Mozaik Gastro

NIJE ŠALA

Hrskavi i slasni! Hoće li se i u dalmatinskim restoranima uskoro nuditi prženi skakavci? Turistički djelatnici se zbog velikog problema s mesom okreću - insektima

NIJE ŠALA

Kukci su vrlo hranjivi i neki se već koriste kao stočna hrana. Zapravo bismo ih i mi ljudi trebali više jesti. Nizozemci su to shvatili i otvorili su najmoderniju farmu kukaca u Europi, navodi njemački Deutsche Welle.

Je li moguće da ćemo pržene skakavce uskoro imati na tanjurima u Dalmaciji i nuditi ih turistima?

Moguće je, ako je suditi prema Svjetskoj organizaciji za prehranu (FAO). Vrijeme kukaca na tanjurima Europljana jako brzo dolazi jer se, kaže FAO, čovječanstvo neće moći prehraniti bez konzumacije insekata.

Inače, od čvrste mase tijela kukaca na bjelančevine otpada između 35 i 60 posto. Kod cvrčaka čak 77 posto otpada na bjelančevine, pa bi ih rado mogli jesti sportaši, a masti gotovo da nemaju. Za razliku od sisavaca, kukci imaju puno kraći ciklus rasta. Oni svoju hranu brže pretvaraju u meso i brže rastu.

Trebaju manje hrane i vode, može ih se uzgajati na vrlo malom prostoru i stvaraju manje otpada štetnog za okoliš, navodi DW, uz napomenu da bi ono što je u nekim dijelovima Azije i Afrike već uobičajeno trebalo postati normalno i u Europi, jer kukci mogu biti vrlo ukusni i itekako nutritivni.

Dosad je u Europskoj uniji upotreba mrtvih kukaca kao hrane dopuštena samo u uzgoju ribe i za kućne ljubimce. Očekuje se, međutim, da će zabrana uskoro biti ukinuta za uzgoj svinja i peradi.

Ali većini Europljana gadi se pomisao da bi mogli jesti neke kukce. Jesti hamburger od brašnjaka ili kobasicu od skakavaca? Nizozemci nemaju gađenja, pa prednjače u Europi u korištenju kukaca. U Nizozemskoj zasad ima 25 farmi na kojima se uzgajaju kukci, primjerice brašnjaci, navodi Deutsche Welle. 

Naslovnica Gastro