Mozaik Gastro

grožđani nektar

Vino nije obično piće, nego užitak i tradicija: evo kako je bilo na sedmom izdanju manifestacije 'Vinski podrum', u dobroj kapljici uživao i princ Edward

grožđani nektar

Ljubitelji vrhunske kapljice i delikatesa iz svih krajeva Hrvatske jedva su dočekali sedmo izdanje sajma vina i vinskih delicija "Vinski podrum", organizirano u režiji Slobodne Dalmacije i njezinih partnera u impresivnom prostoru Dioklecijanovih podruma.
Na velikoj vinskoj fešti poznavatelji i ljubitelji grožđanog nektara imaju priliku uživati u kušanju njegovih brojnih inačica i degustaciji vrhunskih delicija, poput sireva, dalmatinskog pršuta, marinirane ribe, autohtonog slatkog..., ali i maslinovih ulja i – tartufa.

– Kažu da je sedma godina braka krizna, no vjerujem da strast koju imate za proizvodnju vašeg vina i strast koju mi imamo u proizvodnji novina osiguravaju da će i ovo izdanje "Vinskog podruma", našeg zajedničkog projekta, živjeti puno više od ovih sedam godina. Da ćemo se ovdje i dalje nalaziti, veseliti, i dalje učiti – kazao je Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije na jučerašnjem otvaranju dvodnevnog sajma, protkanog nizom radionica i predavanja.

– Vino nije tek neko obično piće, nego užitak i tradicija, zato smo i na ovom vinskom sajmu stavili naglasak na autohtone sorte grožđa. Ono što me osobito veseli jest novi uzlet šibenskih vinara, priča o korčulanskim ženskim vinima, novim laganim vinima za ljeto... Poštujući vrijednosti starih sorti spajamo tradiciju s novim učenjem, baš kao što radimo i mi u novinama – istaknuo je Kapor.

U ime Županijske komore Split, dugogodišnjeg partnera "Vinskog podruma", uzvanicima se na otvaranju obratio njezin predsjednik Jozo Tomaš, naglašavajući kako je dalmatinskoj podružnici Hrvatske gospodarske komore iznimna čast što po sedmi put sudjeluje u jedinstvenoj i zanimljivoj vinskoj priči u carskim Podrumima.

– Mislim da nema bolje i uspješnije priče doli poticanja vinarstva, vinogradarstva i domaćih proizvođača. U HGK-u doista nastojimo poticati naše vinogradarstvo kroz poseban projekt "Vina Mosaica" i "Vina Croatica" – rekao je Tomaš.

– Ima li ljepšeg mjesta i protokola od ovoga ovdje? – upitao je Nino Vela, zamjenik splitskoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, ne krijući zadovoljstvo zbog realizacije sedmog izdanja jedinstvene vinske manifestacije.

– Možemo biti ponosni koja kvalitetna vina, ali i sve ove delicije, poput sireva i maslinovih ulja, danas imamo na jednom mjestu u gradu Splitu, ali i Dalmaciji i Hrvatskoj općenito. Čuli smo i kako su okrunjene glave uživale u našoj gastronomskoj ponudi. Engleski princ Edward je uz večeru pio naša, hrvatska vina i bio vrlo zadovoljan – otkrio je okupljenima Vela referiravši se na aktualni posjet najmlađeg sina britanske kraljice Elizabethe II. gradu pod Marjanom.

Koliko je gastronomska ponuda važan segment turističke ponude, podsjetila je, pak, Alijana Vukušić, direktorica splitske Turističke zajednice, uputivši čestitke organizatorima, a izlagačima dobre želje za uspješan rad.

– Gosti dolaze u naš grad i zbog vina, ne samo vina, nego i prekrasnih delicija, sjajne gastronomske ponude. Analiza je pokazala da je gastronomija jedan od glavnih motiva za dolazak u destinaciju. Tu smo, na pravom mjestu, u Dioklecijanovu podrumu. Uživajte, kušajte sve što možete, učite i dijelite to zadovoljstvo s nama – poručila je direktorica splitske Turističke zajednice uzvanicima, koje je toplo pozdravila i na jednu od prvih radionica, "Vinsku omotnicu", pozvala Ana Golubić, pomoćnica ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

– Dragi vinari i prijatelji vina, hvala vam što i ove godine u Podrumima pričamo još jednu prekrasnu vinsku priču. Uživajte u vinu, učite o vinu, pričajte o vinu – dobrodošlicu je svima u ime domaćina poželjela i Ivana Vladović, direktorica marketinga Slobodne Dalmacije.

Poboljšane mjere 'Vinske omotnice' APPRRR-a

– Mi smo se za "Vinsku omotnicu" prijavili 2015. godine na jedan od prvih natječaja i to za mjeru restrukturiranje i konverziju vinograda. To je mjera koja osigurava podizanje novog nasada uz uvjet da se ugase stari nasadi i na istoj površini podignu novi, uz financiranje od 50 posto povrata na neto iznos. Podigli smo hektar vinograda autohtone sorte "babić" na našem vlastitom terenu – kazao nam je vinar Rade Županović, koji je među prvima aplicirao za mjeru iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina.

