte u egzotičnoj varijanti omiljenog jela, evo brzi recept

Čas posla

Falafel u svijetu uživa status jedne od popularnijih vrsta hrane, no kod nas gotovo da i nije opcija, na veliko razočarenje brojnih turista. Rijetka su mjesta koja ga poslužuju, izuzev veganskih restorana u Splitu i ne postoji štand na kojemu možete kupiti ovaj snack, dok tople sendviče i cheeseburgere nalazimo na svakome koraku.

No superpopularni veganski "fast food" možete spraviti i kod kuće, za gušt. Priprema je zaista jednostavna, sastojci dostupni, a u kombinaciji unose dašak egzotike u inače preujednačenu prehranu koja se vrti oko mesa, krumpira i ponekog povrtnog dodatka koji vam i nije uvijek najmiliji.

A ako falafel dosad niste probali, krajnje je vrijeme da to učinite. Makar da vidite odgovara li vam okusom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DC Gals (@districtgals) on

Neki kažu da se radi o kombinaciji okusa koju su prvu patentirali drevni Egipćani, s Aleksandrijskom lukom kao odredištem iz kojega su delikatesu izvozili ostalim zemljama Bliskog istoka. Kakvo god mu podrijetlo bilo, ono što je sasvim sigurno je da se radi o veganskom obroku koji je uz to i zdrav, lišen proizvoda životinjskog podrijetla i pun proteina, dobrih ugljikohidrata i vlakana, naprosto pršti nutrijentima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Frances (@polkapolishfit) on

Evening Standard donosi recept koji su na njihovim stranicama odobrile tisuće zadovoljnih korisnika. Probajte ga i vi, donijet će vam ako ne ništa zanimljiv zaokret od uobičajenih mesnih polpeta.

Sastojci:

- 200 g skuhanog (i dobro osušenog) slanutka

- 100 g skuhanog boba (možete ga zamijeniti slanutkom)

- jedan manji crveni luk

- 4 režnja češnjaka

- šaka svježeg korijandara (može i peršin)

- žlica miješanih začina (kurkuma, kumin, curry, po želji)

- 2 žličice soli, papar

- prstohvat sode bikarbone

- 50 g sjemenki sezama

- suncokretovo ulje (za prženje)

Sastojci za tahini umak:

- 3 žlice tahinija (umak od sezama)

- žličica soli

- sok jednog limuna

- 2 žlice vode

Prilikom pripreme pazite na to da vam smjesa ne bude prekruta, ali ni pretjerano gnjecava. Dodajite sastojke po želji, a one svježe najbolje je usitniti u blenderu ili štapnim mikserom.

Pržite polpetice otprilike šest minuta u suncokretovome ulju, a možete ih ispeći i na papiru za pečenje - manje masna opcija. Poslužite s umakom tahini i dodacima po želji same, s krumpirićima ili u pecivu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#falafel #hummus #houmous #veggie #vegetarian #buffet #summer #food #bbq

A post shared by FORD Catering Co. (@ford_catering) on

Naslovnica Gastro