Mozaik Gastro

Nazdravlje do dogodine

'Vinski podrum' visoko uzletio: domaći liječnici, sportaši i poduzetnici podržali sajam koji je privukao brojne Splićane

Nazdravlje do dogodine

Dok čitate ove retke, dragi čitatelji, "Vinski podrum", koji su na dva dana ugostili Dioklecijanovi podrumi u Splitu, ulazi u povijest svojim sjajnim i iznimno uspjelim, sedmim izdanjem.

"Biblijska" godina ujedno znači velik uspjeh na poslovnom tržištu; kako za organizatora sajma – vašu Slobodnu Dalmaciju – tako i za prijatelje i partnere koji su mu vjerni već godinama.

Naime, ponajprije zahvaljujući stručnom vodstvu dugogodišnje specijalizirane novinarke okrunjene titulom vitezice vinarstva i maslinarstva Meri Šilović, koja je osmislila brojne radionice i cijeli koncept "Podruma", i ove je godine sajam zabilježio iznimnu posjećenost te potvrdio status nezaobilazne točke na vinskoj karti Hrvatske, pa i šire. Jer, značenje "Vinskog podruma" u Splitu prepoznali su i brojni gosti iz inozemstva, a poseban kuriozitet bila je i prava invazija gostiju iz Azije!

Naime, sva sila Azijaca slila se u Dioklecijanove podrume drugog dana sajma nakon silaska s kruzera, e kako bi prisustvovali smotri za koju je odavno kupljen vaučer, te se s nestrpljenjem iščekivala i na drugom kraju svijeta, Dalekom istoku!

S druge strane, jako puno domaćih liječnika, sportaša, poduzetnika, te ljudi manje eksponiranih zanimanja također se sjatilo u Podrume u dobroj vjeri, kao na kakvu utakmicu; jer, ne spaja samo balun ljude, nego i ljubav prema finom gutljaju, a bogme i zalogaju!

Paleta delicija

Među potonjim izlagačima treba istaknuti Istranina Zigantea, koji je uz liniju vina ponudio cijelu paletu slatkih i slanih delicija oplemenjenih tartufima, a od osamdesetak prisutnih vinskih kuća tridesetak vinara došlo je osobno podružiti se i nazdraviti s kolegama, te "fanovima" svojih vina!

Već godinama tako su "Vinskom podrumu" Slobodne Dalmacije vjerni ponajbolji vinari s Pelješca, predvođeni Matom Violićem Matuškom i Ivicom Radovićem, te udrugom peljeških vinara, kao i PZ Putniković s vrhunskim plavcima, potom poznati zagorski vinari Boris Drenški Bodren iz Huma na Sutli i Boris Vuglec iz Vuglec Brega, a nije izostao ni kaštelanski trolist: Bedalov, Matela i Vuina.

Iz kontinentalnog dijela među brojnim vinarima bila je tu i vinarija Pinkert, nadalje poznati vinar iz Ravnih kotara Rade Bobanović (iz nagrađivane Poljoprivredne zadruge "Maslina i vino"), zatim Marinko Vladić kao direktor i glavni enolog PZ "Vrbnik" s Krka, potom hvarski vinari – i ove godine sudjelovali su legendarni Andro Tomić, Antun Plančić, vina "Hvar Hills", kao i čuvena vinska kuća "Zlatan otok", te sjajni Imoćani predvođeni Antom Grabovcem.

Teško je nabrojati sve marljive i već sad čuvene male vinare iz Šibenika, Imotskog, Vrgorca, s Korčule... No, svi su oni "utkali dušu" u sajam koji je prezentirao vino kao jedan od najboljih hrvatskih izvoznih proizvoda, k tomu ponudio edukativne i zanimljive radionice, kušanja i nadasve divnu priliku za druženje na najplemenitiji, gospodski način. Nazdravlje do dogodine!

Naslovnica Gastro