– Naš projekt je vrijedan oko 300.000 kuna, a kroz projekt Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoj vratili smo otprilike 120.000 kuna. Ostalo je bila naša investicija. Imali smo dosta problema u osiguranju sredstava, ali s novim, aktualnim natječajem Agencija pruža novu mogućnost – daje garanciju za onoga tko se prijavi na natječaj – kazao nam je Rade Županović, ne krijući kako je u prošlom programskom razdoblju zbog toga bila vrlo mala iskoristivost "Vinske omotnice".

– Sada će, uz nove uvjete, i rezultati biti bolji – vjeruje Županović, ističući kako mu je i dalje cilj aplicirati na natječaju za "Vinsku omotnicu", ovoga puta za gradnju vinarije.

Ana Golubić, pomoćnica ravnateljice APPRRR-a, jučer je sa suradnicama na jednoj od uvodnih radionica "Vinskog podruma" predstavila izmjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. godine

Na radionici se, između ostaloga, moglo čuti kako se po novome mjera informiranja dodatno sufinancira nacionalnim sredstvima (uz 50 posto EU sredstava uvedeno je državno sufinanciranje do 30 posto prihvatljivih troškova), te je omogućena isplata potpore po završenoj operaciji/aktivnosti/situaciji (isplata "u ratama"). Uveden je i doprinos u naravi, te naknada za gubitak dohotka u mjeri restrukturiranja.

Jamnica - vjeran pratitelj dobrim vinima

Kakav bi to "Vinski podrum" bio bez Jamnice?! Kao centralni dio gastronomskog svijeta, Jamnica je nezaobilazna stavka svakog društva i pratitelj vrhunske spize zbog dokazane uloge u razgradnji hrane i savezništva u zdravom životu. Jamnica se od samog početka, a još je od 1828. godine postala sastavni dio svakoga stola, formirala, a kasnije i očuvala kao tradicionalno piće s oznakom vrhunske kvalitete.
Mnogi poznavatelji istinskih gastronomskih delicija i vinskih pravila znaju da je kvalitetnim vinima oduvijek vjeran pratitelj bila odgovarajuća voda. Zato Jamnica zbog svog profinjenog okusa i svježine ima nezamjenjivu ulogu uz svako vino, bilo da je riječ o onom dobrom gemištu ili vrhunskom vinu kada treba isprati okusne pupoljke. Uz Jamnicu se uvijek dobro nazdravlja.

HBOR zna kako do novca za vinare

Kako doći do potrebnih financijskih sredstava vinare je podučila Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, na radionici "HBOR – financiranje europskih strukturnih i investicijskih projekata, te ruralnog razvoja".
Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) ima višegodišnje iskustvo u financiranju projekata prethodno prijavljenih na europske pretpristupne fondove, te kasnije europska sredstva namijenjena financiranju strukturnih i investicijskih ulaganja.

"Ova ulaganja, nakon pribavljanja odluke o prihvaćanju predloženog projekta, HBOR može financirati, u dijelu prihvatljivih i neprihvatljivih troškova, isključujući vrijednost PDV-a, na rok do deset godina uz najmanju kamatnu stopu 1,7 posto godišnje, odnosno na rokove duže od deset godina uz najmanju kamatu 1,9 posto godišnje. Krajnji rok otplate takvih kredita je 15 godina, a najduže vrijeme počeka uključeno u otplatu kredita je 3 ili 5 godina, ako se ulaganja odnose na obnavljanje postojećih, odnosno podizanje novih dugogodišnjih nasada", navela je Mira Krneta.

HBOR je do sada financirao više od 420 projekata sufinanciranih iz raspoloživih EU fondova namijenjenih ruralnom razvoju, u iznosu većem od 2,5 milijardi kuna. U sljedećem razdoblju poduzetnicima na ruralnim područjima, u poljoprivredi i šumarstvu na raspolaganju će također biti sredstva tzv. financijskih instrumenata za ruralni razvoj, odnosno investicijski krediti za ruralni razvoj.

'Zvijezdina' škola kušanja maslinova ulja

Na Zvijezdinoj radionici "Mala škola kušanja maslinovih ulja" mr. sci. Zorica Jurišić podučila je sudionike tehnikama kušanja ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

– Osnovna razlika između visokokvalitetnih maslinovih ulja i onih niže kvalitete jest da ova prva ne smiju imati manu, a pozitivne osobine, poput voćnosti, gorčine i pikantnosti moraju biti u većini. Kad potrošač kupuje ulje, morao bi znati što to znači – kazala je mr. sci. Jurišić.

Predavačica na Zvijezdinoj radionici educirala je polaznike radionice i kako prepoznati jednu od osnovnih mana maslinova ulja – užeglost, najčešće izazvanu dugotrajnim i neadekvatnim čuvanjem.

– Užeglost je često vezana za trajnost ulja. Na deklaracijama moramo gledati rok valjanosti, bitno je prepoznati kada ta ulja, zbog čuvanja i dugoga stajanja, ne bi smjeli konzumirati. Trajnost ulja ovisi o kvaliteti gotovog proizvoda. Ako ste dobili visokokvalitetan proizvod i čuvate ga po definiranim uvjetima, onda je njegova trajnost od 12 do 18 mjeseci

– istaknula je voditeljica Zvijezdine radionice. Za razliku od vina, maslinova ulja, što su mlađa to su svježija, a rok upotrebe im je duži. Proizvođač je odgovoran za rok konzumacije i mora garantirati da je do tada i tada ("najbolje upotrijebiti do") to ulje zdravo za konzumiranje.

 

Naslovnica Gastro